18 Kasım 2010, Perşembe 08:31:13

MİNİ İHA'LAR İSTİHBARAT AVINDA

ABD'nin Afganistan ve Pakistan'da ve Türkiye'nin de terörle mücadelede kullandığı İHA'lar Almanya'da ilk defa bir eylemde istihbarat edinmek için kullanıldı.
Önümüzdeki dönemde 47 bin euro değerindeki insansız uçakların toplumsal olaylarda kullanılması sık sık gündeme gelecek gibi görünüyor.

Fransa'dan Almanya'nın Gorleben kentine trenle taşınmakta olan nükleer atıkları protesto eden çevrecilerin insansız uçaklarla izlendiği ortaya çıktı. Aşağı Saksonya Eyaleti İçişleri Bakanlığı yetkilileri, nükleer atığı taşıyan Castor konteynırlarının insansız uçaklarla takip edildiğini açıkladı. Yeşiller Partisi ve insan hakları kuruluşları, göstericilerin insansız uçaklarla izlenmesine sert tepki gösterdi.

Fransa'dan Almanya'ya trenle taşınan nükleer atık günlerce bu ülkenin kamuoyunu meşgul etti. Nükleer atık taşıyan Castor adlı özel konteynırlar son aktarma istasyonu olan Dannenberg'e ulaşana kadar çeşitli eylemlerle protesto edildi. Yeşiller ve çeşitli sol partili politikacılar gösterilere bizzat kendileri katıldı. Bu gösterileri izlemek için Alman emniyetinin insansız uçaklar kullanarak, görüntüler aldığı ortaya çıktı. Avrupa Parlamentosu Yeşiller Grubu Başkanı Rebecca Harms, insansız uçaklarla eylemcilerin izlenmesinin insan haklarını zedelediğini söyledi. Harms, Alman hükümetinin politik olarak "nükleer atık taşınmasının arkasında duramadığını, halkın gösteri yapma hakkını kontrol altında tutmak için her türlü yöntemi mübah gördüğünü belirtti.

Aşağı Saksonya İçişleri Bakanlığı'nın verilerine göre kullanılan insansız uçaklar 91 santimetre uzunluğunda biri gün ışığında diğeri karanlıkta kullanılma üzere iki kameraya sahip olduğu belirtildi. Mini insansız uçakların fiyatının 47 bin euro olduğu vurgulandı.

(Hürriyet)
MİNİ İHA'LAR İSTİHBARAT AVINDA

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000