31 Aralık 2012, Pazartesi 09:09:53

LARNAKA HAVALİMANI'NDA DİPLOMATİK KRİZ!

Mısır’ın Güney Kıbrıs’taki Büyükelçisi Menha Mahroys Bakhoum’un diplomatik dokunulmazlığının, Larnaka Havaalanı’nda görevli polisler tarafından ihlal edilmesinden dolayı bir diplomatik kriz yaşandı...

Rum Dışişleri Bakanlığı tarafından araştırma başlatılırken, Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas da meselenin detaylı araştırılmasını istedi.

Simerini “Larnaka Havaalanı’nda Diplomatik Olay... Büyükelçi Kendinden Geçti... Mısır’ın Kıbrıs’taki Büyükelçisi Menha Bakhoum Kadın Polise Tokat Attı ve Başçavuşun Saçını Çekti” başlığıyla yansıttığı haberinde Mısır Büyükelçisi’nin, Rum polislerin kendisine karşı şiddet kullanıp Havaalanı’nda gözaltına aldığından şikâyetçi olduğunu yazdı.

Gazete, Mısır Büyükelçisi’nin, Cumartesi gecesi akrabalarını uğurlamak üzere gittiği Larnaka Havaalanı’nda, diplomatik dokunulmazlığını tanımayıp, üst araması yapmak isteyen ve bekleme salonuna girmesine izin vermeyen polislerden birine tokat attığını, bir diğerinin saçını çektiğini yazdı.

Habere göre, Bakhoum, Cumartesi gecesi akrabalarını uğurlamak üzere gittiği Larnaka Havaalanı’nda yolcu salonuna geçmek istedi. Rum polisler, üst araması prosedürü çerçevesinde çizmelerini çıkarmasını istedi. Bakhoum, bunu reddettiği için polislerin kendisine şiddet uyguladığını ve havaalanında gözaltına alındığını, Rum Dışişleri Bakanlığı ile irtibata geçmesi üzerine serbest bırakıldığını anlattı.

Bakhoum’un tokat attığı iddia edilen bayan polisin hastaneye gittiğini ve yanağında çürük ve şişlikler saptandığını da yazan gazete, özetle şunları yazdı:

“Mısır Büyükelçisi akrabalarına Larnaka Havaalanı yolcu salonuna kadar eşlik etmek istedi ancak bu yasaktı. Kadın polis kendisine, kurallar ve Sivil Havacılık Dairesi emirleri uyarınca diplomatların denetimden muaf olmadıklarını ve bekleme salonuna giremeyeceğini söyledi. Büyükelçi olanları büyük bir şaşkınlıkla izleyen yüzlerce yolcunun ortasında kendinden geçti ve üst araması için çizmelerini çıkarmasını isteyen kadın polise tokat attı. Bunun üzerine polisler Bakhoum’u gözaltına aldı. Sinirlerin daha da gerilmesi üzerine büyükelçi başçavuşun saçını çekerek küfretti.

PAPAGEORGİU, BAKHOUM’UN DERHAL SERBEST BIRAKILMASINI EMRETTİ

Konunun Polis Genel Müdürlüğü’ne gitmesi üzerine Polis Genel Müdürü Mihalis Papageorgiu, olay hakkında rapor istedi ve diplomatik dokunulmazlığı olduğu için Mısır Büyükelçisi’nin derhal serbest bırakılmasını istedi.

Dışişleri Bakanı Erato Kozaku Markulli, diplomatik ilişkilerle ilgili 1961 Viyana Sözleşmesi’nin gayet açık olduğunu ve diplomatik kişilere tam dokunulmazlık verdiğine dikkat çekti.

MARKULLİ 1961 VİYANA SÖZLEŞMESİ’NE ATIFTA BULUNARAK ÜZÜNTÜ BELİRTTİ

Markulli meselenin Dışişleri Bakanlığı tarafından, polisin ve Sivil Havacılık Dairesi’nin işbirliğinde araştırılmakta olduğunu, çıkacak sonucun Viyana Sözleşmesi prizması altında inceleneceğini söyledi.

Bu arada Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas, olayın detaylı araştırılmasını emretti. Dışişleri Bakanlığı tarafından dün akşamüzeri yapılan açıklamada, Cumartesi gecesi cereyan eden olaya, Mısır Büyükelçisi Menha Mahrous Bakhoum ile güvenlik kontrolleri ve görevli polislerin karıştığı belirtildi.

Dışişleri Bakanlığı açıklamasında ‘Büyükelçi Kıbrıs’tan ayrılacak olan aile fertlerini uğurlamak üzere havaalanında bulunuyordu ve güvenlik denetimi yapan görevliler tarafından kendisine yapılmak istenen denetimin derecesiyle ilgili mesele çıktı.’ denildi.

HRİSTOFYAS MESELENİN ARAŞTIRILMASINI EMRETTİ

Olay hakkında bilgi verilen Hristofyas’ın, yetkili bakanlıktan olayın, diplomatik ilişkilerin tabi olduğu 1961 Viyana Sözleşmesi de dikkate alınarak detaylı ve tam bir araştırma yapılmasını emrettiği kaydedildi.

Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, Bakanlar Kurulu kararı temelinde Kıbrıs Cumhuriyeti’nin uygulamakla yükümlü olduğu AB’nin ilgili kuralları uyarınca sadece az sayıda devlet yetkilisi ve Diplomatik Misyon Şefi kapsamındaki çok az sayıdaki diplomatın Kıbrıs havaalanlarında güvenlik denetiminden geçirilmediği belirtildi.

Açıklamada ‘Dışişleri Bakanlığı, bu meselenin aldığı nahoş şekilden dolayı üzüntü belirtir’ denildi.”

BÜROKRASİ VE POLİSİN CEHALETİ SONUCU ULUSLARARASI REZALET

Politis haberi manşetten “Bir Bot İçin Diplomatik Tokat... Bürokrasi, Polisin Cehaleti, Dayak ve Uluslararası Rezalet... Larnaka Havaalanı’ndaki Polis Benzeri Görülmemiş Diplomatik Olay Yarattı” başlık ve spotlarıyla aktarırken Hristofyas hükümetinin Larnaka Havaalanı yolcu güvenlik kontrolleri sırasında yaşanan benzeri görülmemiş diplomatik olayı çelişkilerle değerlendirdiği yorumunu yaptı.

Gazete, Rum Yönetimi Başkanı’nın, bu meselenin derinlemesine araştırılmasını emrederken, Mısır Büyükelçisi’nin tokatladığı bayan polise de hasta izni verdiğini yazdı.

Haberi Fileleftheros “Mısır Büyükelçisini Havaalanında Tutukladılar...  Başkan Hristofyas Araştırma İstedi, Dışişleri Bakanlığı Özür Diledi”; Haravgi “Mısır Büyükelçisiyle Olay... Havaalanında Güvenlik Denetiminden Geçmeyi Reddetti ve Polisle Kavga Etti”; Alithia “Büyükelçi Polis Tokatladı” başlıklarıyla verdi.

LARNAKA HAVALİMANI'NDA DİPLOMATİK KRİZ!

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000