06 Mart 2009, Cuma 08:07:35

Kuzey Kore sivil uçuşlar için uyardı!

Kuzey Kore, Japon Denizi üzerinden, kendi hava sahası yakınlarından geçen sivil Güney Kore uçaklarının güvenliğini garanti edemeyeceğini açıkladı

Açıklama, Güney Kore ve ABD'nin yapacağı askeri tatbikatın öncesinde geldi. Pyongyang, ABD-Seul askeri tatbikatına karşı çıkıyor.

Pyongyang yönetimi, tatbikatın komünist devletin işgali için bir hazırlık olduğunu öne sürüyor.

Washington ve Seul ise her yıl yapılan tatbikatın sadece savunma amaçlı olduğunu söylüyor. Her yıl yapılan Güney Kore-ABD tatbikatına on binlerce asker katılıyor.

Tatbikat, Pazartesi günü başlayacak ve on iki gün sürecek.

Seul'ün iki ülke arasındaki yardım faaaliyetlerini nükleer teknolojiden arınmaya bağlaması karşısında, Pyongyang Güney Kore'yle aralarındaki bir dizi barış anlaşmasını askıya almıştı.

Kuzey Kore, ayrıca, geçtiğimiz ay uzaya bir iletişim uydusu göndermeye hazırlandığını duyurmuştu. Bunun, aslında, Taepodong 2 füzesinin bir denemesi olabileceği düşünülüyor. Bu füzelerin Alaska'ya kadar ulaşabilecek menzilleri bulunuyor.

Uzmanlar, Kuzey Kore'nin yeni ABD yönetiminin gündeminde üst sıralarda kalmak istediğini ve nükleer teknolojiden arınması karşılığında daha fazla taviz koparmak için bastırabileceğini söylüyor.

ABD'nin Kuzey Kore temsilcisi Stephen Bosworth, nükleer silahsızlanma görüşmelerinin yeniden başlatılması ve bölgedeki gerginliğin düşürülmesi amacıyla Çin, Japonya ve Güney Kore'de temaslarda bulunuyor.

 (BBC)

Kuzey Kore sivil uçuşlar için uyardı!

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000