27 Aralık 2013, Cuma 11:44:20

MEHMET CENGİZ'DEN FLAŞ AÇIKLAMA

İkinci soruşturma dalgası çerçevesinde 7 işadamı ve 2 şirketin mallarına tedbir konulduğu iddia edildi. İstanbul'a inşa edilecek 3. havalimanının da bu karar sonrası ihalenin tehlikeye gireceği konuşuluyordu. Şirketine tedbir konulduğu belirtilen işadamlarından Mehmet Cengiz ise ellerine böyle bir karar ulaşmadığını belirterek iddiaları yalanladı.
  • İhalelerin nasıl alındığı belli
  • 3. Havalimanı yapılır ya da yapılmaz ancak Yasin El Kadı ile isimleri geçenler bir daha havalimanı işletmeciliği yapabileceğini sanmıyorum.

Habertürk'ün haberine göre hâkim Süleyman Karaçöl, başta Abdullah Tivnikli olmak üzere işadamları Mustafa Latif Topbaş, Cemal Kalyoncu, Ömer Faruk Kalyoncu, Mehmet Cengiz, Üsame Kutub ve Cengiz Aktürk’ün mallarına tedbir kararı aldı.

SUÇLAMALAR AĞIR!

Listede Kalyon Grubu’na ait Zirve Holding ile Cengiz Aktürk’ün şirketi Bosphorus 360 da yer aldı. Suçlamalar arasında ‘suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek, ihaleye fesat karıştırmak ve rüşvet’ bulunuyor.

Yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun ardından gelen ikinci dalgada, 7 işadamı ve 2 şirketin mal varlıklarına tedbir konuldu. Hâkim Süleyman Karaçöl tarafından 25 Aralık 2013'te yani önceki gün verilen ihtiyati tedbir kararının, ‘Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek’, ‘Kurulan örgüte üye olmak’, ‘İhaleye fesat karıştırmak’, ‘Nüfuz ticareti’, ‘Rüşvet’, ‘Kamu malına zarar verme’ suçları kapsamında yürütülen 2012/656 sayılı soruşturma çerçevesinde alındığı bildirildi.

KALYON İNŞAATTAN İKİ İSİM

Hâkimin mal varlıklarına tedbir konulan işadamlarının BİM AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Latif Topbaş, işadamı Üsame Kutub, Kalyon İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu, Kalyon İnşaat Yönetim Kurulu üyesi Ömer Faruk Kalyoncu, Cengiz Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz, Türk Telekom ortağı ve Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Tivnikli, tekstilci işadamı Cengiz Aktürk olduğu bildirildi.

CMK’NIN 12. MADDESİNE GÖRE

Hâkimin tedbir koyduğu iki şirketten biri ise Kalyon Grubu tarafından kurulan ve geçtiğimiz günlerde Sabah ile ATV'yi satın alan Zirve Holding oldu. Bir diğeri ise yatırım danışmanlık şirketi olarak faaliyet gösteren Bosphorus 360. Söz konusu şirketin Cengiz Aktürk'e ait olduğu biliniyor. Hâkim Süleyman Karaçöl tarafından gönderilen tedbir kararında şöyle denildi: “Söz konusu kişi ve iki tüzel şirketin üzerlerine atılı suçları işlediklerine dair kuvvetli şüpe bulunduğundan CMK'nın 12. maddesi ve devamı maddeleri gereğince tedbir alınması uygun görülmüştür.”

İTİRAZ HAKLARI VAR

İstanbul 2. No’lu Hâkimi Süleyman Karaçöl tarafından verilen tedbir kararı, gereğinin yapılması için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi. Hakkında ihtiyati tedbir kararı alınan kişi ve kurumların itiraz hakkı bulunuyor.

MEHMET CENGİZ'DEN İDDİALARA YANIT

Cengiz İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz, Yüksek Hızlı Tren Projesine ilişkin olarak kendisi ve ortağı olduğu şirketine yönelik iddialarla ilgili açıklama yaptı.

Mehmet Cengiz açıklamasında, "Gerçekleştirdiğimiz tüm projeler fiziksel ve parasal olarak çok açık ve net biçimde ortadır. Her zaman incelenebilir ve denetlenebilir konumdadır. Verilemeyecek hiçbir hesabımız yoktur. Hiç kimsenin şüphesi olmasın ki bu tür yıldırmalar bizleri çalışanlarımızla birlikte daha çok kenetleyecek ve daha çok çalışmaya sevk edecektir" ifadelerine yer verdi.

Cengiz İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz, yazılı açıklaması şöyle: "Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren Projesine ilişkin olarak şahsım ve Yönetim Kurulu Başkanı ve ortağı olduğum Cengiz İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. hakkında basında yer alan "Yüksek Hızlı Soygun" başlıklı haberdeki bilgiler tamamen asılsız, gerçek dışı ve bizi yıpratmaya yöneliktir.

Yüksek Hızlı Tren Projesinin İnönü - Vezirhan - Köseköy kesimi 2006 yılında yapılan ihale ile Cengiz-IC İçtaş ve Çinli CRCC-CMC firmalarıyla birlikte konsorsiyum olarak taahhüdümüzde kalmıştır. Bu taahhüdümüz ile ilgili bazı tamamlayıcı bilgiler vermek gerekirse; Çin Eximbank'tan bu projede kullanılmak üzere temin edilen 720 Milyon ABD doları tutarındaki kredi (5 yılı ödemesiz, toplam 20 yıl vadeli, %2 sabit faizli) bugüne kadar yurtdışından getirilmiş olan, maliyeti en düşük kredilerden biridir.

Sözleşme birim fiyatları ABD doları bazında sabit olup, bugüne kadar hiçbir fiyat farkı ödenmemiştir. İşin yapımı süresince bilindiği gibi TL'nin ABD doları karşısında değer kazanması nedeniyle birim fiyatlarımızın ve ana malzeme girdilerimizin neredeyse tamamı güncel piyasa fiyatlarının altında kalmış, buna rağmen işin yapımına devam edilmiştir. Bir Yüksek Hızlı Tren Projesi için en kritik ve en zorlu güzergahlardan biri olan bu kesimde, işin zamanında tamamlanabilmesi için hiçbir maliyetten kaçınılmamış ve iş %99 seviyesinde tamamlanmıştır.

Bu kadar zor bir projeyi bu şartlarda ve bu fiyatlarda gerçekleştirdiğimiz için konsorsiyum olarak takdiri hak ettiğimizi düşünmekteyiz. Cengiz İnşaat olarak her yıl 225 firmanın yer aldığı "En İyi Uluslararası Müteahhitler Listesiönde (ENR Top 225 International Contractors) son 10 yıldır yer almaktayız. Yurt dışında yapılan müteahhitlik hizmetleri döviz kazandırıcı özelliğinden dolayı bir milli mesele olarak kabul edilmelidir. Bugün eğer Türk firmaları uluslararası müteahhitlik hizmetlerinde Dünya'da 2. sırada yer alıyor ve Cengiz İnşaat olarak da biz bu Türk firmaları içerisinde üst sıralarda bulunabiliyorsak, bu ülke adına bir başarı olarak kabul edilmelidir.

Firmamızın siyasi kavgaların bir maşası gibi kullanılarak kamuoyunda yıpratılmasını Türk özel sektörüne yapılmış ciddi bir engelleme olarak görüyoruz. Bugün yurt içinde ve yurt dışındaki projelerimizde gösterdiğimiz başarılardan dolayı takdir görmekteyiz. Yaptığımız işlerde ve gerçekleştirdiğimiz projelerde her zaman işin sözleşmesel yükümlülüklerine, tekniğine ve kalitesine özen gösterdik ve bu nedenle de iş yaptığımız İdarelerde ve çalışmış olduğumuz yörelerde firma olarak olumlu izlenimler bıraktığımıza inanıyoruz.



MEHMET CENGİZ'DEN FLAŞ AÇIKLAMA

Yorumlar

iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
İhalelerin nasıl alındığı belli

Yanıtla

Kalan karakter 1000
... ~ 10 yıl önce
3. Havalimanı yapılır ya da yapılmaz ancak Yasin El Kadı ile isimleri geçenler bir daha havalimanı işletmeciliği yapabileceğini sanmıyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000