05 Mayıs 2011, Perşembe 08:29:52

"KUŞLAR KAZALARA DAVETİYE ÇIKARABİLİR"

Havalimanı yakınınlarında sulak alan ve kuş cenneti çalışması tepki çekti.
  • Hohoho
Erzurum havalimanına 2 bin 100 metre mesafedeki alana Ulusal Sulak Alan Komisyonu tarafından "Erzurum bataklıkları sulak alanı koruma statüsü" verilmesi, İl Genel Meclisi'nin tepkisini çekti.

İl Genel Meclisi Çeşitli İşler Komisyonu Başkanı Tahsin Bayramoğlu, "Dünyanın hiçbir yerinde havalimanının yanına kuşlar için sulak alan oluşturulmaz. Havalimanına inen uçaklar kuşlar nedeniyle sıkıntı yaşarsa, bu herkes için çok kötü olur" dedi.

İl Genel Meclisi Mayıs ayı olağan toplantısının üçüncü gününde, Çeşitli İşler Komisyonu'nca Erzurum Ovasında oluşturulması planlanan sulak alanla ilgili rapor okundu. İl Genel Meclisi Çeşitli İşler Komisyonu Başkanı Tahsin Bayramoğlu, yaklaşık 50 yıl önce kuşların konakladığı ve sazlık olarak bilinen alana Ulusal Sulak Alan Komisyonu tarafından geçtiğimiz yıl 'Erzurum bataklıkları sulak alanı koruma statüsü verilmesi kararının yanlış olduğunu söyledi. Erzurum'un geçmişte kuş cenneti olduğunu belirten Komisyon Başkanı Tahsin Bayramoğlu, havalimanına 2 bin 100 metre mesafede oluşturulacak sulak alanın kuşlardan kaynaklanan uçak kazalarına davetiye çıkarabileceğini kaydetti.

Dünyada kuşların neden olduğu çok sayıda uçak kazası yaşandığını anımsatan Bayramoğlu, "14 bin 35 hektarlık alanda yürütülecek çalışmanın havalimanına yakın olması büyük bir tehlike oluşturuyor. Erzurum Havalimanı askeri ve sivil uçuşlara hizmet veriyor. Havalimanına uçakların uçuş güvenliği için belirli frekanslarda ses dalgası yayacak özel cihazlar yerleştirilerek kuşların bölgeden uzaklaştırılması sağlanabilir ama bu bölgenin kuş barınağı olma özelliğini ortadan kaldırır. Kuşları rahatsız etmezseniz burada havalimanı olmaz. Çünkü askeri uçaklar yüksek hız limitinde uçuş yaptıkları için doğal olarak kuşları rahatsız etmektedir. Uçakların sesinden rahatsız olan kuşlar nedeniyle sıkıntı yaşanırsa bu herkes için çok kötü olur. Sadece bu gerekçeyle bile sulak alan projesine uygun değildir. Ayrıca sulak alan bölgesi olarak belirlenen Erzurum ovasındaki alan, arazi tapulaştırma bölgesi kapsamında 2004'te Bakanlar Kurulu kararı ile uygulama alanı ilan edilmiştir. Arazi tapulaştırma projesi çerçevesinde arazileri sulak alan ilan edilen bölgeye kaydırılarak hak sahipleri açıkça kayba uğratılmaktadır. Çünkü kendilerine tahsis edilen bu arazi sulak alan ilan edilince sulama kanalları iptal edilerek tarım alanından çıkartılmaktadır. Bahse konu sulak alan bölgesinde bir hektar sulu tarım arazisinden 4 bin liraya denk gelen yonca geliri elde edilmektedir. Hayvancılık değeri olarak kayıp bu meblağın 3 katıdır" diye konuştu.

(Haber73)
"KUŞLAR KAZALARA DAVETİYE ÇIKARABİLİR"

Yorumlar

Misafir ~ 13 yıl önce
Hohoho

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000