23 Haziran 2009, Salı 07:54:48

Konya'ya yeni AWACS'lar geliyor

ABD'nin 2001'de Afganistan'a düzenlediği 'Sürekli Özgürlük' harekatı ile 2003'te Irak'a yapılan 'İşgal' harekatı sırasında Konya'ya konuşlanan Havadan İkaz ve Komuta Kontrol Uçakları (AWACS) yine geliyor. Bu hafta 4 AWACS uçağı Konya'daki 11. Ana Üs Komutanlığı'na gelecek.

Uçakların gelişi, ABD'nin başını çektiği koalisyon güçlerinin Afganistan'ın Kandahar bölgesinde Taliban militanlarına karşı sürdürdüğü operasyonların şiddetleneceğinin habercisi olarak yorumlanıyor. ABD, El Kaide militanlarına karşı sürdürdüğü mücadelede, NATO'nun AWACS uçaklarını Konya'ya konuşlandırarak Türkiye'den önemli katkı sağladı. Konya'daki üsse konuşlanacak 4 uçak, Afganistan'daki hava harekatları açısından hayati bir role sahip olacak. Afganistan'da hava trafiğini denetleyecek olan AWACS'lar, 2001 ve 2005 yılında da Konya'ya konuşlanmıştı. 2001'de 5, 2003'te 2 NATO AWACS'ı Konya'ya gelerek, ABD'nin gerçekleştirdiği harekatlara destek vermişti. Uçaklar Konya'ya geldikten kısa süre sonra hem Afganistan'da hem de Irak'ta hava operasyonları başlamıştı.
AWACS uçaklarının Konya'ya konuşlanma izni 11-12 Haziran'da Brüksel'de yapılan NATO Savunma Bakanları toplantısında verildi.

 

Konya'ya yeni AWACS'lar geliyor

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000