14 Eylül 2012, Cuma 08:37:50

MİLYAR EUROLUK HAVACILIK ŞİRKETİ GELİYOR

Avrupa’nın en büyük uzay ve havacılık şirketi EADS ile kıtanın en büyük savunma şirketi BAE, Avrupa’dan ABD’li uçak devi Boeing’e karşı çıkabilecek en büyük rakibi oluşturacak.
  • Hürriyet te Bingazi uçağının geri döndüğü yazılı siz niye yazmadınız!

İngiliz savunma sistemleri devi BAE Systems ve Airbus'ı da bünyesinde bulunduran EADS, rakipleri Boeing'i tahtından edebilecek dev bir birleşme için görüşmelerin ileri safhasında olduklarını açıkladı.

Boeing CEO'su Jim McNerney, EADS ve BAE'nin birleşmesinin, ticari ve askeri faaliyetler arasında daha dengeli bir oluşum ortaya çıkararak, Boeing'in bir süredir izlediği bir model ortaya koyacağını söyledi.

Anlaşma çerçevesinde BAE'nin yüzde 40, EADS'ın ise yüzde 60 hisseye sahip olduğu bir grup oluşturulması bekleniyor. Bu sayede maliyetler düşecek ve grubun ürünleri ticari Airbus uçaklarından askeri jetler ve nükleer denizaltılara kadar uzanacak.

Coğrafi açıdan da BAE'nin ABD, İngiltere ve Suudi Arabistan'daki gücü, EADS'ın Avrupa faaliyetleriyle bir araya gelecek.

Birleşmenin önünde avantajlarına rağmen bir dizi engel bulunuyor.

Fransa Maliye Bakanı Pierre Moscovici, Fransa'nın zamanı geldiğinde bir hissedar olarak ve EADS yönetmelikleri çerçevesinde karar vereceklerini söyledi.

Görüşmelere yakın bir İngiliz kaynak ise 'Kimse henüz paçayı sıvamış değil; çünkü bu, özellikle hükümetlerle ilgili olarak pek çok gizli tuzağın bulunduğu, karmaşık bir işlem' dedi.

Fransa ve İngiltere'nin nükleer savunma sistemlerine katkıda bulunan iki şirketin, birleşme halinde de bu alandaki faaliyetlerini ayrı sürdürmesi bekleniyor.

2011 verilerine göre iki şirketin birleşmesi halinde satışları 72 milyar Euro civarında olacak ve 220 bin kişi istihdam edecek. Buna karşın Boeing geçtiğimiz yıl 68.7 milyar Euro satış yaptı.

Pentagon, talep gelmesi halinde birleşmeyi inceleyebileceklerini kaydederken İngiltere, olası bir anlaşmanın kamu yararına olacağından emin olmak için iki şirketle görüşmekte olduklarını söyledi.

MİLYAR EUROLUK HAVACILIK ŞİRKETİ GELİYOR

Yorumlar

İsim / Rumuz ~ 12 yıl önce
Hürriyet te Bingazi uçağının geri döndüğü yazılı siz niye yazmadınız!

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000