17 Nisan 2015, Cuma 13:32:13

METEOROLOJİ'DEN GÖZLEM İSTASYONU

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, meteorolojik olaylara karşı daha güvenli uçuşların yapılabilmesi için ülke genelinde 66 Havaalanı Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu kurdu.
  • Atis'ten bakıyorum. 3 saat 20 dakika fark var. Sanırım bu istasyonlar Atis'e bağlı değil.
  • Kurulan bu sistemlerin ithalinden yine birileri oturduğu yerden para kazanmıştır. Şu meteoroloji istasyonunu bari kendimiz yapsak 66 degil 6600 noktaya kursak da uçan kuştan haberimiz olsa daha iyi değil mi? Yazık bu halka gelen giden uyduruktan işlerle soyup gidiyor
  • Birde ikili anlasma yapip AHL ye meteoloji radari kurabilseler...
  • Keşke öyle olsa ... Sanırım hep biz hatalı olan o %10'luk kısıma denk geliyoruz :( CAVOK rapor edilir, pist kardan kapanır. Sis 6'da dağılmaya başlayacak 8'de eser kalmayacak 9999 olacak denir (sözlü ve TAF ile) 12'de zor görülür pist. Beklenen görüş 2000 olur, meydan sabaha kadar 9999 verir METAR ile ama inatla sırf TAF desteklensin diye metarın son satırına BCMG 2000 yazılır (TAF AMD sicile işleniyor deniyor, doğru ise çok vahim) ! Doğru batı ayrımı yapmıyorum, tüm meydanlarımızın aynı kalitede dünya standartlarında hizmet vermesini bir havacı olarak yürekten istiyorum ancak gerçekleri de görmek gerek. Basına %90 diye açıklama yapmakla maalesef tutarlılık öyle %90 falan olmuyor. Belki ESB,IST,AYT gibi meydanlarda %80-90 başarı vardır ancak geri kalan meydanlarda maalesef bence %50 bile değil bu oran.

Teknolojik gelişmeleri yakından takip eden ve hava tahminlerinde yüzde 90'ın üzerinde başarılı neticeler elde eden Meteoroloji Genel Müdürlüğü, ülke genelinde meteorolojik olaylara karşı havaalanlarında yaptığı uçuş güvenliği yatırımlarını hız kesmeden sürdürüyor.

Bu çerçevede ülke genelinde 66 Havaalanı Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu (H-OMGİ) kuran kurum, bu istasyonlardan aldığı verileri anında ilgililere ulaştırıyor. Kurumun Türkiye çapında meteorolojik hizmet verdiği 70 havaalanından 42'si sivil, 17'si askeri amaçlı, 11'i ise sivil ve askeri amaçlı müşterek kullanılıyor.

Bütün meteoroloji bilgileri bir tık uzaklıkta

Türkiye'de üretilen her türlü rasat ve tahmine "www.hezarfen.mgm.gov.tr" adresli web sayfasından anında ulaşılabiliyor.

Bu hizmetle aynı zamanda yurtdışındaki bütün meydanların meteorolojik bilgilerine, Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan uydu ve radar görüntüleri ile muhtelif sayısal tahmin ürünlerine, saha tahminlerine, uçuş faaliyetini etkileyen önemli hava olaylarına ait kartlara, atmosferin yukarı seviyelerine ait rüzgar ve sıcaklık tahminlerine, kısacası güvenli bir uçuş için ihtiyaç duyulan her türlü dokümana, ICAO standartlarında ulaşma imkanı sağlanıyor.

"Bütünleşik bir gözlem ağı oluşturuluyor"

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu  meteorolojik gözlemlerin yapılması adına farklı gözlem sistemlerinden oluşan bütünleşik bir gözlem ağı kurmak için çalışmaların devam ettiğini vurguladı, şunları kaydetti:

" Meteoroloji radarları, özellikle şiddetli meteorolojik hadiselerin önceden tahmin edilerek bunlarla alakalı erken uyarıların yapılması suretiyle muhtemel can ve mal kayıplarının azaltılmasını sağlayan en gelişmiş gözlem sistemidir. Radarlar, 150 kilometre yarıçaplı bir alanda, hem yatay hem dikey tarama yaparak, gerçek zamanlı ve yüksek çözünürlüklü meteorolojik bilgi sağlamaktadır. Havacılık için büyük önem taşıyan dikey rüzgar hareketlerinin ve kuvvetli rüzgar alanlarının radarlarla tespit edilmesiuçuş güvenliğini büyük ölçüde artırıyor."

"Ülke genelinde bin 279 noktada gözlem ağı bulunuyor"

Meteoroloji Genel Müdürlüğünün, yalnızca 66 H-OMGİ ve 11  Meteoroloji Radarı ile hizmet vermediğini belirten Eroğlu, ayrıca bin 80 OtomatikMeteoroloji Gözlem İstasyonu, 75 Deniz Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu, 1 Seyyar Meteoroloji Radarı, 2 HF-Deniz Radarı, 8 Yüksek Atmosfer Gözlem İstasyonu, 1 Seyyar Yüksek Atmosfer Gözlem Sistemi ve 35 Yıldırım Tespit ve Takip Sistemi olmak üzere toplam bin 279 gözlem ağı ile hizmet verildiğini aktardı.

Eroğlu, "Hava tahminlerinde doğruluk oranını yüzde 90'ın üzerine çıkaran Meteoroloji Genel Müdürlüğü, böylece dünyada gelişmiş ülkelerin seviyesine yükseldi" değerlendirmesinde bulundu.

METEOROLOJİ'DEN GÖZLEM İSTASYONU

Yorumlar Tüm Yorumlar (6)

Android Uygulaması ~ 9 yıl önce
Atis'ten bakıyorum. 3 saat 20 dakika fark var. Sanırım bu istasyonlar Atis'e bağlı değil.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Cebi dolduranlar ~ 9 yıl önce
Kurulan bu sistemlerin ithalinden yine birileri oturduğu yerden para kazanmıştır. Şu meteoroloji istasyonunu bari kendimiz yapsak 66 degil 6600 noktaya kursak da uçan kuştan haberimiz olsa daha iyi değil mi? Yazık bu halka gelen giden uyduruktan işlerle soyup gidiyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ahl ~ 9 yıl önce
Birde ikili anlasma yapip AHL ye meteoloji radari kurabilseler...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Wx radar ~ 9 yıl önce
Mgm.gov.tr sol menüden radar ve istanbul.
%90 mı ? ~ 9 yıl önce
Keşke öyle olsa ... Sanırım hep biz hatalı olan o %10'luk kısıma denk geliyoruz :( CAVOK rapor edilir, pist kardan kapanır. Sis 6'da dağılmaya başlayacak 8'de eser kalmayacak 9999 olacak denir (sözlü ve TAF ile) 12'de zor görülür pist. Beklenen görüş 2000 olur, meydan sabaha kadar 9999 verir METAR ile ama inatla sırf TAF desteklensin diye metarın son satırına BCMG 2000 yazılır (TAF AMD sicile işleniyor deniyor, doğru ise çok vahim) ! Doğru batı ayrımı yapmıyorum, tüm meydanlarımızın aynı kalitede dünya standartlarında hizmet vermesini bir havacı olarak yürekten istiyorum ancak gerçekleri de görmek gerek. Basına %90 diye açıklama yapmakla maalesef tutarlılık öyle %90 falan olmuyor. Belki ESB,IST,AYT gibi meydanlarda %80-90 başarı vardır ancak geri kalan meydanlarda maalesef bence %50 bile değil bu oran.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
a ~ 9 yıl önce
tahminlerin tutarlılığı yerleşim yeri ve zaman periyotlarına göre değişir.Havacılık meteorolojisi bambaşka bir olaydır.Örneğin İstanbul için parcalı bulutlu akşam saatlerinde gökgürültülü sağanak yağış tahmini başka bir tutarlılık değerlendirmesi içerirken, atatürk meydan için aynı gün yayımlana taflar başka bir değerlendirmeye bağlıdır ve sağlanması gereken yüzdeler bütün metar bileşenleri için ayrıdır.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000