23 Ekim 2017, Pazartesi 09:12:48

Milli Muharip uçağına Rolls Royce ilgisi

Türkiye ve İngiliz şirket BAE Systems ortaklığıyla üretilecek Milli Muharip Uçak TF-X`in motor üretimine yine bir İngiliz firması olan Rolls Royce talip oldu.
  • milli derken ulusal demek istemiyor. içinde mil olan manasında. çünkü millî olan hiçbir şey yok.
  • Ingilizlere guven olmaz!!!
  • İyi güzel de motorun düğmesi kimde olacak. İşlerine gelmeyen bir operasyonda shut off mu. Yoksa kaynak kodları verilecek mi. Back door araması yapılabilecek mi. Ya da f-16 nın kaynak kodlarını bulmaya çalışırken çalışmaktan bunalıp intihar eden gencecik mühendislerimiz gibi mi olacak
  • yapilan anlasma yanlis anlailiyor.gercegi bilin. turkiyede hicbir zaman bu motor uretilmeyecek. ingilizden tek bir soz alindi, oda hicbir sekilde ambargo koymayacak bu otora.gercegi bilin ve yayinki herkes bilsun gercegi.bilen biliyot,benden soylemesi
  • hani herşey milliydi,parçaları,patenti bize ait uçak,araba,jet,roket falan yapmıştık. yersen tabii...
  • bunlar anca tribünlere oynarlar !
  • Demeyelim, Türkiyede üreteceğiz diyelim
  • Ben Rus asıllı LAZ olabilirim ama yerli uçakta İngiliz asıllı türk olacak nerde o bana sallayan ampulistler bunu da yorumlasınlar
  • Kale grubuna verin lan bari; gerçi Kale bu işin altından kalkabilir mi o da muamma. 12 silindirli dizel bir tank motor bloğu ve aktarma organlarını dahi yapamadık. Allah yardımcımız olsun ne deyim.
  • milli uçağın motorunu ingilizler yapınca uçuk milli mi olmuş oluyor ? milli diye gaz çıkarılıyo , günün birinde iran gibi ambargoyu yiyince , yedek parça bulamayınca o milli zımbırtılar nekadar milliymiş ortaya çıkacaktır.

Türkiye ve İngiliz şirket BAE Systems ortaklığıyla üretilecek Milli Muharip Uçak TF-X`in motor üretimine yine bir İngiliz firması olan Rolls Royce talip oldu.

Türkiye ile İngiliz devi BAE Systems arasında imzalanan Milli Muharip Uçak TF-X sözleşmesinde “çatı lisans” hükümleri uygulanacak. Bu yolla, uçağın üretiminde kullanılacak bütün parçalar ve sistemler için ayrı ayrı lisans alınmasına gerek kalmayacak. Geliştirilip üretilen bu sistemler, üçüncü ülkelerde de kullanılabilecek.

Habertürk'ün haberine göre İngiltere, kısa süre önce TF-X Projesi’nde kullanılmak üzere bu ülkeden; malzeme, yazılım ve teknoloji transferi yapılmasına olanak sağlayacak Açık Genel İhracat Lisansı yayımladı. Bununla Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde yer alan ve 2020’den itibaren değiştirilmesine ihtiyaç duyulacak F-16 muharip uçaklarının yerini alabilecek modern ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaçlarına uygun bir muharip uçağın, azami oranda yurtiçi imkân ve kabiliyetleriyle tasarlanıp üretilmesine yönelik 5’inci nesil savaş uçağı üretimi projesinde önemli aşamalardan biri daha kat edilmiş oldu.

İngiliz Şirketi BAE Systems ve Türk Havacılık ve Uzay Sanayii’nin (TUSAŞ/TAI) ana yüklenicisi olduğu projede, bu lisansın yayımlanması, çeşitli alanlarda işbirliğine ve üretilen teknolojilerin üçüncü ülkelere ortak satışına imkân sağlıyor. Bu çatı lisans, Türkiye’nin daha önce çeşitli ülkelerle yaşadığı teknoloji transferi, IT hakları, operasyonel gereksinimlerde yaşanan sıkıntıları aşmayı; İngiltere’den mal ve hizmetlerin ihracatını da kolaylaştırıyor. Projenin ileri safhalarında gereksinimlerin değişmesi durumunda lisansın güncellenmesi de söz konusu. Teknoloji transferini desteklemeyi ve teşvik etmeyi amaçlayan çatı lisans, ileride TF-X Projesi’nde yer alacak tüm İngiliz firmalarını da kapsayacak. Bu şirketlerin ayrı ayrı lisans başvurusunda bulunmalarına gerek kalmayacak.

İNGİLTERE NEYİ AMAÇLIYOR

BAE Systems, TF-X programının ilk tasarım aşaması için TAI ile çerçeve sözleşme imzaladı. Sırada uçağın motorunun seçimi ve bunu hangi firmanın üstleneceği var. Motor üretimi için de yine bir İngiliz firması olan Rolls Royce talip. Rolls Royce’un dışında bir Türk firması olan Kale Grubu da 5’inci nesil savaş uçağı TF-X’in motorunun üretimine talip.

İngiltere, bu önemli projede çatı lisans yayımlayarak, 5’inci nesil uçak projesinde sanayi üretim altyapısının aktif kalmasını sağlamayı, zamanla uçak sanayiinin atıl duruma düşmesini önlemeyi amaçlıyor.

Milli Muharip uçağına Rolls Royce ilgisi

Yorumlar Tüm Yorumlar (23)

yanlış anlama ~ 6 yıl önce
milli derken ulusal demek istemiyor. içinde mil olan manasında. çünkü millî olan hiçbir şey yok.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
B ~ 6 yıl önce
Ingilizlere guven olmaz!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Motorun düğmesi ~ 6 yıl önce
İyi güzel de motorun düğmesi kimde olacak. İşlerine gelmeyen bir operasyonda shut off mu. Yoksa kaynak kodları verilecek mi. Back door araması yapılabilecek mi. Ya da f-16 nın kaynak kodlarını bulmaya çalışırken çalışmaktan bunalıp intihar eden gencecik mühendislerimiz gibi mi olacak

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Motormusun ~ 6 yıl önce
Motor un sat com anteni varmış kendi box ları varmış tek düğmeye shuttle off oluyormuş . Vay beni adamlar ne motor yapmış
d ~ 6 yıl önce
yapilan anlasma yanlis anlailiyor.gercegi bilin. turkiyede hicbir zaman bu motor uretilmeyecek. ingilizden tek bir soz alindi, oda hicbir sekilde ambargo koymayacak bu otora.gercegi bilin ve yayinki herkes bilsun gercegi.bilen biliyot,benden soylemesi

Yanıtla

Kalan karakter 1000
havagazı ~ 6 yıl önce
hani herşey milliydi,parçaları,patenti bize ait uçak,araba,jet,roket falan yapmıştık. yersen tabii...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
herşeyleri palavra ~ 6 yıl önce
bunlar anca tribünlere oynarlar !

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Milli ~ 6 yıl önce
Demeyelim, Türkiyede üreteceğiz diyelim

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Rus asıllı LAZ ~ 6 yıl önce
Ben Rus asıllı LAZ olabilirim ama yerli uçakta İngiliz asıllı türk olacak nerde o bana sallayan ampulistler bunu da yorumlasınlar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Lazuri ~ 6 yıl önce
Bütün hakları bize ait olacak ve ingilizlerle beraber tasarlanıp prototip geliştirilecek ama 7-8 yıl testleri Türkiyede yapılacak sonra seri üretime geçecek. Bunlar bir yana bu uçaktan önce SAAB ile işbirliği yapılmıştı bir savaş uçağı konsepti neye göre belirlenir bunu öğrendi TAI. Ayrıca İngiltere ile işbirliğimiz sizi yanıltmasın onların her milletten mühendisleri var. Bu uçak milli özelliklere sahip bir dünya uçağı olacak diyebiliriz tabi başarılı olursak. Çünkü (buraya dikkat) Hindistan bile 5.nesil AMCA projesinde başarısız oldu onca emeğin ardından ve onca çaba boşa gitti.
Rus asıllı LAZ ~ 6 yıl önce
Cumaçkimi o zaman milli deneyecekler madem ortağız millilik nerde mesela ortak olduğun birşeye benim diyemezsin ortağım dersin yani bu uçağın milli olması demek tamamının bize ait olması lazım parçalarının bence milli denilmesi yanlış tabir, söylenmesi gereken ortak uçak üretimi denilmesi lazım yoksa ona bakarsan f35 de beş sene ispanyada test uçuşu yapar ama ispanya bizim deme lüksü yok
Lazuri ~ 6 yıl önce
Uşağım bak bu ortak bir uçak değil milli bir uçak yani uçağın tüm haklarına biz sahibiz. Ortak uçak değil İngiltere bu uçağı (TFX) üretemez, T129'u italyanın üretememesi gibi. İngiltere'ye üç kuruş para veriliyor uçağı beraber geliştirelim diye yani prototip üretilince 3-4 sene sonra İngiltere'nin konuyla ilgisi kalmayacak. Motor konusu ise netleşmedi bu haberler Rolls Royce'un algı oyunu.
Misafir ~ 6 yıl önce
Kale grubuna verin lan bari; gerçi Kale bu işin altından kalkabilir mi o da muamma. 12 silindirli dizel bir tank motor bloğu ve aktarma organlarını dahi yapamadık. Allah yardımcımız olsun ne deyim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
dikkatli ! ~ 6 yıl önce
milli uçağın motorunu ingilizler yapınca uçuk milli mi olmuş oluyor ? milli diye gaz çıkarılıyo , günün birinde iran gibi ambargoyu yiyince , yedek parça bulamayınca o milli zımbırtılar nekadar milliymiş ortaya çıkacaktır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İnce görmüş ~ 6 yıl önce
Noktayı koyup olayı bitirmiş.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000