05 Nisan 2017, Çarşamba 09:47:26

Milli savaş uçağı için altyapı çalışmaları başladı

Milli savaş uçağı 'TF-X'in 2023'te havalanabilmesi için altyapı çalışmaları başladı. Rüzgar tünelleri, laboratuvar ve test merkezleri yapılacak. Ayrıca mükemmeliyet merkezi açılacak.
  • Turkiye f16 ile napcak 240 tane ile bence bosuna gitmesinler f16 ucaklari cok guzel istanbulda darbe aksami kac f-6 ustumden gecti vallaha nedeyim cok guzel bir ucak keisnlikle kalsin!!
  • 6 Senede ucak yapacakmis. Degil 2023, 2223'de olsa ucak yapamazsiniz. CMYLMZ bukadar güldüremedi daha. Cikolata reklamindan korkan adamlar savas ucagi yapacak. Sonra yine bizi kandirdilar magduruz.
  • Bir is yapmak isteniyor. Binbir turlu. Bahaneler. Itirazlar. Bu ne kiskancliktir. Anlamiyorum , istanbulda bir. Bogaz koprusu yapmak icin projrlendirildi , soylenmiyen laflar kalmadi Bu kopruye ne gerek ver diye itirazlarda bulundular, itiraz eden biri de simdi topragin altinda, is kisinin aynasidir ., simdi uc kopru var deniz altinda yer ustunde okadar gecitler ve yollar var yinde yetmiyor,
  • Turkceyi Sana ogretirim gafil avlanma. Avlanirsin ,bir daha boyle bir yorum okursam bu kosede. Insanlari hatalarini yuzune vurursan gelirim oraya, turkceyi sana. Orda ispat ederim , Allah Insanlarin hatasini yuzune vurmiyor ki insanlar her adim atislari . Hata dolu,
  • Ya siz kimi kandiriyorsunuz ya.... SSM'deki yerli ucak ofisinde adam yok su an hepsi fetöden icerde. Cikolata reklamindan korkan adamlarsiniz savas ucagi yapmaya soyunuyorsunuz... guldurmeyin
  • Ya kusura bakmayin genelde her konu hakkinda yorumlar tekduze.. Bir kisim ahval havaciligin merakindan bile gecmezken sehven bulasmis bu sektore kamyon gibi ucak kullananlardan.. Diger kisim dogan slx ampulu degistirme kabiliyetinde iken 777 kokpitinde ahkam kesiyo.. Bir ise baslamak isin yarisidir..lutfen yapici olalim.. Amerikanin urettigi civata nin bile hayranligindan cikalim bunlsr 1950 lerde kaldi...
  • Haberde yanlış bilgiler var. Tfx'in ilk uçuşu 2023, seri üretime geçişi 2030. Bu daha önce SSM müsteşarı tarafından defalarca söylendi.
  • Gerceklerden bu kadar uzak insanlar iste bunlar, 5 senede bu isler olacak zannediyorlar, Acemler bile bizim hacilardan daha az palavraci!
  • Akşam'dan referandum öncesi ağza bal çalma. Yersen... (Sen yemesen de yiyen çok nasılsa)
  • Evet ilk aşamada 120 lik drenaj borusu döşenmiş, 17 adet de rögar gelmiş..Demir kalfası demiri 1 aya bağlar , temel betonunu dökeriz diyor. Tabi hafriyat gecikmezse, yağmur çamur yüzünden döküm sahaları 1 hafta kapalı olacakmış, hafriyatçı 1 hafta gecikiriz diyor. O yüzden milli savaş uçağının yapımı 1 ay gecikecek , 1. elden bilgi...yersen.

Türkiye havacılıkta yeni bir dönemin kapılarını aralamak için harekete geçti. Bu kapsamda Hükümet, ilk milli savaş uçağı olacak TF-X'in 2023'te havada olabilmesi için altyapı yatırımlarının startını verdi.

Bu amaçla havacılık sanayinin geliştirilmesine yönelik olarak sertifikasyon, test ve diğer altyapı ihtiyaçlarının belirlenmesi amacıyla 'Havacılık Teknolojileri Test ve Mükemmeliyet Merkezi Fizibilite Etüdü Projesi' çalışmaları başlatıldı. Türkiye'yi havacılık endüstrisinde dünya markası haline getirmeyi hedefleyen hükümet, bu alanda yapacağı altyapı yatırımlarına başladı. Geliştirilen test ve mükemmeliyet merkezi projesi kapsamında havacılık sanayiinin mevcut altyapı, kabiliyet ve kapasitesinin geliştirilmesi hedefleniyor.

ULUSLARARASI REKABET

Ayrıca uluslararası alanda rekabet edebilecek nitelikte ve kalitede ürünlerin imal edilmesi amacıyla sektörün ihtiyaç duyduğu test merkezleri, laboratuvarlar ve rüzgar tünelleri inşa edilmesi hedefleniyor. Rüzgar tünelinin içine yerleştirilen gerçek ya da küçültülmüş boyutlardaki parça ve araçların aerodinamik nitelikleri, denetlenebilen koşullar altında denenebilirken, gerekli hızlara göre farklı düzenekler de kullanılacak. Yeni tasarlanacak tünel, parça testlerinde de kullanılabilecek şekilde dizayn edilecek.

TÜBİTAK’la işbirliği yapılacak

Hazırlanacak bu altyapıların işletme modellerini de kapsayan projede Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Havacılık ve Uzay Teknolojileri Genel Müdürlüğü ve TÜBİTAK işbirliği içerisinde çalışacak. Söz konusu projenin bu yıl içerisinde tamamlanarak, gerekli alt yapıların oluşturulması için de bu süreçten sonra harekete geçilecek.

F-16'ların yerini alıp, F-35'lerin açığını kapatacak

Hükümet test ve mükemmeliyet merkeziyle Milli Muharip Uçak (TF-X) projesi öncesi altyapı yatırımlarını tamamlayacak. 2023 yılından sonra hem F-16 savaş uçaklarının yerini alacak şekilde hem de yeni nesil savaş uçağı F-35'lerin açığını kapatacak şekilde geliştirilen TF-X'in kavramsal tasarım çalışmaları 2013 yılında tamamlandı. Projenin, ön tasarım aşaması için ise 2016 yılının Ağustos ayında sözleşme imzalandı. 2020 yılında uçağın seri üretimine geçilmesi hedefleniyor. (Akşam)

Milli savaş uçağı için altyapı çalışmaları başladı

Yorumlar Tüm Yorumlar (39)

F16 ~ 7 yıl önce
Turkiye f16 ile napcak 240 tane ile bence bosuna gitmesinler f16 ucaklari cok guzel istanbulda darbe aksami kac f-6 ustumden gecti vallaha nedeyim cok guzel bir ucak keisnlikle kalsin!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
aa ~ 7 yıl önce
6 Senede ucak yapacakmis. Degil 2023, 2223'de olsa ucak yapamazsiniz. CMYLMZ bukadar güldüremedi daha. Cikolata reklamindan korkan adamlar savas ucagi yapacak. Sonra yine bizi kandirdilar magduruz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Rio ~ 7 yıl önce
Bir is yapmak isteniyor. Binbir turlu. Bahaneler. Itirazlar. Bu ne kiskancliktir. Anlamiyorum , istanbulda bir. Bogaz koprusu yapmak icin projrlendirildi , soylenmiyen laflar kalmadi Bu kopruye ne gerek ver diye itirazlarda bulundular, itiraz eden biri de simdi topragin altinda, is kisinin aynasidir ., simdi uc kopru var deniz altinda yer ustunde okadar gecitler ve yollar var yinde yetmiyor,

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kebebci oglu yorumcu ~ 7 yıl önce
Turkceyi Sana ogretirim gafil avlanma. Avlanirsin ,bir daha boyle bir yorum okursam bu kosede. Insanlari hatalarini yuzune vurursan gelirim oraya, turkceyi sana. Orda ispat ederim , Allah Insanlarin hatasini yuzune vurmiyor ki insanlar her adim atislari . Hata dolu,

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yaw ~ 7 yıl önce
Ya siz kimi kandiriyorsunuz ya.... SSM'deki yerli ucak ofisinde adam yok su an hepsi fetöden icerde. Cikolata reklamindan korkan adamlarsiniz savas ucagi yapmaya soyunuyorsunuz... guldurmeyin

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İbrahim ~ 7 yıl önce
Ya kusura bakmayin genelde her konu hakkinda yorumlar tekduze.. Bir kisim ahval havaciligin merakindan bile gecmezken sehven bulasmis bu sektore kamyon gibi ucak kullananlardan.. Diger kisim dogan slx ampulu degistirme kabiliyetinde iken 777 kokpitinde ahkam kesiyo.. Bir ise baslamak isin yarisidir..lutfen yapici olalim.. Amerikanin urettigi civata nin bile hayranligindan cikalim bunlsr 1950 lerde kaldi...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yanlış ~ 7 yıl önce
Haberde yanlış bilgiler var. Tfx'in ilk uçuşu 2023, seri üretime geçişi 2030. Bu daha önce SSM müsteşarı tarafından defalarca söylendi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sensin yanlış ~ 7 yıl önce
O uçak uçuyor zaten, 2023 nerden çıktı?
Vatandas ~ 7 yıl önce
Gerceklerden bu kadar uzak insanlar iste bunlar, 5 senede bu isler olacak zannediyorlar, Acemler bile bizim hacilardan daha az palavraci!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Akşam ~ 7 yıl önce
Akşam'dan referandum öncesi ağza bal çalma. Yersen... (Sen yemesen de yiyen çok nasılsa)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Rifki ~ 7 yıl önce
Bu iki yildir gündemde. Ama yopomozlorrr degilmi :) ah bu kafa. Iki civata sıkınca oldunuz boying imalatçısı. Hahahaha Boing degil sizin deyiminizle boying
Misafir ~ 7 yıl önce
Evet ilk aşamada 120 lik drenaj borusu döşenmiş, 17 adet de rögar gelmiş..Demir kalfası demiri 1 aya bağlar , temel betonunu dökeriz diyor. Tabi hafriyat gecikmezse, yağmur çamur yüzünden döküm sahaları 1 hafta kapalı olacakmış, hafriyatçı 1 hafta gecikiriz diyor. O yüzden milli savaş uçağının yapımı 1 ay gecikecek , 1. elden bilgi...yersen.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Rıfkı ~ 7 yıl önce
Inönü yapmıştı degil mi ilk uzay mekigini. Yaf bu tarihçiler hep salliyo degil mi :)
Rıfkı ~ 7 yıl önce
Realist derken yine o 1960 kafası ağır basıyor sanırım. Kabullenmek zor tabi. Magirusla büyüyen nesil nede olsa

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000