15 Ekim 2015, Perşembe 08:21:15

'Malezya kazası soruşturmasını Rusya engelliyor'

17 Temmuz 2014'te Malezya Havayolları'nın Amsterdam-Kuala Lumpur seferini yaparken düşen uçağın bir yıldır devam eden rapor sonuçlanmıştı.
  • olan rus ayrılıkçılarının, rusyanın verdiği rus füzesi ile yaptığı bir suç. Bu yüzden normal bir suçlu davranışı ve kaçıyorlar.

17 Temmuz 2014'te Malezya Havayolları'nın Amsterdam-Kuala Lumpur seferini yaparken düşen uçağın bir yıldır devam eden rapor sonuçlanmıştı. Raporda uçağın Rus yapımı BUK füzesiyle düşürüldüğü ortaya çıkmıştı.Ancak Rusya soruşturmayı engellemeye çalışıyor.

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Sergiy Korsunsky, Rusya'nın, Ukrayna'nın doğusunda düşürülen MH17 sefer sayılı uçakla ilgili soruşturmayı engellediğini belirterek, uluslararası toplumdan destek istedi.

Büyükelçi Korsunsky, Amsterdam-Kuala Lumpur seferini yaparken Ukrayna'nın doğusunda düşürülen Malezya Havayolları'na ait MH17 sefer sayılı uçağın, Rus yapımı BUK füzesiyle vurulduğu yönündeki Hollanda Güvenlik Araştırma Konseyi (OVV) raporunu değerlendirdi.

Olayda hayatını kaybeden yolcuların çoğunluğunun Hollandalı olması sebebiyle soruşturmanın Hollanda tarafından yürütüldüğünü hatırlatan Korsunsky, raporun Chicago Konvansiyonu'na uygun olarak bağımsız, tarafsız ve şeffaf bir soruşturma sonucunda ortaya çıktığını vurguladı.

Soruşturma sırasında Ukrayna, Hollanda, Malezya, Avustralya, Rusya, ABD ve Belçika'dan uzmanların yanı sıra Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü ve Avrupa Hava Seyrüsefer Güvenliği Örgütü'nün görüşlerine başvurulduğunu belirten Korsunsky, raporun güvenilirliğinden yana şüphelerinin olmadığının altını çizdi.

Rapordan sonraki adımın soruşturmanın sonuçlanması olacağını aktaran Korsunsky, "Soruşturma heyeti Ukrayna, Hollanda, Malezya, Avustralya ve Belçikalı uzmanlardan oluşuyor. Soruşturma profesyonel bir şekilde yürütülüyor. Suçun faillerinin bulunarak uluslararası hukuk ve BM Güvenlik Konseyi çağrıları temelinde adalet önüne çıkarılması biraz zaman alacak" değerlendirmesinde bulundu.

Korsunsky, Kırım'ı ilhak ve Ukrayna'nın doğusunu işgal eden Rusya'nın, konuyla ilgili uluslararası mahkeme kurulmasını çabalarını engellediğini kaydetti.

Soruşturmaya dahil olan ülkeler başta olmak üzere uluslararası kamuoyunun sorumluların cezalandırmasını sağlayacak etkin bir mekanizma tesis etmeye çalıştığını aktaran Korsunsky, "Uluslararası toplumun, ortak soruşturma heyetine gerekli tüm desteği sağlamasını umuyoruz" ifadesini kullandı. Korsunsky, Ukrayna'nın saklayacak bir şeyi olmadığını vurgulayarak soruşturmanın en açık ve şeffaf şekilde yürütülmesinden yana olduklarını kaydetti.

Ukrayna'nın Rusya sınırına yakın bölgesinde 17 Temmuz 2014'te düşen Malezya Havayolları'nın MH17 sefer sayılı Amsterdam-Kuala Lumpur uçağında bulunan 283 yolcu ve 15 mürettebattan kurtulan olmamıştı. Olayda hayatını kaybedenlerin 196'sı Hollanda vatandaşıydı.

Ukrayna yönetimi uçağın füzeyle vurulduğunu iddia etmiş, olaydan Rusya yanlısı ayrılıkçıları sorumlu tutmuştu. Ayrılıkçılar ise Ukrayna ordusunu suçlamıştı.

Rusya, kazayı soruşturmak üzere BM'ye bağlı uluslararası bir mahkeme kurulmasını yönündeki talepleri temmuz ayında veto etmişti.

OVV, bir yılı aşkın süredir yürüttüğü araştırmanın sonuçlarıyla ilgili dün nihai raporunu açıklamıştı. Raporda, yerden fırlatılan BUK füzesinin kokpitin sol tarafına isabet ettiği belirtilirken, olayın sorumlularıyla ilgili değerlendirmeye yer verilmemişti.

'Malezya kazası soruşturmasını Rusya engelliyor'

Yorumlar

Ukrayna kürtleri ~ 8 yıl önce
olan rus ayrılıkçılarının, rusyanın verdiği rus füzesi ile yaptığı bir suç. Bu yüzden normal bir suçlu davranışı ve kaçıyorlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000