21 Haziran 2010, Pazartesi 08:18:55

Konforlu bir uçuş için neler yapmalı?

Yaz geldi çattı... Tatil planları çoktan hazır. Birçok kişi bu sıcak yaz günlerinde cazip tatil beldelerine giderek sıcak havanın ve denizin tadını çıkarmaya hazırlanıyor. Ancak uzun süren uçak yolculukları kimi zaman kabusa dönebiliyor...

Hisar Intercontinental Hospital Havacılık Tıp Merkezi uçuş hekimi Dr. Pınar Atakan Birler, konforlu bir uçak yolculuğu için dikkat edilmesi gereken noktaları açıkladı. Özellikle dört saatin üzerinde süren uzun mesafeli uçak yolculuğunun normal sağlıklı kişileri bile etkileyebileceğini vurgulayan Birler, olumsuz faktörlerin nelere yol açabileceğini anlattı. İşte doğabilecek sağlık sorunları ve önlemler:

NEMLENDİRMEK ÖNEMLİ

Uçak içindeki havanın neminin az olması ağız, burun ve gözlerde kuruluğa neden olur. Yeterli sıvı takviyesi yapılmazsa uzun dönemde farklı problemlere de neden olabilir.

Ayrıca cilt nemlendirici losyon kullanmak, burun deliklerini nemlendirmek için serum fizyolojik burun spreyi kullanmak ve kontak lens yerine gözlük takmakla da nemlendirme sağlanabilir.

ALKOL TÜKETİMİNE DİKKAT

Yeterli sıvı alımı olmazsa uzun uçuşlarda dehidratasyon (vücut sıvısının azalması) meydana gelebilir. Bu sıvı alımı uçuş öncesinde ve sırasında alkolsüz içecekleri kapsamalıdır (su ve çok fazla şekerli olmamak şartıyla meyve suları).

Alkol dehidratasyonu arttırdığı için, uçmadan önce ve uçuş sırasında alkol kullanımı kısıtlandırılmalıdır, hatta tercihen içmekten kaçınılmalıdır.

Uçak tutması konusunda hassas olan kişilerin kanat üzerinde veya cam kenarında bir koltuk talep etmeleri ve araç tutması ile ilgili torbaları her zaman kolayca ulaşabilecekleri bir yerde saklamaları gerekir.

JET LAG ETKİSİNİ AZALTIN

Araç tutmasını önlemek için gerekirse doktora danışarak ilaç alınabilir. Eğer ilaç kullanılacaksa uçağın kalkmasından en az yarım saat önce alınmalıdır.

Özellikle çok sık, uzun süreli uçuşlar yapmak zorunda olan kişilerde 'jet lag' adı verilen durum ortaya çıkabilir. 'Jet lag'in etkilerini azaltmak için yolculuğa çıkmadan önce iyice dinlenmek ve kısa süreli uykular da dahil olmak üzere yolculuk boyunca mümkün olduğunca dinlenmek, yolculuktan önce ve yolculuk sırasında bol sıvı tüketmek, hafif yemekler, yemek ve yolculuk öncesi ve sırasında alkol tüketimini sınırlandırmak gerekir. Uyku sorunları olan yolcular ise, uzun mesafeli uçak yolculuklarına çıkmadan önce doktora danışarak uyku hapları kullanabilirler.

UÇUŞ ESNASINDA GAZLI İÇECEKLERDEN KAÇININ

Kabin hava basıncının düşmesi nedeniyle vücuttaki gazlarda genişleme ve bu genişlemeye bağlı rahatsızlıklar ortaya çıkar. Karın ve bağırsaklardaki gaz genleşmesi orta derecede rahatsızlıklara neden olur. Gazlı içecekler ve gaz yapan yiyeceklerin uçuş öncesi ve uçuş sırasında tüketilmesi bu rahatsızlıkların artmasına neden olur.

BEBEĞİNİZİ EMZİRİN

Yedi gününü doldurmamış bebekler için uçak seyahati tavsiye edilmez.

Kabindeki hava basıncı değişiklikleri, bebeklere sıkıntı verebilir ve bebeklerin uçuş boyunca ağlamalarına neden olabilir.

Uçuş sırasında ağlayan bebeğin rahatlatılması için yutkunmayı uyarmak üzere bebeğin emzirilmesi ya da emzik verilmesi gerekir.

Bebekler dehidratasyona karşı çocuklardan ve yetişkinlerden daha hassastır. Bebeğin yeterli düzeyde sıvı alımının sağlanması gerekir.

ESNEYİN YUTKUNUN

Kabin içindeki hava basıncının değişikliklerine bağlı olarak ortaya çıkan bir diğer durum da kulak ve sinüslerdeki hava değişimidir. Uçağın kalkışı sırasında hava genellikle bir soruna neden olmadan, orta kulaktan ve sinüslerden çıkar fakat uçağın iniş için alçalması sırasında sinüs ve orta kulağa havanın az gitmesi ağrılara neden olabilir.

Bu rahatsızlıkların çoğu yutkunma, çiğneme, esneme ile azaltılabilir; eğer bunlar yeterli olmazsa ağız ve burunun kapatılıp derin bir nefes verilmesi yeterlidir.
 

Konforlu bir uçuş için neler yapmalı?

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000