27 Ağustos 2013, Salı 07:40:35

KÜTAHYA'DA 'MANİA' TOPLANTISI

Milli Savunma Bakanlığı İnşaat Emlak ve NATO Enfrastrüktür Dairesi Başkanlığı tarafından askeri hava alanları için hazırlanan mania planları ile ilgili 2004 yılında Kütahya Belediyesine açtığı davanın karar metni ve kriterlerle ilgili bir basın toplantısı düzenleyen Kütahya Belediye Başkanı Mustafa İça, belirlenen kriterlerin uygulanma şansının olmadığını söyledi.
  • 2000'lerden önce yapılan havalimanları incelendiğinde birçoğunun mania kriterleri göz önüne alınmadan, il özel idareleri kanalı ile bir takım siyasi hesaplar uğruna yapılarak DHMİ'ye devredildiği, sonradan havalimanı etrafının mania kriterlerine uygun hale getirilmesine çalışıldığı ve DHMİ tarafından yapılan kontrollerde havalimanı etrafında mania teşkil eden yapılaşmaların bulunduğu söz konusu hususta DHMİ, Valilik ve Belediyeler arasında çözülemeyen bir problem olarak durmaktadır.
  • Altyapi demek cok mu kroca ya da siradan. Enfrastruktur nedir Allah askina. Yazik yazik...
  • Haberde geçen mevzu,Kütahya merkezdeki hava eğ.tg. içindeki 1500/39 m. lik pistle ilgili.Altıntaş değil.

Makamında gazetecilere açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Mustafa İça, hava mania kriterleri konusunun 1995’lerden bu yana devam ede gelen bir konu olduğunu bildirdi. Konuyla ilgili mahkeme kararlarının ve karar özetlerinde açıklanan “Savunma Yapılmamıştır” ifadelerinin kendisini siyaseten yıpratmaya yönelik ifadeler olduğuna dikkat çeken Başkan İça, konuya ilişkin şunları söyledi; “Bu konu ile ilgili dört defa İdare Mahkemesi Kararları, Danıştay ve en sonunda da bizi zorunlu bırakan Milli Savunma Bakanlığımızın yazısı oldu. Bu davada belediyemiz defalarca idari mahkemelerle, 20’ye yakın meclis kararlarıyla her şeyi yerine getirmiştir. En sonunda 2008 yılında Danıştay kararında kamuoyunda yanlış bir bilgilendirme olmaması adına buna bir açıklık getirmek istiyorum. Burada diyor ki; “Bir savunma yapılmamıştır.” İşin doğru tarafından değil de “nereden birbirimizi yıpratırız?” şeklinde işin siyaseti boyutuyla kamuoyunu yanlış bilgilendirme ve bilgi kirliliği var. Bu davada bu davada biz haritalarıyla, planlarıyla, raporlarıyla bir dosya içerisinde savunma yaptık. Ayrıca davacı idarenin talebi doğrultusunda mania kriterlerini sağlamayan bina ve tesislerin yıkımını da istememiştir. Böyle bir kararda kararın bütününün okunup gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum.”

Konuyu bir programından dolayı Ankara’da bulunduğu esnada Milli Savunma Bakanıyla İsmet Yılmaz ile görüştüğünü anlatan Başkan İça, açıklamasını şöyle sürdürdü; “Bu konuyla ilgili 20 Ağustos’ta Sayın Başbakanımızın daveti üzerine Ankara’da katıldığım toplantı sonrasında Sayın Milli Savunma Bakanımız İsmet Yılmaz Bey’e de durumu anlattım. Sayın Bakanımız haklı olarak bugünkü topoğrafyanın bile bu kriterleri karşılamadığını, bu kriterlerin uygulanma şansının olmadığını yeni yapılaşmalarla birlikte zaten birçok yerde birçok koridorun eğer kriterler uygulanırsa yıkılması gerektiğini söyledi. Kaldı ki Danıştay kararında da böyle bir yıkım talebi yok. Bugün dahi uçaklar iniyor. Demek ki uçakların inmesiyle koridorda bir takım çözümler üretmişler. Şu anda Zafer Havalimanımızın kotu 920. 920’den 967’ye kadar olan şehir içindeki binaların üst kısımlarında bütünlük gibi bir düzlem olarak düşünürsek “967 kotunda bu yerleşim alanlarında fazla yüksek çıkmayın” deniyor. Bunun yanında iki tarafına bakıldığında 1066 kotuna kadar çıkıyor. İmar planı incelendiğinde plan üzerinde yer alan yeşil kuşak topografyayla tamamen uyumsuz alan” diye konuştu.

Hava mania kriterlerinde oluşacak çelişkileri rapor haline getirerek Milli Savunma Bakanlığına sunacaklarını anlatan İça, “Buradan birkaç somut örnek göstermek gerekirse şehrimizde bulunan 100. Yıl ilköğretim okuluna bir ek bina yapılmak istenmiş, arazinin topoğrafik kotu hava mania planının 30 metre daha yükseğinde. Yani biz bu kriterlere uymamız için oradaki kotu 30 metre daha aşağı indirmemiz lazım. Böyle bir şey mümkün değil. Ayrıca mania meydanına engel olan Okmeydanı Aile Sağlık Merkezi, 100. Yıl İlköğretim Okulu, Kütahya Kalesi, Şengül Hamam, 30 Ağustos İlkokulu, Maltepe Camii, Huzurevi, Atakent İlköğretim Okulu, Kütahya Outlet Alış veriş Merkezi, bunların hepsi doğal topografyaya, koniye uymayan noktalar. Sayın Bakanımızın bana söylediği doğrultuda arkadaşlarımızla hemfikir olup böyle çelişkileri plan üzerinde raporlarımızla birlikte ortaya koyacağız ve Bakanımıza ileteceğiz. Bakanlığımızın yazısında şöyle bir ifade geçiyor; “Havacılık faaliyetleri nedeniyle inşaat sınırlamalarında uygulama birliğinin oluşturulması maksadıyla yeni bir yeni bir yasal düzenleme yapılıncaya kadar” deniliyor. Yani yeni bir yasal düzenlemeye de ihtiyaç var. Vekillerimiz de bu konuyla ilgili Ankara’da gerekçeleriyle yeni bir yasal düzenleme yaparlarsa konu çözülecektir” şeklinde konuştu.

Hava Mania kriterleri doğrultusunda Kütahya Belediyesi adına açılan davada, plan dahilinde kalan inşaat faaliyetlerinde ruhsat verilmeden önce bölgedeki yetkili Hava Er Eğitim Komutanlığının görüşünün alınması mania esaslarına ve askeri Hava Alanları için kabul edilen NATO kriterlerine uyulmasında zorunluluk bulunduğunu, Türk Sivil Havacılık Kanununun 47 ve 48. maddelerinin bu zorunluluğu ortaya koyduğu, amacın yurt savunmasını ve güveliği ile ilgili doğrudan alakalı olduğu Hava Kuvvetleri Komutanlığının hareket imkanı ve kabiliyetlerini kısıtlamak ve uçuş güveliğini ve bu bölgede yerleşen vatandaşların can ve mal güveliğini sağlamak olduğunu ileri sürerek iptali istendi.

Düzenlenen toplantıya AK Parti Kütahya Milletvekili Vural Kavuncu, Mimarlar Odası ve İnşaat Mühendisleri Odası temsilcileri katıldı.

KÜTAHYA'DA 'MANİA' TOPLANTISI

Yorumlar

MANİAAA ~ 11 yıl önce
2000'lerden önce yapılan havalimanları incelendiğinde birçoğunun mania kriterleri göz önüne alınmadan, il özel idareleri kanalı ile bir takım siyasi hesaplar uğruna yapılarak DHMİ'ye devredildiği, sonradan havalimanı etrafının mania kriterlerine uygun hale getirilmesine çalışıldığı ve DHMİ tarafından yapılan kontrollerde havalimanı etrafında mania teşkil eden yapılaşmaların bulunduğu söz konusu hususta DHMİ, Valilik ve Belediyeler arasında çözülemeyen bir problem olarak durmaktadır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hay sizin dilinize ~ 11 yıl önce
Altyapi demek cok mu kroca ya da siradan. Enfrastruktur nedir Allah askina. Yazik yazik...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
LTBQ ~ 11 yıl önce
Haberde geçen mevzu,Kütahya merkezdeki hava eğ.tg. içindeki 1500/39 m. lik pistle ilgili.Altıntaş değil.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000