08 Ocak 2012, Pazar 08:35:50

MALİYET ÇOK ARTTI İPTAL EDİLMELİ

Tüm olumsuz gelişmelere rağmen Türkiye’nin daha yeni iki adet sipariş verdiği F-35 savaş uçağı projesine ABD’li uzmandan çok sert eleştiri geldi.
  • Allah kahretsin, yeter yahu bu nedir böyle? Yıllardır bütün para amerikaya silah bedeli olarak gidiyor, bu kadar paraya çoktan kendi tesislerimizi kurup kendi uçağımızı imal etmiştik..
  • SU-37 ve MİG-35 leri görmeyelim onlara yaranalaım belki AB ye alırlar
  • Bize de biz siparişlerimizi vermeye devam ederiz. %6o ne ki? A-400 ün de maliyeti istediği kadar artsın. Ne olur yani. Yeni fiyatı ile alırız. Bu halk bunları rahat öder. Artacağını ve siparişlerin derhal iptal edilmesini iki yıl önce söyledik, kimin umurunda. Yazık, Güney Afrika kadar olamadık. Onlar gerçeği görüp hemen A-400 leri iptal ettirmişti.
Türkiye’nin de ortağı olduğu F-35 projesine ABD eski savunma bakan yardımcısından eleştiri geldi. ABD için üretilecek uçak sayısının düşmesine rağmen maliyetin yüzde 60 arttığı belirtildi.

Savunma Sanayii İcra Komitesi’nin, alınması için 2 adet sipariş verilmesini kararlaştırdığı F-35 savuş uçaklarının artanmaliyetiyle ilgili çarpıcı iddialar gündeme geldi. ABD’nin saygın dergilerinden Foreing Affairs’te konuyu kaleme alan Lawrence J. Korb, Türkiye’nin de ortağı olduğu projede ABD’nin başlangıçta F-35’ler için hesapladığı 233 milyar dolarlık bütçenin rekor bir artışla 385 milyar dolara çıkacağını yazdı.

F-16’LARIN 5 KATI

ABD’nin F-35 maliyetini irdelediği yazısında Korb, “Başlangıçta 2 bin 886 adet F-35 uçağının 233 milyar dolara mal olması bekleniyordu. Ancak son tahminlere göre 2 bin 400 adet F-35 tipi savaş uçağının maliyetinin en az 385 milyar dolar olacak” bilgisine yer verdi. Bu hesaptan yola çıkan Korb, “F-35 savaş uçağının bir tanesinin fiyatının, yerini alacağı F-16 tipi uçakların 5 katı olacağı anlamına geliyor” dedi.

Görevdeki Savunma Bakan yardımcılarının tecrübesizliğine dikkat çeken, Korb, “Güçlü bir savunma bakanı yardımcısı, bu programı iptal eder yada artanmaliyetiuçağı geliştiren şirkete yüklerdi” tespitinde bulundu. Amerikalı senatör John McCain’nin de bir konuşmasında F-35 programını “arap saçı” olarak nitelendirdiğini hatırlatan Korb, Savunma Bakanlığı’ndaki uzmanların uçağın pahalı olduğunu, ancak işletme maliyetinin daha düşük olacağını savunduklarını belirtti. Bu durumun uzmanların dediği gibi olmadığını kaydeden Korb, F-35’lerin işletme maliyetlerinin de halen kullanımda olanF-16’larınCveDserilerine göre yüzde 15 pahalı olduğunu söyledi.

İPTAL EDİLMELİ

Pentagon’daki yöneticilerin artan maliyetler karşısında şirketleri cezalandırmadığını ifade eden Korb, ABD Kongresi’nin 1980’lerde kabul ettiği yasayı hatırlattı. Buna göre silah sistemi programlarının ön görülenmaliyetin yüzde 15 ila 50’sini geçtiği takdirde iptal edilmesi gerektiğini kaydeden Korb, “Ancak 1997’den bu yana silah programlarının yüzde 50’si bunu geçti ama herhangi bir program iptal edilmedi” dedi.
MALİYET ÇOK ARTTI İPTAL EDİLMELİ

Yorumlar

Misafir ~ 12 yıl önce
Allah kahretsin, yeter yahu bu nedir böyle? Yıllardır bütün para amerikaya silah bedeli olarak gidiyor, bu kadar paraya çoktan kendi tesislerimizi kurup kendi uçağımızı imal etmiştik..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
SU-37 ve MİG-35 leri görmeyelim onlara yaranalaım belki AB ye alırlar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Bize de biz siparişlerimizi vermeye devam ederiz. %6o ne ki? A-400 ün de maliyeti istediği kadar artsın. Ne olur yani. Yeni fiyatı ile alırız. Bu halk bunları rahat öder. Artacağını ve siparişlerin derhal iptal edilmesini iki yıl önce söyledik, kimin umurunda. Yazık, Güney Afrika kadar olamadık. Onlar gerçeği görüp hemen A-400 leri iptal ettirmişti.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000