30 Ocak 2015, Cuma 12:48:53

KULE PİLOTLARI ANLIK OLARAK TAKİP EDECEK

Şubat ayı sonunda kullanılmaya başlanacak hava trafik kontrol sistemi SMART sistemi ile birlikte uçakların hızı ve pilotun girdiği irtifa bilgileri de artık kule tarafından görülebilecek.
  • Öte yandan SMART dediğiniz projenin yaratıcılar gerçekten kelimenin anlamı kadar akıllı olsalar, CFIT Kontrollü Uçuşta Araziye yaklaşmanın tehlikesini önlemek için yapılması gereken bu uygulamada en önemli faktörün Terrain Database olduğunu, bunu. sayısal harita bilgisine dayandığını, Jeppesen, Lido, AIP gibi sistemlere öncelikle bunların sağlıklı bir şekilde sağlanması, buna uygun alçalma ve kalkış prosedürleri geliştirilmesini sağlar, Aklına her estiğinde sırf bir yandan tribünlere oynayıp oy kapma, millete şirinlik yapma, diğer yandan da ortaya çıkacak ranttan pay kapma adına olur olmadık yere meydan yapma merakında olan hesap kitap bilmez Politikacılara bunu anlatırlardı. Eğitimsiz cahillere her verilen yenirse daha çok SMART lar çıkar bu ülkeden.
  • Biliyoruz, şimdi bir kaç akıllı çıkıp ne alakası var gibilerinden yorumu yapıştıracaklar. Sadece empati yapmanızı pilptun değil de şu an yaptığınız işten dolayı kendinizin böyle takip edildiğinizi düşünün. Rahatsız olmayacak, gerilmeyecek, gerilime bağlı yorulmayacak, 5-6 saykıl sonra bu yorgunluğun meyvelerini kaza veya olay olarak görmeyecekmisiniz? Pilot yetiştirme sisteminizden emin olabilseniz, pilotlarınızın yaptığı işten de emin olacak onlara güvenebileceksiniz. Pilotlar çok para kazanıyor, birazda bizim çocuklar kazansın diye hamili kartlı yakınlarınızı işe sokmaya kalkmasanız, yabancılara daha çok güvenmeyeceksiniz. Bu toplumda sesi çok çıkan cazgırlar haklı görüldükçe edebinden susanlara yüklenin, bakalım ilk kazda bu uygulamaların gizli yan etkilerinden bahsedecek kaç delikanlı çıkacak? Göreceğiz. Ateşle pervasızca oynayan eninde sonunda yangını çıkarır. Göreceksiniz. Tüpü çakmakla kontrol eden millete ne anlatılabilir ki?
  • Aslında emniyet falan hikaye değilm mi? Gelin itiraf edin. Kokpitin mahremiyetini adım adım yok edecek, İnsiyatif falan bırakmayacaksınız. Her şeye bu kadar burnunu sokmak o işi yapanlarda ilave baskı yapmayacak mı? Strese bağlı yorgunluk? Kazalara hep birlikte gel gel Diyecek, sonra da hepiniz ortadan kaçacaksınız değil mi? Hız meselesinden bahsedelim. Uçakta bir işari hız var, bir de yer hızı var. Bu uçağın ağırlığına, o irtifadaki hava sıcaklığına ve irtifasına göre değişir. Her gördüğün hız aynı olmayacak. Uçak uçup yakıt harcadıkça ağırlık azaltıp hızı arttıracak. İrtifa bilgisinin yanlış girilmesi mi dediniz? Komik olmayın. Hem Kaptan, hem F/O nun çapraz kontrol ettiği, ATC' nin radardan da takip ettiği bir uygulamada kaç tane asign edilen irtifa aşımı oldu? Olursa da altimetre hatasından RVSM sahasında olup olmamasına göre 200-300 feet aşılırsa pilotlar buna ne yapsın? Yine cahilce bir şeyin peşine düşmüşler. Havacılık kültürünü "vurun abalıya" mantığı üzerine çıkarın artık
  • Dedim ya senin gibilere pazarda limon sattırmazlar işte. Sen uçmayı öğrenmişsin de başka türlü uçuyorsun anlaşılan. Kibrit suyu da yanındaysa dikkat et üstüne başına döküp de kendi kökünü kurutmayasın sonra. Şu an hala uçabiliyorsan inan bu kimliğini gizleyip bu yorumları yazmandandır. Yoksa şimdiye çooooktaaaan bröven iptal edilmişti.
  • Demek kule görecek, Peki radar ne yapacak? Koskoca airport haber in böyle bir hata yapması kabul edilemez. Uçakların Mode-S den irtifa bilgisini gören kule değildir, radar dır.
  • Mode s in ne olduğunu tam bilmiyorsunuz , bu iş havaalanında oturup çay içip sonra benhavacıyım demekle olmaz. Okuyacak ingilazca da yok sizde ya.
  • Çağrı adıyla görüyoruz evet..
  • Dün akşam Yeşilköy yaklaşmanın bir uçağa "what is the reason you don't comply with speed restriction?" diye sorması ve kimsenin cevap veremeyişinin ardından atc' nin "reduce speed 230kts and please comply the rest of restriction" talimatını vermesi biz duyanlar için çok eğlenceli ve gurur vericiydi. :)
  • Transponder a çağrı adı girilmez diyen :) sana seli güldüm yetişmiyorsa bırak git
  • 4 değil 14 bacak da uçsan uçağın çağrı adını doğru dürüst sisteme giremiyorsan uçma arkadaş. Sen daha yaptığın işin sonuçlarını bilmiyorsun kimden aldın o bröveyi. Böyle cahil ccüheyları kokpite oturtup arkasındaki 100 den fazla insanın canını emanet ediyorlar ya şaşırıyorum gerçekten. Ben çağrı adını bilmeden uçan pilota pazarda limon sattırmam. Ama bizde malesef durum bu. Ver parayı pilot ol, nasılsa denerleyen, araştıran bir SHGM yok.

Şubat ayı sonunda kullanılmaya başlanacak hava trafik kontrol sistemi SMART sistemi ile birlikte uçakların hızı ve pilotun girdiği irtifa bilgileri de artık kule tarafından görülebilecek.

Yılan hikayesine dönen hava trafik kontrol sistemi SMART’ın açılışı bir kez daha ertelendi. Daha önce 15 Şubat’ta kullanılmaya başlanacağı açıklanan SMART’ın, ay sonunda aktif kullanıma geçeceği kaydedildi.

Türkiye hava sahasının daha etkin yönetilmesini sağlayacak olan SMART ile birlikte bir çok yeni sistem de kullanıma girecek. Onlardan biri de, uçakların anlık gösterge hızı ve pilotun sisteme girdiği irtifa bilgilerini kulenin görebilmesine olanak sağlayacak MODE-S sistemi olacak.

Airporthaber’in edindiği bilgiye göre birçok ülkede uygulanan bu sistem sayesinde uçakların anlık IAS gösterge hızları kule tarafından takip edilebilecek. Şu anki sistemle uçakların ground speed adı verilen hızını görebilen kontrolörler, yeni sistemle birlikte uçakların gösterge hızlarını da anlık olarak monitörlerinde görecek.

Sistemin bir diğer avantajı da pilotların uçakların sistemine girdikleri irtifa bilgilerinin radar ekranlarında yer alacak olması. Pilotun alçalma sırasında girdiği irtifa bilgisi ile kule arasında bir uyumsuzluk sözkonusu olursa kırmızı ışıklı uyarı alınacak. Böylelikle kule ile pilot arasında anlık bilgi paylaşımı sağlanacak ve uçuş emniyeti artacak.

MODE-S sistemi Smart ile birlikte Şubat sonunda hayata geçirilecek.

©AirportHaber

KULE PİLOTLARI ANLIK OLARAK TAKİP EDECEK

Yorumlar Tüm Yorumlar (32)

Adım adım3 ~ 9 yıl önce
Öte yandan SMART dediğiniz projenin yaratıcılar gerçekten kelimenin anlamı kadar akıllı olsalar, CFIT Kontrollü Uçuşta Araziye yaklaşmanın tehlikesini önlemek için yapılması gereken bu uygulamada en önemli faktörün Terrain Database olduğunu, bunu. sayısal harita bilgisine dayandığını, Jeppesen, Lido, AIP gibi sistemlere öncelikle bunların sağlıklı bir şekilde sağlanması, buna uygun alçalma ve kalkış prosedürleri geliştirilmesini sağlar, Aklına her estiğinde sırf bir yandan tribünlere oynayıp oy kapma, millete şirinlik yapma, diğer yandan da ortaya çıkacak ranttan pay kapma adına olur olmadık yere meydan yapma merakında olan hesap kitap bilmez Politikacılara bunu anlatırlardı. Eğitimsiz cahillere her verilen yenirse daha çok SMART lar çıkar bu ülkeden.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Adım adım2 ~ 9 yıl önce
Biliyoruz, şimdi bir kaç akıllı çıkıp ne alakası var gibilerinden yorumu yapıştıracaklar. Sadece empati yapmanızı pilptun değil de şu an yaptığınız işten dolayı kendinizin böyle takip edildiğinizi düşünün. Rahatsız olmayacak, gerilmeyecek, gerilime bağlı yorulmayacak, 5-6 saykıl sonra bu yorgunluğun meyvelerini kaza veya olay olarak görmeyecekmisiniz? Pilot yetiştirme sisteminizden emin olabilseniz, pilotlarınızın yaptığı işten de emin olacak onlara güvenebileceksiniz. Pilotlar çok para kazanıyor, birazda bizim çocuklar kazansın diye hamili kartlı yakınlarınızı işe sokmaya kalkmasanız, yabancılara daha çok güvenmeyeceksiniz. Bu toplumda sesi çok çıkan cazgırlar haklı görüldükçe edebinden susanlara yüklenin, bakalım ilk kazda bu uygulamaların gizli yan etkilerinden bahsedecek kaç delikanlı çıkacak? Göreceğiz. Ateşle pervasızca oynayan eninde sonunda yangını çıkarır. Göreceksiniz. Tüpü çakmakla kontrol eden millete ne anlatılabilir ki?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Adım Adım1 ~ 9 yıl önce
Aslında emniyet falan hikaye değilm mi? Gelin itiraf edin. Kokpitin mahremiyetini adım adım yok edecek, İnsiyatif falan bırakmayacaksınız. Her şeye bu kadar burnunu sokmak o işi yapanlarda ilave baskı yapmayacak mı? Strese bağlı yorgunluk? Kazalara hep birlikte gel gel Diyecek, sonra da hepiniz ortadan kaçacaksınız değil mi? Hız meselesinden bahsedelim. Uçakta bir işari hız var, bir de yer hızı var. Bu uçağın ağırlığına, o irtifadaki hava sıcaklığına ve irtifasına göre değişir. Her gördüğün hız aynı olmayacak. Uçak uçup yakıt harcadıkça ağırlık azaltıp hızı arttıracak. İrtifa bilgisinin yanlış girilmesi mi dediniz? Komik olmayın. Hem Kaptan, hem F/O nun çapraz kontrol ettiği, ATC' nin radardan da takip ettiği bir uygulamada kaç tane asign edilen irtifa aşımı oldu? Olursa da altimetre hatasından RVSM sahasında olup olmamasına göre 200-300 feet aşılırsa pilotlar buna ne yapsın? Yine cahilce bir şeyin peşine düşmüşler. Havacılık kültürünü "vurun abalıya" mantığı üzerine çıkarın artık

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kibrit suyu ~ 9 yıl önce
Dedim ya senin gibilere pazarda limon sattırmazlar işte. Sen uçmayı öğrenmişsin de başka türlü uçuyorsun anlaşılan. Kibrit suyu da yanındaysa dikkat et üstüne başına döküp de kendi kökünü kurutmayasın sonra. Şu an hala uçabiliyorsan inan bu kimliğini gizleyip bu yorumları yazmandandır. Yoksa şimdiye çooooktaaaan bröven iptal edilmişti.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Eg ~ 9 yıl önce
Demek kule görecek, Peki radar ne yapacak? Koskoca airport haber in böyle bir hata yapması kabul edilemez. Uçakların Mode-S den irtifa bilgisini gören kule değildir, radar dır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Mode s in ne olduğunu tam bilmiyorsunuz , bu iş havaalanında oturup çay içip sonra benhavacıyım demekle olmaz. Okuyacak ingilazca da yok sizde ya.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
atco. ~ 9 yıl önce
Çağrı adıyla görüyoruz evet..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Dün akşam Yeşilköy yaklaşmanın bir uçağa "what is the reason you don't comply with speed restriction?" diye sorması ve kimsenin cevap veremeyişinin ardından atc' nin "reduce speed 230kts and please comply the rest of restriction" talimatını vermesi biz duyanlar için çok eğlenceli ve gurur vericiydi. :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 9 yıl önce
Transponder a çağrı adı girilmez diyen :) sana seli güldüm yetişmiyorsa bırak git

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Pilot ~ 9 yıl önce
4 değil 14 bacak da uçsan uçağın çağrı adını doğru dürüst sisteme giremiyorsan uçma arkadaş. Sen daha yaptığın işin sonuçlarını bilmiyorsun kimden aldın o bröveyi. Böyle cahil ccüheyları kokpite oturtup arkasındaki 100 den fazla insanın canını emanet ediyorlar ya şaşırıyorum gerçekten. Ben çağrı adını bilmeden uçan pilota pazarda limon sattırmam. Ama bizde malesef durum bu. Ver parayı pilot ol, nasılsa denerleyen, araştıran bir SHGM yok.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
tabıı ~ 9 yıl önce
bır sen bılıyorsun.bune arkadas sızın yakafar cok ıyı yada kendınızı bırsey zannedıyorsunuz.madem bılıyorsun gel kullan.asıyorsunuz kendınızı cocuklar.oturun radarcı radarcılıgını pilot pilotlugunu yapsın.su sıteye bır bakayım dedım.bu ne sevıyesız yorum boyle.sen aynı cumleletı gel benım yanımda soylede gomeyım senı kokpite.terbıyesız ınsan.ılk once saygılı olun bırbırınıze.tekrar soyluyorum.ben bu işi bılıyorum dıye tum dunya otorıtelerınden ok aldıgım ıcın tum testlerı sımlerı basarıyla bıtırdıgım ıcın buradayım sen yapamadıgın ıcın oradasın.ben senın ısıne karısmam.neyı gırursen gor umurumda degıl.ısını yapamassan ısten atılırsın senden daha ıyı bır arkadas gelır oraya.ama benım ısıme laf uzatacak bılgı ne sende var bu gıdısle nede olacak.saygılı olacaksın.haberını oku gec.sız nesınız lan sakamısınuz.paraylamı verdıler sızı.kırbıt suyu dokerım kokunuze .yararı olmayan yaratıklar.git işini yap şimdi atılmadan.gıt kaptana sormus.sen kımsınde kaptana laf atıyorsun

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000