15 Aralık 2011, Perşembe 09:41:24

KUYRUKLU YILDIZLAR ZIPKINLA AVLANACAK!

NASA'daki bilim insanları, saatte 240 bin kilometre hıza ulaşabilen kuyruklu yıldızlardan güvenli bir şekilde toprak örneği alabilmek için 'zıpkın saplama' yöntemi üzerinde çalışıyor.
  • Bana cevap yazmis ama o kadar donuk ve anlamsiz ki kendisine ne yazacagimi bilemedim.Tesekkur mu etmeliyim yoksa duzeltme mi yapayim anlayamadim. Kendisinden ricam eger yapabiliyorsa biraz daha anlamli ve anlasilir olmali.
  • Evet, valla kesinlikle haklısın. Sana sonuna kadar katılıyorum. İş güç bırakılmış başbakana yalakalık yapıyorlar, yok türban, avrupa birliği, falan filan hepsi hikaye. Baksana herkes aynı. Mesela sende aynısın. Bu haberde bile başbakana beslediğin kini belirtip ardından türbanla uğraşmış, avrupa birliğine yakışmadığımızı falan belirtmişsin. İşi gücü olmayanlar yapıyo bu dediklerini ve yaptığını. İşi gücü olanlar ise zaten yapması gerekenleri yapıyor yavaş yavaş... :)
  • Adamlar nelerle ugrasiyorlar, bizde ise Basbakana yalakalik pesindeler. Ne olmus yani Ankara'ya 22 gun sonra geldi ise, oldu olacak milli bayram ilan edin de tatil yapalim. Elalem uzayda her turlu gelismeyi tamamlamis biz de ise tek konu turban. Bir de Avrupa Birligi diyorlar. Ne olur biraz ciddiyet gostererek kendinize gelin.
Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA)'daki bilim insanları, saatte 240 bin kilometre hıza ulaşabilen kuyruklu yıldızlardan güvenli bir şekilde toprak örneği alabilmek için 'zıpkın saplama' yöntemi üzerinde çalışıyor.

ABD'nin Maryland eyaletindeki NASA Goddard Uzay Uçuş Merkezi'nde yapılan araştırmalarda, buz, kaya ve toz parçaları saçarak ilerleyen gök cisimleri üzerine insanlı ya da insansız araçların inişinin riskli olması sebebiyle yeni bir yol haritası belirlendi. Buna göre, kuyruklu yıldıza mümkün olduğunca yaklaşan bir uzay aracı, yüzeye zıpkın fırlatacak ve elde edilen yüzey numunelerini yukarı çekecek. Bu sayede gök cisminin yüzeyi ne kadar riskli ya da karmaşık olursa olsun istenilen her yerden örnek toplanabilecek.

Laboratuar testleri sırasında, yaklaşık 2 metre uzunluğundaki metal mancınıktan fırlatılan 1,27 santimetre kalınlığındaki çelik kablo, 454 kilogramlık bir itiş gücü ve saniyede 30 metrelik bir hızla kum, çakıl ve tuz dolu hedef kaba saplandı. Uzaydaki gerçek görevlerde, zıpkının yaklaşık 1,6 kilometre yükseklikten fırlatılacağı belirtildi. Bilim insanlarının cevabını bulmaya çalıştığı soru ise, fırlatma işlemi için ne kadar gücün uygulanması gerektiği. Çünkü kuyruklu yıldızlar, kaya, kum, buz ve değişik sertlikte madenlerden oluşabiliyor ve yer çekimi farklılık gösterebiliyor.

Goddard Uzay Uçuş Merkezi'nden Joseph Nuth, "Kuyruklu yıldızlar gezegenlere göre çok küçükler ve en fazla Dünya'dakinin milyonda biri yer çekimi gücüne sahip olabiliyorlar. İniş yapmak ve üzerinde çalışmak çok zor. Bu sebeple bir zıpkın projesi üzerinde çalışıyoruz" dedi.

Bilim insanları, kuyruklu yıldızlar üzerinde yapılacak analizler sayesinde evrenin, Güneş Sistemi'nin ve Dünya'nın oluşumu hakkında önemli bilgiler elde edilebileceğini belirtiyor.
KUYRUKLU YILDIZLAR ZIPKINLA AVLANACAK!

Yorumlar

Misafir ~ 12 yıl önce
Bana cevap yazmis ama o kadar donuk ve anlamsiz ki kendisine ne yazacagimi bilemedim.Tesekkur mu etmeliyim yoksa duzeltme mi yapayim anlayamadim. Kendisinden ricam eger yapabiliyorsa biraz daha anlamli ve anlasilir olmali.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Evet, valla kesinlikle haklısın. Sana sonuna kadar katılıyorum. İş güç bırakılmış başbakana yalakalık yapıyorlar, yok türban, avrupa birliği, falan filan hepsi hikaye. Baksana herkes aynı. Mesela sende aynısın. Bu haberde bile başbakana beslediğin kini belirtip ardından türbanla uğraşmış, avrupa birliğine yakışmadığımızı falan belirtmişsin. İşi gücü olmayanlar yapıyo bu dediklerini ve yaptığını. İşi gücü olanlar ise zaten yapması gerekenleri yapıyor yavaş yavaş... :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Adamlar nelerle ugrasiyorlar, bizde ise Basbakana yalakalik pesindeler. Ne olmus yani Ankara'ya 22 gun sonra geldi ise, oldu olacak milli bayram ilan edin de tatil yapalim. Elalem uzayda her turlu gelismeyi tamamlamis biz de ise tek konu turban. Bir de Avrupa Birligi diyorlar. Ne olur biraz ciddiyet gostererek kendinize gelin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000