25 Kasım 2010, Perşembe 11:28:05

KUŞLAR VE UÇAKLAR

AirportHaber Haber Koordinatörü Murat Herdem, özellikle kuşların göç yolu güzergahın bulunan havaalanlarında iniş kalkış yapan uçakları ve uçaklar için büyük bir tehlike oluşturan kuşları köşesine taşıdı. Peki, Herdem neler dedi? İşte o yazı...
  • evet hatay havaalaninda bir çok sorunla karşilaşildi.defalarca kuş ucak çarpişmasi oldu..ve olmayada devam edecek.. ama şu da var. kuşlar göç yollarini cidden değiştirdiler.çunku o bolgede artik konaklama alanlari yok. amik golu tamamen kurudu..
  • 3 yıldır hatay havalimanı faaliyette kuşlardan dolayı bir aksaklık yaşandı mı?? araştırdınız mı bu durumu?? birileri göle maya çalmış sizde"ya tutarsa" diye yazmışsınız
  • Murat Tebrik ederim cok ama cok önemli bir konuya degindiniz. Umarim Istanbula yapilacak olan ücüncü Havalimani icin bu ve diger önemli olanlar hepsi incelenip öyle karar verirler.
Havacılıkta ‘bird strike’ olarak bilinen uçaklara kuş çarpması olayı, özellikle göçmen kuşların göç mevsimlerinde sıklıkla karşılaşılan havacılık hadisesidir. Kuşların göç güzergahları hesaba katılmadan konumlandırılan havaalanları, göç mevsimleri sırasında metal kuşlar ile gerçek kuşları sık sık karşı karşıya getirir. O dönemlerde, metal kuşlarla gerçek kuşların gökyüzünde adeta hakimiyet savaşı yaşanır. Tıpkı bugünlerde olduğu gibi…
 
Türkiye’deki havaalanlarının  gerek deniz, göl  kıyısında veya  tarım arazileri üzerine kurulu olmaları ve gerekse kuşların göç güzergahları üzerinde yer almaları sebebiyle bu tür hava olaylarına çok sık tanıklık etmemize neden olur.
 
Hava alanlarının yakın çevresini ve  iniş- kalkış paternlerini kullanan göçmen kuşlar, iniş yapmakta olan veya henüz kalkışını yapan uçakları tehdit eder. Motor pallerine çarpan kuşlar, pallere ciddi zararlar verir, zaman zaman motor kaybına da sebep olabilir. Uçakların ön camlarına çarparak camı kırıp kokpite giren kuş çarpmaları da çok sık rastlanan hadiselerdendir. Bu durum, pilotların can güvenliğini tehdit ettiği için doğrudan uçuş emniyeti için de tehdit arz eder.
 
Tarihte kuş çarpması yüzünden ölümlü kazalar yaşansa da bunun sayısı çok fazla değildir. (Hudson Nehri’ne mucize iniş, başarısız olsa idi o olay. kuş çarpmasına kötü örnekler arasında yer alabilirdi.) Ancak buna rağmen kuş çarpması olayları, hem yarattığı maddi hasarlar hem de operasyonel aksaklıklara sebep olması açısından oldukça önemsenmektedir. Uluslararası Sivil havacılık Teşkilatı(ICAO) tarafından yapılan tahminlere göre kuş çarpmalarının yüzde 90’ı havaalanlarının yakın bölgelerinde olmaktadır. Ayrıca her yıl kuşların hava araçlarına çarpmasının 1 milyar dolar mali zarara yol açtığı tahmin edilmektedir. 
 
AirportHaber Haber Koordinatörü Murat Herdem'in kaleme aldığı yazının tamamı için TIKLAYIN
KUŞLAR VE UÇAKLAR

Yorumlar

Misafir ~ 13 yıl önce
evet hatay havaalaninda bir çok sorunla karşilaşildi.defalarca kuş ucak çarpişmasi oldu..ve olmayada devam edecek.. ama şu da var. kuşlar göç yollarini cidden değiştirdiler.çunku o bolgede artik konaklama alanlari yok. amik golu tamamen kurudu..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
3 yıldır hatay havalimanı faaliyette kuşlardan dolayı bir aksaklık yaşandı mı?? araştırdınız mı bu durumu?? birileri göle maya çalmış sizde"ya tutarsa" diye yazmışsınız

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Murat Tebrik ederim cok ama cok önemli bir konuya degindiniz. Umarim Istanbula yapilacak olan ücüncü Havalimani icin bu ve diger önemli olanlar hepsi incelenip öyle karar verirler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000