19 Ekim 2009, Pazartesi 15:42:32

KONTROLÖRLER YARINA BURUK GİRİYOR...

Türkiye Hava Trafik Kontrolörleri Derneği (TATCA), yarın kutlanacak 20 Ekim Dünya Hava Trafik Kontrolörler Günü nedeniyle yazılı bir mesaj yayınladı. TATCA’nın yayınladığı mesaj sitemle dolu...
  • arkadaşlar hepinizin kontrolörler günü kutlu olsun, türk havacılığının her alanda gerekli standartları yakalaması ve mesleğimizin hakkettiği değeri görmesi dileğiyle... kutlayan kaptanlarımıza teşekkürler..
  • tüm meslektaşlarımızın gününü kutluyorum .yorum yazan ve bizleri anlayan degerli pilotlarımıza teşekkurler ediyorm.hoşca kalın.
  • Calisma arkadaslarimin hepsinin bu gününü kutlarim...Eminim ki kisa zamanda olmasa da en sonunda hak ettigimiz yerde olucagiz...
  • arkadaşlar kazasız belasız, sağlıklı sıhhatli bir meslek ve aile hayatı diliyorum. herşey gönlünüzce olsun.
  • hayır yapacak bir şey var.o da memurluk statüsünden çıkmak ve kurumu yeniden yapılandırmak.bu sadece maaşları değil verimlilik etkinlik ve kaliteyi de sağlar.bugün ankarada masa başında oturan memurlar uzmanlar müfettişler kaç para alıyo kendi sınıflarında ek gelirlerle bir bak bakalım.iyi valla sınıfımız bu diyip koyun gibi razı olalım kaderimize
  • yapilan yorumlarin tamamini okudum.oncelikle daha fazla yorum yapilmasini beklerdeim.neredeyse kontrolor kadar da pilot mesaj birakmis.onlara da tesekkur ediyorum. yarumlar hakkinda yorum yapmak istemem ama sunu da soylemeden yapamayacagim. bazi arkadaslar kisilere isimlere odaklanmis.bence bu bize fayda getirmedi getirmez. bizler bireyler ve dernekler olarak elimizden geleni yapiyormuyuz. mesela pilot olmak icin sarfettigimiz enerjiyi meslegimizin istedigimiz noktaya getirilmesi icin kullaniyormuyuz?torpilden ve adam kayirmadan bahsederken bazilarimiz firsatini buldugunda ortaligin dumanini attirmiyormu? lutfen bugunde birazda kendimize yonelelim ve bir ozelestiri yapalim. bence gun biraz da ozelestiri gunu. saglicakla kalin
  • Tüm DHMİ personelinin maaşı ATC'lerin maaşıyla orantılı olarak artmakta yani ATC lerin girişimleriyle elde edilen haklar öyle yada böyle herkese yansıtılmaktadır.Hepimiz onların maaşının artması için çaba göstermeliyiz geçmişi unutmuş olamayız.
  • Biz Türkiye Hava Trafik Kontrolörleri olarak büyük bir özveriyle gece,gündüz,bayram,seyran,yılbaşı,resmi tatil vb.demeden çalışmalarımıza devam ediyor bu uykusuz,stresli ve ömür törpüleyici ama bir okadarda zevkli,kutsal mesleğin gereği olan gündüz ve gecelerin az-çok (kişilere göre değişiyor) karşılığını alıyoruz herşey daha güzel olacak.Sevgiler!!!!!
  • eğer bir mesleğin zorluğu o mesleği tercih etmekten vazgeçmekse o zaman bir bakalım kaç kontrolör istifa etmiş diye.birde diğer ünitelere bakalım kaç kişi istifa etmiş diye.he kontrolörler fazla ise dediğiniz doğru,yok eğer diğer birimlerde fazla ise !!! kendinizi kendi sınıfınızda kıyaslayın.sizler 399/2 sayılı kanuna göre çalışırsınız hostesler ise işçi.bu dengesizlik her sektörde var.ama işçilerin sendikası var.en büyük artıları budur.sizler sınıfınızın en maksimum noktasından maaşlarınızı alırsınız başkada yapılacak bişe yok.
  • ne kadar zor bir mesleğiniz olduğunu biz pilotlar gayet iyi biliyoruz ve taleplerinizi destekliyoruz.gününüz kutlu olsun

İşte TATCA tarafından yayınlanan o mesaj:

Bu yılda 20 Ekim’i kutlarken, üyelerimizin olağanüstü mesleki çabalarını takdir ediyor ve desteklerine teşekkürlerimizi sunuyoruz. Nerede ve hangi şartlar altında çalışırlarsa çalışsınlar her anlarını uçaktaki insanların güvenli ve hızlı şekilde gitmek istedikleri yerlere ulaştırma uğraşı veren kontrolörler, her geçen gün daha da fazla uçağa hizmet sunmaktalar.

Ağır sorumluluk, düşük ücret ve bir türlü özlenen dünya standartlarına yaklaşamama, durmaksızın kanayan bir yaradır, ki bu yaranın kapatılması umutsuzca beklenmektedir.

Son birkaç yılda çok sayıda kontrolör meslekten ayrılarak, daha rahat yaşam şartları sunan pilotluğa ve diğer mesleklere yöneldi. Bunlar, mesleğin ışığının sönmeye başladığını göstermektedir. Çalan bu ziller, mesleğe yeniden cazibe katacak düzenlemelerin ivedilikle yapılması gerektiğinin uyarısıdır.

İleriye baktığımızda ne görüyoruz? ATM(Air Traffic Management) Yönetiminin temel kuralları tüm dünyada değişirken, önümüzdeki 2-3 yıl içersinde Avrupa bölgesinin uygulamak zorunda olduğu regülasyon ve yapılandırmalarını takip ederek, kısa ve uzun dönemde optimum operasyon ağlarına hız verilmelidir.

SMART projesinin ilk ayağı olan Ara Modernizasyonda ekipman ve sistemler verimliliği ve güvenliği arttırmakla birlikte kilit unsur hala hava trafik kontrolörüdür. Kontrolörler daha fazla sektör ve eleman gerektiren bu modern sistemlerde uçuş güvenliği ile trafiğini hızlandırma dengesini çok iyi kurmak zorundadır.

Meydan sınıflandırmalarının yapılarak, iş yoğunluğuna ve trafik sayısına göre eleman ve ücret politikasına geçilmesi gerekmektedir. Tüm dünyada ortak kabul gören bir uygulama olmakla birlikte bu durum bizde hala gözardı edilmektedir. Objektif bir sınıflandırma ile yoğun meydanlardaki aşırı yıpranma, risk ve geçim sıkıntısından kurtulmanın tek yolu olarak görülen iş yoğunluğu daha düşük havaalanlarına atanma isteklerinin de önüne geçilmiş olsun.

ICAO’nun da belirttiği gibi ne yazık ki dünyada sınırlı sayıda ve belirli merkezlerde bulunan eğitmenler tarafından verilmesi gereken ve devamlılık, uzun bir eğitim süreci ile para gerektiren havacılık İngilizcesi, tüm kontrolörler Level 4 seviyesine ulaşıncaya kadar devam ettirilmelidir. 28.000 uçak kaza ve kırımına ilişkin yapılan araştırmalar, bu trafik olaylarının % 70’ nin İngilizce hâkimiyetinin yetersizliğinden kaynaklandığını ortaya koymuştur. Şüphesiz en iyi hizmet emniyetli uçuşun sağlandığı hizmettir. Ve kontrolör uçuş emniyeti ile trafiği hızlandırma balansını sağlamada, profesyonel kuralları yerine getirmenin mesleki gururunu taşımayı herkesten daha fazla önemser.

Biliyoruz ki tüm meslektaşlarımızın profesyonel özlemleri var. Dünyadaki meslektaşlarının sahip olduğu değer ve şartlara sahip olmak… Bazen özlem kısa sürer, bazen de 40 yıl ya da daha fazla beklemek gerekir. Dileriz bundan böyle birincisi gerçekleşir. Yönetim olarak bu konudaki çabalarımız ilk günkü inançla sürmektedir.

Tüm kontrolörler, bu önemli günümüzle gurur duyun ve kutlayın… Mesleğimizin en temel kazancı olan onur ve gururla tüm meslektaşlarımızın 20 Ekim Dünya Hava Trafik Kontrolörleri gününü kutlar, güvenli ve nitelikli çalışmalar dileriz.

HER SANİYE, HER YERDE
MAKSİMUM VERİMLİLİK, İHMALSİZ GÜVENLİK. 
 
Türkiye Hava Trafik Kontrolörleri Derneği
Yönetim Kurulu

KONTROLÖRLER YARINA BURUK GİRİYOR...

Yorumlar Tüm Yorumlar (20)

Misafir ~ 15 yıl önce
arkadaşlar hepinizin kontrolörler günü kutlu olsun, türk havacılığının her alanda gerekli standartları yakalaması ve mesleğimizin hakkettiği değeri görmesi dileğiyle... kutlayan kaptanlarımıza teşekkürler..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
tüm meslektaşlarımızın gününü kutluyorum .yorum yazan ve bizleri anlayan degerli pilotlarımıza teşekkurler ediyorm.hoşca kalın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Calisma arkadaslarimin hepsinin bu gününü kutlarim...Eminim ki kisa zamanda olmasa da en sonunda hak ettigimiz yerde olucagiz...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
arkadaşlar kazasız belasız, sağlıklı sıhhatli bir meslek ve aile hayatı diliyorum. herşey gönlünüzce olsun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
hayır yapacak bir şey var.o da memurluk statüsünden çıkmak ve kurumu yeniden yapılandırmak.bu sadece maaşları değil verimlilik etkinlik ve kaliteyi de sağlar.bugün ankarada masa başında oturan memurlar uzmanlar müfettişler kaç para alıyo kendi sınıflarında ek gelirlerle bir bak bakalım.iyi valla sınıfımız bu diyip koyun gibi razı olalım kaderimize

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
yapilan yorumlarin tamamini okudum.oncelikle daha fazla yorum yapilmasini beklerdeim.neredeyse kontrolor kadar da pilot mesaj birakmis.onlara da tesekkur ediyorum. yarumlar hakkinda yorum yapmak istemem ama sunu da soylemeden yapamayacagim. bazi arkadaslar kisilere isimlere odaklanmis.bence bu bize fayda getirmedi getirmez. bizler bireyler ve dernekler olarak elimizden geleni yapiyormuyuz. mesela pilot olmak icin sarfettigimiz enerjiyi meslegimizin istedigimiz noktaya getirilmesi icin kullaniyormuyuz?torpilden ve adam kayirmadan bahsederken bazilarimiz firsatini buldugunda ortaligin dumanini attirmiyormu? lutfen bugunde birazda kendimize yonelelim ve bir ozelestiri yapalim. bence gun biraz da ozelestiri gunu. saglicakla kalin

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Tüm DHMİ personelinin maaşı ATC'lerin maaşıyla orantılı olarak artmakta yani ATC lerin girişimleriyle elde edilen haklar öyle yada böyle herkese yansıtılmaktadır.Hepimiz onların maaşının artması için çaba göstermeliyiz geçmişi unutmuş olamayız.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Biz Türkiye Hava Trafik Kontrolörleri olarak büyük bir özveriyle gece,gündüz,bayram,seyran,yılbaşı,resmi tatil vb.demeden çalışmalarımıza devam ediyor bu uykusuz,stresli ve ömür törpüleyici ama bir okadarda zevkli,kutsal mesleğin gereği olan gündüz ve gecelerin az-çok (kişilere göre değişiyor) karşılığını alıyoruz herşey daha güzel olacak.Sevgiler!!!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
eğer bir mesleğin zorluğu o mesleği tercih etmekten vazgeçmekse o zaman bir bakalım kaç kontrolör istifa etmiş diye.birde diğer ünitelere bakalım kaç kişi istifa etmiş diye.he kontrolörler fazla ise dediğiniz doğru,yok eğer diğer birimlerde fazla ise !!! kendinizi kendi sınıfınızda kıyaslayın.sizler 399/2 sayılı kanuna göre çalışırsınız hostesler ise işçi.bu dengesizlik her sektörde var.ama işçilerin sendikası var.en büyük artıları budur.sizler sınıfınızın en maksimum noktasından maaşlarınızı alırsınız başkada yapılacak bişe yok.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
ne kadar zor bir mesleğiniz olduğunu biz pilotlar gayet iyi biliyoruz ve taleplerinizi destekliyoruz.gününüz kutlu olsun

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000