11 Ekim 2013, Cuma 17:47:43

KOTİL: "LUFTHANSA İLE İŞBİRLİĞİ YOK"

Türk Hava Yolları Genel Müdürü Temel Kotil, The Wall Street Journal sitesine konuştu. Kotil, Türk Hava Yolları hakkındaki bir çok soruya cevap verdi...
  • Zaten Lufthansa Ceo´su Dr.Christoph Franz Thy ile ortak olmayacaklarını aylar öncesinden söylemişti.
  • THY sabiha gökçen filosunu bilen arkadaş varmı? hangi uçaklardan oluşuyor? 737-800 başka uçak var mı?
  • Thy adam olup ta o ucagi besleyecek dis hatlari devreye alirsa o ucaklar da dolar. Istanbul'dan kalkan Kenya ucaklarini hep istanbullular mi dolduruyor? Yazmis olmak icin yazmayin lutfen. Bir baskent boyle mi olmali?
  • yok ya ne büyümesi adam salliyo 40.000.000 yolcu yanii.cargo da sifir model A330F lar bu ne rezillik!!
  • Temel Kotil, Topçu ve Ömer Faruk da dahil hiç beddua aldınız mı?
  • Ankara nerede'ye... Moskova'ya hergun direk ucus var, vize yok. Iki ulke iliskileri ve ticareti de iyi. Ama YOLCU YOK. Buna ne diycen?
  • bunu thy'ye işe aldığınız torpillilere mi bağlıyorsunuz?
  • Milli havayolu acaba bir noktada Ankara icin de birseyler yapmayi dusunuyor mu? İstanbul'dan kabile devletlere bile ucabilirken Ankara (bu ulkenin baskenti) dan halen direk Paris, Londra uculamiyor olmasi ayiptir. 3 tane ucak konuslandirin Esb'ye. Zarar da etseniz calissin. Prestijdir bir yerde. Yetti 90 senedir her kurusu İstanbul'a yatirdiginiz. Ankara da vatan topragi. Herseyi Tayyip bey mi emredecek?
  • temel bey havacılıkta türkiyenin yeni vizyonunu cizdiniz...it ürür kervan yürür ket vuranlarıı takmayın siz...dualamızla yanınızdayız..
  • 77w, 333 alirken, ustelik sartlar cok uygunken bir 6-8 adet daha almayi akil edemeyen planlama becerisi son 1.5 yildir kapı kapı gezip 333, 77w kiralik ariyor bulamiyor, cok ovunduğu networkunu yeterince işletemiyor. geçmis gelecegun aynasidur temelum.

THY'nin 8 yıllık Genel Müdürü Temel Kotil, "Üçüncü Havalimanı planlarınızın neresinde? O yapılmazsa Avrupa'nın en büyüğü olur musunuz" sorumuza "Oluruz" yanıtı verdi. Böyle bir olasılık görmediğini ama büyük bir şirket oldukları için her konuya çalıştıklarını dile geriten Kotil THY'nin B Planını anlattı: "Üçüncü havalimanı için olmama ihtimali görmüyorum. Ancak, büyük bir şirket olduğumuz için bizim şu an çalışıyor olmamız gerekiyor. Sabiha Gökçen'de 17 uçağımız var. İkinci pist yapılıyor. Uçak sayımızı 100'lere kadar artıracağız. THY'nin AHL'deki organizasyonunun aynısını Sabiha Gökçen'de de kurabiliriz. Bu yolla iki kat büyümeyi yakalarız."

2013 THY için nasıl bir yıl oluyor. Hedeflerinizin neresindesiniz?

Ocak-eylül döneminde yolcu artışımız yüzde 24 oldu. Yüzde 29 da transit artışımız var. Geçen yıl rakamlar bunun altındaydı. Bu seneki gelişimi networkümüzün gelişimine bağlıyorum. Bunu da bu yıl yeni noktalar yaratmaya çalışarak yapmadık. Sattığımız bir networkumuz var bizim. Bunlar çok az frekansla başlıyorlar. Ama sonra artırıyoruz. Yıllar içinde artırarak doygunluğa ulaşıyoruz. Yeni noktalar bizi açtığımız yıl büyütmüyorlar. İkinci senede daha çok büyütüyorlar. Çünkü hatlar birbirini besliyor. Network'umuze bakarak 'Avrupa'da kökleşiyoruz. Afrika'ya da yerleşiyoruz' diyebilirim.

En çok nerede ulaştınız bu doygunluğa?

Orta Doğru'ya Avrupa'dan en iyi bağlantıyı biz veriyoruz. 6 bin 800 bağlantı veriyoruz. Uzak Doğu'da da birinciye çok yakınız. Yakında Uzakdoğu'ya da en iyi bağlantıyı veren biz olacağız. Biz bir yapı inşaa ediyoruz. Şirketin stratejisi 1-2 yıllık değil.

Havayolu şirketlerinde bilet için Tavan fiyat uygulaması sektörde tepki gördü. Sizin yorumunuz ne?

İç hat artış hızı Türkiye'de çok yüksek. 2003'de 4 milyon yolcu vardı. Bugün 37 milyon iç hat yolcusu var. Bu sayı Almanya'daki iç hat yolcusuna çok yakın. Biliyorsunuz eskiden fiyatı piyasa değil bakanlık belirlerdi. Bunu değiştiren şimdi Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım oldu. Ayrıca sektörün diğer havayolu şirketlerine açılmasıyla beraber fiyatlar da geriledi. Rekabet sonucu fiyatlar yarıya, 1/3'e kadar indi. Aslında tabii ki piyasa ekonomisi var. Kapasite yani arz artınca fiyatlar baskılanır. Talep üretimin önüne geçerse fiyat artar. Bizde iç hat yolucusu bu yıl Ocak-Eylül döneminde yüzde 24.5 büyüdü. Bu iyi bir rakam. Dolayısıyla normalde fiyatları baskılar. Ayrıca bizim fiyatlarımız Avrupa'da iç hat uçuşlarının yarı fiyatına. Evet Avrupa'da ucuz havayolu şirketleri var. Ama çok eksantrik fiyatlar pazarlama taktiğidir. Biz yolcuya maliyetin çok altına ürün satmak istemeyiz. İç hatların karlılığı da ortada. Havacılıkta en iyi karlar yüzde 10'la ifade ediliyor. İç hatlarda karlılık yüzde 1 ile 10 arası değişir. Ben kapasite artışıyla zaten iç hatlarda bilet fiyatının artacağını hiç zannetmiyorum. Biz bu sene yüzde 24 gibi arz artışı sağladıysak bu fiyatları baskılar. (Bu arada THY 2012'de 6 milyon 639 bin bilet satışı yapan THY bu biletlerin 2 milyon 33 binini 119 lira ve altında fiyatla sattı. 5 milyon 77 bin bilet 200 TL'nin, 6 milyon 290 bini de 300 TL'nin altında oldu. Ortalama fiyat da 147 TL oldu. Tavan fiyat da zaten 300 TL ve üzerindeki fiyatlar için konuşuluyordu)

"Tavan fiyat o olursa kimse maliyetin daha yüksek olduğu doğuya uçmak istemez" yorumuna ne diyorsunuz. Şu an batı doğuyu sübvanse ediyor mu?

Doğu batı uçuşu daha uzun. Bu da maliyeti artırıyor. Ama biz doğuya olan uçuşlarda da aynı mutluluktayız. Ama şunu da belirtmek gerek. Şehir büyüdükçe potansiyel de artıyor. Bu açıdan İsrtanbul'dan İzmir'e olan seferler Van'a Kars'a göre çok daha yüksek oluyor. Bir hacim ekonomisi kendisini gösterebilir. Ama biz Türkiye'nin her yerinden mutluyuz.

Üçüncü havalimanı planlarınızın neresinde? Gecikirse ya da ertelenirse siz yine Avrupa'nın en büyük havayolu şirketi olabilir misiniz?

Oluruz. Plan yapıyoruz o konuyla ilgili. Açıldığı zaman kocaman olacak. Derli toplu olacak. Bütün filomuzu oraya taşıyacağız. Şu an AHL'de dış hat CIP salonumuzu büyütüyoruz. Ama yer olmadığı için çok yavaş büyütebiliyoruz. Biz aslında uzun uçan dış hat ekonomi yolcumuza da CIP vermek istiyoruz. Ama yer yok. Arrival Lounge yaptık. Gelen yolcu duş alabiliyor. Elbisesini ütületebiliyor. Bunun gibi hizmetleri vermek için büyüyebileceğimiz alan yok. Orada uçaklarımızı daha farklı yerleştirebileceğiz. Yeni havalimanı bize büyük bir hediye olacak. Olmama ihtimali görmüyorum ama büyük bir şirket olduğumuz için bizim şu an her konuyu çalışıyor olmamız gerekiyor. Şu an Sabiha Gökçen'de 17 uçağımız var. Bunu 100'lere kadar artıracağız. THY'nin başarısında köprü olması yatıyor. Sabiha Gökçen'de bunu tekrarlayacağız. Oradan Orta Doğu ve Avrupa'ya seferler başlattık. Şu an emekleme döneminde. Önümüzdeki yıl da emekleme döneminde olacak. Ama iki yıl içinde Sabiha Gökçen'de ikinci pist bitiyor. Yeni terminal de yapılacak. Pist bitince Sabiha Gökçen AHL'den de büyük oluyor. Buradaki THY'yi bire bir orada da kurabiliriz. Biz iki kat daha büyüyebiliyoruz bu yolla. Ama bu yeni havalimanı biterse, sıfırdan tasarlandığı için sadece en büyük değil, en iyi de oluyor. Finansmanında da bir problem olacağını sanmıyorum. Finansla ilgili çalışmalar yapılıyor bildiğim kadarıyla. Finansörler gelip bize "Ne yapacaksınız?" diye soruyorlar. THY'nin bu gelişmesi olmasa o havayolunun başarı şansı yok. Biz de onlara kendi politikamızı anlatıyoruz. Benim gördüğüm erken bitirebilirler. Ama projede olmadığım için çok keskin konuşmak istemem.

LUFTHANSA İLE İŞBİRLİĞİ YOK

Avrupa'da zora düşmüş havayolu şirketleri var. Satın alım yapma planınız var mı?

Satın alma konusunda bu kadar büyürken çok fazla isteğimiz yok. Üçüncü bir nokta oluşturma isteğimiz yok. Çıkış ve varış noktası tablosuna göre bakıyoruz. Fransa'da 7, İtalya'da 8 noktaya uçuyoruz. O nedenle satın alma yapmamızın stratejiye katkısı yok.

Luftansa ile THY işbirliği konusunda bir gelişme oldu mu?

Lufthansa ile Star Alliance kapsamında çalışıyoruz. Havacılıkta Sun Express yüzde 50-50 ortaklığımız var. Bunun dışında bir gelişme yok şu anda paylaşılacak.

OVP ve tüketimi kısmaya yönelik önlemler THY'yi nasıl etkiler?

Bizi pek etkilemiyor. Sonuçta uçmak ihtiyaç. Biz de bu ihtiyaca karşı piyasaya arz sürüyoruz. Bir de gidilen şehirde yapılan harcama düşünülünce bilet artık ikincil kalıyor. THY'nin toplam gelirinin sadece yüzde 14'ü iç hatlardan. Minnacık bir rakam var. Dünyaya yayılmış durumdayız. Avrupa bizim için önemli ama Orta Doğu da önemli. Yüzdesel olarak iç hatların önemi düşüyor. Yeni hatlarla yüzdesel olarak Avrupa'nın önemi de azaldı. Dünyaya iyi dokunuyoruz. Bir bölgede problem olursa diğer bölge ile telafi edebiliyoruz. Bir de bizde transit de var.

Avrupa'dan sonra Afrika'da da hızlı yayıldınız

Afrika Afrika diyoruz. Çünkü bizi çok seviyorlar. Biz de onları seviyoruz. Afrika'daki hat açılışımıza Cumhurbaşkanı gelebiliyor. Oysa Avrupa'da gelmezler. Bu ülkelere çok sefer yapılmadığı için onların da Cumhurbaşkanları ve Başbakanları geliyor. Çünkü biz onları Avrupa'nın 100 noktasına bağlıyoruz. Bu sevgi karşılıklı oluyor. Paraya dönüyor. Biz birçok uçak siparişi verdik. Onları da servise koyacağız. 2021'e kadar olan artık bizim için uygulama programı, strateji programı değil. 2020'de 100 milyon yolcu 20 milyar dolar ciroya gelmemiz gerekiyor.

Hatlarınızın doygunluk noktasına ulaşması için ne kadar marjınız var?

Bugünlerde biz günde 1000 sefer yapıyoruz. Bu kadar büyük bir network 2 bin sefer taşıyabiliyor. Biz hiç yeni hat açmasak, sefer sayısını binden iki bine getirsek hala pazarda fazla malımız olmuyor. Hala kapasite altı çalışıyoruz. Bugün yaptığımızın iki katını yapsak da satabilirliğimizi koruruz. Dükkan var ama mal az. Müşteri geliyor, "Daha sonra gelecek" diyoruz. (WSJ)

KOTİL: "LUFTHANSA İLE İŞBİRLİĞİ YOK"

Yorumlar Tüm Yorumlar (12)

Mustafa Bayraktar ~ 10 yıl önce
Zaten Lufthansa Ceo´su Dr.Christoph Franz Thy ile ortak olmayacaklarını aylar öncesinden söylemişti.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
candagl ~ 10 yıl önce
THY sabiha gökçen filosunu bilen arkadaş varmı? hangi uçaklardan oluşuyor? 737-800 başka uçak var mı?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Iphone uygulamasi'na ~ 10 yıl önce
Thy adam olup ta o ucagi besleyecek dis hatlari devreye alirsa o ucaklar da dolar. Istanbul'dan kalkan Kenya ucaklarini hep istanbullular mi dolduruyor? Yazmis olmak icin yazmayin lutfen. Bir baskent boyle mi olmali?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
trajikomedi ye ~ 10 yıl önce
yok ya ne büyümesi adam salliyo 40.000.000 yolcu yanii.cargo da sifir model A330F lar bu ne rezillik!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Temel Kotil, Topçu ve Ömer Faruk da dahil hiç beddua aldınız mı?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Ankara nerede'ye... Moskova'ya hergun direk ucus var, vize yok. Iki ulke iliskileri ve ticareti de iyi. Ama YOLCU YOK. Buna ne diycen?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 10 yıl önce
bunu thy'ye işe aldığınız torpillilere mi bağlıyorsunuz?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ankara nerede? ~ 10 yıl önce
Milli havayolu acaba bir noktada Ankara icin de birseyler yapmayi dusunuyor mu? İstanbul'dan kabile devletlere bile ucabilirken Ankara (bu ulkenin baskenti) dan halen direk Paris, Londra uculamiyor olmasi ayiptir. 3 tane ucak konuslandirin Esb'ye. Zarar da etseniz calissin. Prestijdir bir yerde. Yetti 90 senedir her kurusu İstanbul'a yatirdiginiz. Ankara da vatan topragi. Herseyi Tayyip bey mi emredecek?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
havacı ~ 10 yıl önce
temel bey havacılıkta türkiyenin yeni vizyonunu cizdiniz...it ürür kervan yürür ket vuranlarıı takmayın siz...dualamızla yanınızdayız..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Dua ~ 10 yıl önce
ile havacılığı bağdaştırdınya pes yani:)
tayyar ~ 10 yıl önce
77w, 333 alirken, ustelik sartlar cok uygunken bir 6-8 adet daha almayi akil edemeyen planlama becerisi son 1.5 yildir kapı kapı gezip 333, 77w kiralik ariyor bulamiyor, cok ovunduğu networkunu yeterince işletemiyor. geçmis gelecegun aynasidur temelum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000