20 Ocak 2010, Çarşamba 07:26:02

Mısır ile vizeler kalkıyor

Türkiye, karşılıklı vize uygulamasını kaldırdığı ülkelerin arasına Mısır’ı da eklemeye hazırlanıyor...
  • Yandık desenize arap istilası başlıyor
  • bu sefer hapı yuttuk mısırlılar turkiyeyi işgal edecek.. kendi buraokratları bile soyluyor.. turkiye mısırlıların gozunde paristir diye..
  • Mısırla vize kalkıyor ama bazı asya ülkeleri kapıda vize uygulamasına son veriyor. Sebeplerden biri de 10 senedir becerilemeyen "çipli" pasaport ihalesi.

Mısır’daki yatırımları 1.5 milyar doları aşan Türkiye, iki ülke arasında bir de bankacılık köprüsü kuracak.

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu’nun (TUSKON) düzenlediği Türkiye - Mısır Ticaret ve Yatırım Forumu’na katılan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, ticaret ve turizmi artırmak için yakında Mısır ile vizesiz geçiş uygulamasına başlanacağını açıkladı. Ergün, “Türk ve Mısır bankaları arasındaki işbirliğini güçlendireceğiz. Yatırımcıların para transferlerini daha hızlı yapmalarını sağlayacağız. Türk bankalarının Mısır’da, Mısır bankalarının da Türkiye’de şube açmalarının önünü açacağız” dedi.

Mısır ve Türkiye arasında 2007’de imzalanan serbest ticaret anlaşmasının ardından sağlanan 3 milyar dolarlık iş hacminin yakında 10 milyar dolara ulaşacağını söyleyen Ergün, vizesiz dolaşım, bankacılık ve havayolu taşımacılığının artırılması alanında önemli adımlar atılacağını aktardı.

Ortak savunma

Önümüzdeki dönemler için iki ülkenin özellikle savunma sanayi alanında ortak çalışmalara imza atabileceğine işaret eden Ergün, inşaat sektöründe de ortak projeler olabileceğini belirtti.

Mısır Ticaret ve Sanayi Bakanı Rachid Rachid ise iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin son 4 yılda büyük atılım yaptığına işaret etti. Şu anda Mısır’da 260’tan fazla firmanın 1.5 milyar dolarlık yatırıma imza attığını aktaran Rachid, bu projelerle 50 bin Mısırlı’nın istihdam edildiğini kaydetti. Rachid, özellikle vizelerin kaldırılması ile iş hacminin daha da yukarılara taşınacağını belirterek, “Şu anda Türk firmaları tarafından tamamlanmış 70 proje var. Vizenin kalkması ticaret ve yatırımlar dışında, iki ülke arasındaki turizme de ciddi katkı yaratacak” dedi.

3 gün boyunca 100 Türk işadamının 700 Mısırlı işadamı ile görüşmeler yapacağını kaydeden TUSKON Başkanı Rızanur Meral ise 10 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefi için çalışmalarına devam edeceklerini belirtti. Meral, “Mısır’da Türk sermayesi için başta inşaat olmak üzere finans, turizm, emlak, petrokimya, tekstil, gıda, mobilya, otomotiv ve perakende gibi alanlarda cazip fırsatlar var” dedi.

Mısır’daki başlıca Türk yatırımları

Şirket Yatırım  (milyon dolar)
Eroğlu Holding 150
Küçükçalık Perde 50
Temsa 40
Taha Holding 30
Abalıoğlu İplik 30
Çalık Jeans 20
Diktaş Ören Bayan 20
Nile Kordsa 15
Aksa Akrilik 10
Kipaş Konfeksiyon 10
Mavi Jeans 10
Evyap 10

Milliyet

Mısır ile vizeler kalkıyor

Yorumlar

Misafir ~ 14 yıl önce
Yandık desenize arap istilası başlıyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
bu sefer hapı yuttuk mısırlılar turkiyeyi işgal edecek.. kendi buraokratları bile soyluyor.. turkiye mısırlıların gozunde paristir diye..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Mısırla vize kalkıyor ama bazı asya ülkeleri kapıda vize uygulamasına son veriyor. Sebeplerden biri de 10 senedir becerilemeyen "çipli" pasaport ihalesi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000