17 Nisan 2010, Cumartesi 09:15:31

Kül bulutlarının faturası ağır oldu!

Dünya, eşine az rastlanır bir “felaketi” yaşıyor. İzlanda'da önceki gün ikinci kez patlayan yanardağın neden olduğu kül bulutları Avrupa’nın kuzeyinde uçak seferlerini felç etti.

Küllerin yarattığı büyük tehlike nedeniyle pek çok havaalanı tamamen kapalı. Dünden itibaren Rusya’ya da kuzey batıdan giriş yapan bulutlar yüzünden Kaliningrad kapandı, St. Petersburg  ve Moskova’dan Avrupa uçuşları aksadı. Havayolları şirketlerinin küresel zararı günlük 200 milyon dolar. 11 bin uçuş iptal edildi, 10 milyon kişi mağdur oldu.

Kül bulutları nedeniyle İngiltere, İrlanda, Norveç, İzlanda, İskoçya, Finlandiya, İsveç, Letonya, Danimarka, Hollanda, Belçika, Polonya, Macaristan, Almanya ve Fransa’nın yanı sıra İsviçre de acil olanlar dışında hava sahasını tüm uçuşlara kapattı. İlginç bir şekilde batıdan gelen kuvvetli rüzgârlar sayesinde İzlanda’nın Reykjavik Havaalanı uçuşlara açık.

THY’nin dün İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan yapılması planlanan Londra, Amsterdam, Brüksel, Paris, Stockholm, Helsinki, Birmingham, Varşova, Kopenhag, Riga, Köln, Hamburg, Göteburg, Frankfurt, Berlin, Düsseldorf, Münih, Stuttgart, Dublin, Nürnberg, Hannover seferleri yapılamadı. Diğer havayolu şirketlerinin seferleri de iptal oldu.

Bu arada Rusya’da trajik bir uçak kazasında hayatını kaybeden Polonya Devlet Başkanı Leh Kaçinski’nin ailesinin, pazar günü yapılması planlanan cenaze töreninin tarihi değiştirmek istemediği açıklandı. Ailenin aslı ertelenmesini istemediğini açıkladığı törenin yapılacağı Saski Parkı’nda hazırlıklar sürüyor.

Polonya’nın hava sahasını ne zaman açacağı bilinmezken, analistler devlet başkanını bir uçak kazasında kaybeden ülkenin bu konudaki kararını diğer ülkelerden daha geç almasının sürpriz olmayacağını söylüyor. Krakov’da yarın yapılacak cenaze törenine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ABD Başkanı Barack Obama, Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev ve Almanya Başbakanı Angela Merkel’in de bulunduğu çok sayıda liderin katılması bekleniyor.

Bu arada, ABD ziyaretinden Berlin’e dönmekte olan Almanya Başbakanı Angela Merkel’in uçağı da Portekiz’in başkenti Lizbon’a inmek zorunda kaldı.

Akciğerlere zararlı

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) de küllerin gökten yağmaya başlaması halinde evden çıkılmaması uyarısı yaptı. Sözcü David Epstein, kül bulutunun ne gibi bir zarar vereceğini tam bilmediklerini, ancak mikroskobik külün solunması durumunda akciğerlere ulaşabileceğini ve solunum yoluyla ilgili problemlere yol açabileceğini söyledi.

Rusya’da durum

Rusya meteroloji kaynakları bulutların Rusya’yı da etkisi altına almaya başladığını duyurdu. Dün gece itibarıyle Kaliningrad, St. Petersburg ve Nijni Novgorod’da kül bulutları etkili oldu.  Rusya’da Avrupa’ya uçuşlarda da büyük aksamalar yaşanmaya başladı. Moskova’dan da kuzey Avrupa’ya pek çok uçuş iptal edildi. Moskova-İstanbul uçuşlarında sorun yok.

Kül bulutlarının faturası ağır oldu!

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000