12 Şubat 2018, Pazartesi 12:30:13

Milli Muharip Uçak için seferberlik

Milli Muharip Uçak (MMU) Projesi'nin ön tasarım sürecinde görev alacak ekiplerin oluşturulması için adeta mühendis seferberliği yaşanıyor.
  • gibi bişi olsa gerenk
  • Asil amac, zor olup kendilerinin hantal oldugu konularda kucuk firmalari zorlamak (anlasma sartlarini esnetmek, kucuk firmaya parayi gec odemekle tehdit etmek ya da odememekte diretmek). Garibim kucuk kobi'de para alabilmek icin somurulmeye razi olacak ve duzgun bir is yapmaya/vermeye zorlanacak. Muthis bir manevra!
  • milli uçağımız göklerde , tühh kandırıldık allah affetsin
  • Dün Devrim arabalarına taş koyan dalkavuklar gibisiniz, ama bu Memlekette ne olursa olsun Devletine güvenen ve kendine güvenen İnsanları hala var, sizlere rağmen, beyin yıkama filimleri sizi kendinizden almışda farkında değilsiniz, hiç kendine güvenmeyen devletine güvenebilir mi?, Ama siyasi düşmanlık sebebi ile kendini unutmayan ülkesi için taş üstüne taş koyacak sessiz insanlar var, sadece onlar sizin gibi kendine güvenlerini, sizin gibi kendisine güvensizliği gibi devşirmez sessizce, insansız uçak yapar, tank yapar, helikopter yapar, radar yapar..., siz konuşmaya devam edin.
  • Hiç yorulmayın beyler. Taşıma suyla değirmenin sonuna kadar dönmediği çok aşikardır. Ödünç mühendis neyin nesi Allah aşkına?
  • Daha balon yapamıyoruz milli uçak vs yapacağız öyle mi ? Anca palavra anca gaz anca boşa üfleme...
  • Bırakın bu safsataları yeter. Bu kurumun başındaki adam thy'ye fetocuları sokan kişi ve hangi vizyonuyla bilgisiyle tecrübeyle neyi yapacak? O ancak kul hakkı yemeyi insanları ayırmayı bilir ! Göz boyamaya devam etsinler. O ve hamdi den hesap sorulsun önce !
  • Bunların amacı firma fonlamak. Ayrıca taşıma suyla değirmen dönmez. Proje, bilgi ve personel güvenliğini nasıl sağlayacaksınız.
  • Simdi hedef 2023 ten 2030 a mi gitti.Sirada 2053 ve 2071 var!
  • Mühendislerin alayını seçerek pilot ettiniz, onlar da 2.5 liraya çalışmaktansa pilot oldular. Şimdi nitelikli iş gücü arıyoruz...

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ/TAI) ana yükleniciliğinde gerçekleştirilen projeyle Türk Hava Kuvvetleri envanterinde bulunan ve 2030'lu yıllardan itibaren kademeli olarak devreden çıkarılması düşünülen F-16 uçaklarının yerini alabilecek yurt içi imkan ve kabiliyetlerle tasarlanan modern uçakların üretilmesi amaçlanıyor.

Projede, yeni nesil bir uçakta olması gereken düşük görünürlük, dahili silah yuvası, yüksek manevra kabiliyeti, artırılmış durumsal farkındalık ve sensör füzyonu gibi teknoloji alanlarındaki çalışmalar sonucu Türkiye, 5. nesil bir muharip uçağı üretebilecek altyapı ve teknolojiye sahip ülkeler arasında yerini alacak.

Ürün ve teknoloji geliştirme ağırlığıyla Türkiye'nin en büyük ve zorlu Ar-Ge projesi olan MMU Projesi için binlerle ifade edilen mühendisin görev almasına ihtiyaç duyuluyor.

"Ödünç mühendis" formülü

TAI, teknoloji geliştirme bölgelerinde faaliyet gösteren firmalara, mevcut işlerini aksatmayacak şekilde süresi ve takvimi karşılıklı belirlenecek bir model önerdi.

Yaklaşık 1,5-2 yıl sürmesi planlanan iş birliği kapsamında firmalarda çalışan, alanında derinlemesine ve özel bilgiye sahip mühendisler, ihtiyaç duyulan alanlara yönelik kurulan ürün takımlarına dahil edilecek. Bu kişilerin tüm zamanlarını bu projeye ayırması gerekmeyecek. Mühendislerin haftanın belirlenecek günlerinde çalışmaları mümkün olacak. Böylece mühendisler hem kendi firmalarındaki çalışmalarını yürütecek hem de MMU Projesi'ne katkı verecek.

Oluşturulacak entegre ürün takımları, projenin başlangıcında bilinen veya yol alırken ortaya çıkabilecek bilinmeyen sorunların çözümünde görevler üstlenecek.

Milli çözümlerin sayısını artıracak

Bu model sayesinde, proje kapsamında ortaya çıkabilecek ihtiyaç ve problemlere çözüm sunabilecek kişi ve firmalarla daha projenin ön tasarım aşamasında tanışılması hedefleniyor.

Firmalarda çalışan mühendislerin ön tasarım ve gereksinimlerin belirlenmesi sürecinde projede görev almasının, projenin ilerleyen aşamalarında ortaya çıkacak iş fırsatlarından haberdar olunmasına ve o yönde kabiliyet ve altyapı oluşturmasında fırsat sağlayacağı belirtiliyor.

İlerleyen aşamalardaki ihtiyaçları bilerek hazırlık olanağına kavuşacak firmalar, bu doğrultuda araştırma ve üretim planlaması yapabilecek.

Uçağın kritik ön tasarım sürecinde görev alacak mühendisler, kendi firmaları ve ekosistemlerine taşıyacakları bilgilerle uçakta kullanılan milli sistem ve çözümlerin sayısının artırılmasını da sağlayacak.

Firmalara ayrıca bu hizmet alımı karşılığında bir anlamda fon desteği sağlanmış olacak.

Milli Muharip Uçak için seferberlik

Yorumlar Tüm Yorumlar (28)

akli mühendis ~ 6 yıl önce
gibi bişi olsa gerenk

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kobi yi Opmek ~ 6 yıl önce
Asil amac, zor olup kendilerinin hantal oldugu konularda kucuk firmalari zorlamak (anlasma sartlarini esnetmek, kucuk firmaya parayi gec odemekle tehdit etmek ya da odememekte diretmek). Garibim kucuk kobi'de para alabilmek icin somurulmeye razi olacak ve duzgun bir is yapmaya/vermeye zorlanacak. Muthis bir manevra!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hamdolsun ~ 6 yıl önce
milli uçağımız göklerde , tühh kandırıldık allah affetsin

Yanıtla

Kalan karakter 1000
devrim ~ 6 yıl önce
Dün Devrim arabalarına taş koyan dalkavuklar gibisiniz, ama bu Memlekette ne olursa olsun Devletine güvenen ve kendine güvenen İnsanları hala var, sizlere rağmen, beyin yıkama filimleri sizi kendinizden almışda farkında değilsiniz, hiç kendine güvenmeyen devletine güvenebilir mi?, Ama siyasi düşmanlık sebebi ile kendini unutmayan ülkesi için taş üstüne taş koyacak sessiz insanlar var, sadece onlar sizin gibi kendine güvenlerini, sizin gibi kendisine güvensizliği gibi devşirmez sessizce, insansız uçak yapar, tank yapar, helikopter yapar, radar yapar..., siz konuşmaya devam edin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
B-52 ~ 6 yıl önce
Hiç yorulmayın beyler. Taşıma suyla değirmenin sonuna kadar dönmediği çok aşikardır. Ödünç mühendis neyin nesi Allah aşkına?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
okuma özürlü ~ 6 yıl önce
Okuma ya da okuduğunu anlama özürlüsün sanırım. Gayet normal bir olay.
Misafir ~ 6 yıl önce
Biz bu duruma "danışmanlık hizmeti" diyoruz. Mevcut ve yeni işe alınacak mühendislerin eksik olduğu konularda tecrübe kazanımı için daha önceden bu tarz projelerde birebir çalışmış mühendislerden tecrübe paylaşımı yapma. Bir nevi staj.
Balon ~ 6 yıl önce
Daha balon yapamıyoruz milli uçak vs yapacağız öyle mi ? Anca palavra anca gaz anca boşa üfleme...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 6 yıl önce
O sizin bilgi düzeyiniz. benim gibi projelerde olsaydınız neyin yapılıp yapılmadığını görürdünüz.
! ~ 6 yıl önce
hala atlı karınca da yapamdık:(
Zavallı Zihniyet ! ~ 6 yıl önce
Bu uçak projesinin balonla, palavrayla, partiyle, iktidarla alakası yok. Ülke güvenliği ile alakası var. 1936'da uçak fabrikası kurmuş bu ülke. Neden yapamayalım ki? Bırakın motoru Rolls Royce olsun, bırakın gövdesi İtalyan olsun. Hele bir yapmaya başlayalım gerisi gelir. Zamanı gelince motoru da, diğer parçaları da kendimiz yaparız. Artık şu kendini küçük görme, zavallı görme huylarınızı, adetlerinizi bırakın. İyice gülünç duruma düşüyorsunuz. Biz büyük bir devletiz. Köklü bir milletiz.
Zavallı zihniyet'e ! ~ 6 yıl önce
Büyük devlet, kendisi aleyhine ne varsa koruyan ve besleyen ülkelerin vatandaşlarını ya kimlikle ya da kapıda vizeyle ülkesine sokup, vergisiz ev, arsa almalarına izin verip, iş ve ihaleleri devamlı o ülkelere saçıp, onlardan boyuna finansman ve icat alıp, makam arabalarına biner mi ? Bu ülkelerin isimlerini dahi açıkça açıklayamıyorlar ayrıca ! Pkk'nın 150 den fazla ofisinin olduğu, fetoculara kucak açan Almanya hakkında cbaşkanı 'siyasi olarak aramız kötü olabilir bu ticaretimizi etkilememeli' demedi mi? Sonra kendisi bu sefer onlara nazi artığı dedi sonra damadı bakan Almanlarla aramız düzelsin, turist gelsin diye enerji işini onlara ihalesiz vermedi mi? Pkk'nın tek resmi ofisi Rusya'da değil mi ? Niye boyuna onlara jest yapıp duruyoruz? Turist gelsin diye! Bu mu büyük devlet, köklü millet ? Airbus mekanik kapıdan elektronik kapıya geçmek için 5 sene ar ge ve 1 milyar euro gerekli diye açıklama yaptı. Tek bir kapının zaman ve mali maliyetine bakıp da uçak vs nasıl yapalım? Hangi yetişmiş eleman ve bütçeyle? Ve insanları kutuplaştıran,ayıran, ülkeden kaçıran zihniyetle mi?
Zavallı Zihniyet-2 ~ 6 yıl önce
Burada bahsedilmek istenen sadece uçak projesi için değil, genel olarak ülke için yapılan projelere karşı kendimizi bu denli küçük görmemizdir. Evet, 3. dünya ülkesiyiz ve yolsuzluğun maalesef çok olduğu bir ülkede yaşıyoruz. Ancak; bu yanlışlara sen, ben, o karşı çıkmaz, hiçbir şey yapmazsak, yolsuzluk yapanlardan, vizyonsuz insanlardan ne farkımız kalır? Ben genelleme yaptım detaylara girmeden. Detaylara bu platformda girersek haftalar sürer. Bu yüzden bu detaylar için hepimiz ülke ve milletimiz için kendi hayatlarımızda mücadele etmeliyiz. Umarım anlatabilmişimdir.
Masal ! ~ 6 yıl önce
Bırakın bu safsataları yeter. Bu kurumun başındaki adam thy'ye fetocuları sokan kişi ve hangi vizyonuyla bilgisiyle tecrübeyle neyi yapacak? O ancak kul hakkı yemeyi insanları ayırmayı bilir ! Göz boyamaya devam etsinler. O ve hamdi den hesap sorulsun önce !

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tu-144 ~ 6 yıl önce
Bunların amacı firma fonlamak. Ayrıca taşıma suyla değirmen dönmez. Proje, bilgi ve personel güvenliğini nasıl sağlayacaksınız.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
aynen ~ 6 yıl önce
taşeron üzerinden para döndürmek
Hedef ? ~ 6 yıl önce
Simdi hedef 2023 ten 2030 a mi gitti.Sirada 2053 ve 2071 var!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
.... ~ 6 yıl önce
Malazgrit +1000 el sıkışalım bitsin
Misafir ~ 6 yıl önce
2023 yılı "hedeflenene" -ki bana göre erken bir süre- ilk uçuş tarihidir. 2030 yılı ise seri üretime geçiş için hedeflenen yıldır.
Elle tutulur ~ 6 yıl önce
Mühendislerin alayını seçerek pilot ettiniz, onlar da 2.5 liraya çalışmaktansa pilot oldular. Şimdi nitelikli iş gücü arıyoruz...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000