16 Mart 2010, Salı 07:08:35

Küçük bir kurşun koca uçağa ne yapabilir ki?

Bir çok filmde teröristler veya hava korsanları uçağın içinde sağa sola ateş ederken görülür. Peki bu gerçekten mümkün mü? Bir kurşun uçağın gövdesine çarpsa normalde neler olur, hiç düşündünüz mü?
  • Araçlarda uygulanan kurşun geçirmez yapının uçaklarda uygulanması ekonomik olarak mümkün değil. Bildiğiniz gibi kurşun geçirmez araçlar normal ağırlıklarının 2-3 katına kadar çıkmaktadırlar. Normal koşullarda böyle bir korumayı uçak için uyguladığınızda tonlarca ekstra ağırlık çıkacaktır. Bu durum ticari uçuş mantığına aykırıdır. Ama Airforce One gibi Cumhurbaşkanı, Başbakan uçaklarına uygulanabilir. Teknik olarak %100 kurşun geçirmez bir zırh elde etmek belkide mümkün olmayacaktır. Ama yakıt tanklarının bulunduğu yerlerde uygulama yapılabilir. Harness (elektrik kabloları), hidrolik boruları ve benzeri donanımlarda dış ortam koşullarına karşın koruma vardır. Ama kurşun geçirmez hale getirmek ne yazık ki imkansıza yakındır.
  • Ucak kabloloları kursun gecirmez bir ürünle sarılmalı. Tabi yakıt tankınada bu yapılabilir.

Sinemalarda birçok sahnede teröristler veya hava korsanları uçağın içerisine biner ve sağa sola ateş etmeye başlar. Bu sahnelerden biri de Air Force One filminde vardı. Sahnede başbakan ve terörist karşılıklı ateş ediyorlardı. Peki bu mümkün mü?

Kurşun uçağın gövdesine değdiğinde patlama veya basıncın azalması gerçekleşmiyor mu? Howstuffworks sitesinde yer alan haberde 'eğer bir yolcu uçağın gövdesine ateş ederse ne olur?' sorusuna cevap arandı. İşte kabinde ateş edildiğinde gerçekleşebilecek 4 ihtimal:

Birincisi ihtimal kurşun uçağın alüminyum gövdesinde saplanır ve kendi boyutu kadar delik oluşturur. İkincisi kurşun kabinin pencerelerinden birine isabet eder ve patlatır. Üçüncüsü kurşun uçağın duvarlarında ya da tabanında saklı bulunan kablolara zarar verir sonuncusu da kurşun yakıt tankına isabet edebilir...

Uzmanlar eğer kurşun sadece uçağın gövdesine saplanırsa sonrasında büyük sorun çıkmaz. Uçak kabinindeki basınç düşer ve delik ya da delikler küçük bir sızıntı oluşturur ama uçaktaki basınç sistemi bunu telafi edecek özelliktedir. Neticede bir ya da birkaç kurşun deliği ciddi bir zarara neden olmaz…

Eğer kurşun cama isabet etmişse sorununuz var demektir. Uçağın camlarından biri patladığında uçağın içerisindeki basın birkaç saniyede düşer. Kokpitteki hava aceleyle kırık pencereye doğru harekete geçince uçak içerisindeki birçok nesne pencereye doğru uçmaya başlar

Eğer kırılan pencerenin yanında bir yolcu oturuyorsa bu kişinin başı dertte demektir. Çünkü kırılan penceredeki hava akımı yolcuyu pencereye doğru vakumlar aslında bu da uçuş esnasında emniyet kemeri takmak için iyi bir nedendir.

Kabin basıncının düşmesi ve potansiyel kurşun deliği

Aslında gerçek anlamda uçaktaki basıncın azalması tüm yolcuların problemidir.Ticari uçuş gerçekleştiren uçaklar yaklaşık 30 bin fitte yükseklikte uçmaktadır ve bu yükseklik dünyanın en büyük dağı Everest’in zirvesinden yüksektir.

Bu yükseklikteki hava çok seyrelmiştir(oksijen) ve insan ek oksijen olmaz ise birkaç dakika içerisinde bilincini kaybeder. Kabin basıncının hızlı düşmesi aynı zamanda oksijen maskelerinin uçakta açılma nedenidir.

Eğer böyle bir durumla karşılaşırsanız bilinciniz yerindeyken ilk yapmanız gereken oksijen maskenizi takmaktır ve bu konu hayati önem taşımaktadır.

Netice birkaç kurşun deliği uçak kabinine ciddi zarar vermez, şayet kurşunlar yalnızca uçağın gövdesine isabet etmiş ise…

Eğer kurşun kablolara değerse (veya daha kötüsü eğer kurşun kokpitteki önemli bir göstergeyi ya da cihazı parçalarsa) büyük bir probleme neden olabilir. Uçaktaki panellerin, düğmelerin ya da kontrol araçlarının çalışmasını durdurabilir.

Bu durumda tehlikenin büyüklüğü zararın ne kadar büyük ve önemli olduğuyla doğru orantılıdır.

Son problem ise yakıt tanklarıdır. Ticari jetler yakıtlarının büyük çoğunluğunu kanatlarda depolar ama hala bir çok uçakta yakıtın uçağın gövdesinde yer aldığı bilinmektedir.

Mesela bir boeing 747 uçağının deposunda binlerce galon yakıtı taşımaktadır. Eğer kurşun yakıt tankına isabet ederse en iyi ihtimal bir sızıntıya neden olur veya potansiyel bir patlamanın nedeni olabilir.

Bu bilgiler gösteriyor ki genelde uçak içerisinde kabinde ateş etmenin hiç iyi bir fikir olmamasının yanı sıra eğer buna mecbur ya da maruz kalınır ise kurşunların kritik noktalara değmemesine gayret ve dua etmeli...

Küçük bir kurşun koca uçağa ne yapabilir ki?

Yorumlar

Misafir ~ 14 yıl önce
Araçlarda uygulanan kurşun geçirmez yapının uçaklarda uygulanması ekonomik olarak mümkün değil. Bildiğiniz gibi kurşun geçirmez araçlar normal ağırlıklarının 2-3 katına kadar çıkmaktadırlar. Normal koşullarda böyle bir korumayı uçak için uyguladığınızda tonlarca ekstra ağırlık çıkacaktır. Bu durum ticari uçuş mantığına aykırıdır. Ama Airforce One gibi Cumhurbaşkanı, Başbakan uçaklarına uygulanabilir. Teknik olarak %100 kurşun geçirmez bir zırh elde etmek belkide mümkün olmayacaktır. Ama yakıt tanklarının bulunduğu yerlerde uygulama yapılabilir. Harness (elektrik kabloları), hidrolik boruları ve benzeri donanımlarda dış ortam koşullarına karşın koruma vardır. Ama kurşun geçirmez hale getirmek ne yazık ki imkansıza yakındır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Ucak kabloloları kursun gecirmez bir ürünle sarılmalı. Tabi yakıt tankınada bu yapılabilir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000