18 Haziran 2008, Çarşamba 02:59:08

Koç Bilgi Grubu Uçak simülasyonu üretecek

Koç Bilgi Grubu, Kale Grubu’nun simülasyon şirketi Kaletron’u aldı. Koç, ilk etapta askeri uçak, tank ve helikopter simülasyonları üretecek. İleride ise, askerin bir operasyonu sanal ortamda gerçekleştirebileceği simülasyonlar hazırlayacak.
  • Cok guzel bir haber. Basarilar!

Koç Bilgi Grubu, Kale Grubu bünyesinde 2004’ten beri faaliyet gösteren ve simulasyon teknolojileri üreten Kaletron’u satın aldı. 40 kişilik bir ekibi bulunan Kaletron’un adı değiştirilecek. Şirket, Koç Bilgi Grubu bünyesinde öncelikle Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyacı olan uçuş ve tank gibi savaş araçlarının simulasyonunun yapacak. Böylece, Türk silahlı Kuvvetleri bir helikopter pilotu için yaptığı eğitim harcamalarından saatte 1.500 dolar tasarruf edebilecek. Kaletron’un yapacağı çalışmaların ikinci etabı ise, Türk askerinin sanal ortamda harekat yapabilmesini sağlayacak. Bu sayede, örneğin Kuzey Irak’a yönelik bir operasyon, gerçeğine en yakın şekilde sanal ortamda yapılacak ve Türk askeri olası riskleri ve eksiklerini gerçek harekat öncesinde görüp taktik geliştirebilecek.


Dış bağımlılığı azaltmak

Koç Holding Kurumsal İletişim ve Bilgi Grubu Başkanı Ali Koç, "Koç Topluluğu olarak, Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın geliştirmiş olduğu "millileştirme-yerli katkı" vizyonu layikiyle gerçekleştiğinde, ülkemizde bir milli savunma sanayi yaratarak, savunmada dışa bağımlılığın azalacağına ve Türkiye’de bilişim çağını yakalayacağımıza yürekten inanıyoruz. Türk Silahlı Kuvvetleri ihtiyaçlarının yurt içinden karşılanma oranı 2007 itibariyle, bir önceki yıla göre 5 puanlık artışla yüzde 41.6 olarak gerçekleşmiş, 2010 için bu seviye yüzde 50 olarak hedefleniyor" dedi.

Milli savunmada yerel katkı vizyonunun kaçınılmaz olduğunu ve Koç Topluluğu olarak, bu vizyonun sonuna dek arkasında durma ve vizyonun bir parçası olma hedefini sürdürdüklerini dile getiren Ali Koç, şöyle devam etti:

Kritik rol üstleneceğiz

"Bu hedef doğrultusunda, gelişimimiz açısından bir kilometre taşı ve büyüme stratejimizin bir parçası olarak gördüğümüz savunma alanındaki açılımlarımıza, Kaletron Yazılım Teknolojileri Sanayi ve Ticaret A.Ş’nin katılımı ile bir yenisini daha ekledik. Türk savunma sanayiindeki etkinliğimizi artırmayı ve hizmet alanımızı genişletmeyi hedefliyor, simülasyon teknolojileri sektöründe de kritik rol üstlenmeye hazırlanıyoruz" dedi. Sanal ortamda yapılan simülasyonlarla, TSK bazında yılda 100’lerce milyon YTL tasarruf sağlanabildiğini dile getiren Ali Koç; "Uçuş eğitim simülatörlerinde, bir helikopter pilotunun yılda ortalama olarak 100 saatlik uçuş yapması ve uçuş maliyetinin ise sadece yakıt kapsamında yaklaşık 2 bin 500 dolar olduğu düşünüldüğünde, yıllık maliyeti yaklaşık 250 bin dolardır. Uçuş simülatörü ile gerçekleştirilecek eğitimlerin yüzde 60’ı ile her bir pilot bazında, ortalama olarak 150 bin dolar tasarruf edilebilmektedir" dedi.

Hedef, NATO askerinin de Türk teknolojisi kullanması

KALETRNON’un savunma, havacılık, uzay, ulaştırma ve otomotiv sanayilerine yönelik sanal gerçeklik uygulamaları, simülasyon yazılımları, simülasyon sistemleri ve simülatörler tasarlayan, geliştiren ve üreten yüksek teknoloji şirketi olduğunu belirten Koç Bilgi Grubu Genel Müdürü Mehmet Nalbantoğlu, Kaletron’un simülasyon teknolojileri konusunda, sadece bu alana odaklanan tek şirket kimliğini taşıdığının altını çizdi. "Teknoloji odaklı hizmet ve çözümler üreterek dışa bağımlılığı asgari düzeye indirmek, bizim öncelikli hedeflerimiz arasında yer almaktadır" diyen Nalbantoğlu, sistem üretmek ve ihtiyaçlar doğrultusunda hayata geçirmek kadar, teknolojiyi ihraç etmeyi de, bu ülke adına sahip çıkılacak çok önemli bir misyon olarak kabul ettikleri belirtti. Nalbantoğlu, "Simülasyon konusunda geliştireceğimiz teknolojilerin NATO’da da kullanılması için çalışacağız" dedi.

Koç Bilgi Grubu Uçak simülasyonu üretecek

Yorumlar

Air ~ 16 yıl önce
Cok guzel bir haber. Basarilar!

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000