30 Nisan 2017, Pazar 12:20:50

KKTC'de İHA'lara hava sahası sınırlaması

Hava Alanları (Değişiklik) Yasa Tasarısı, Cumhuriyet Meclisi İdari Komitesi’nde görüşülmeye başlandı. Yasada yapılacak düzenleme ile ‘drone’ların uçuş mesafesi ve alanlarına belirli kısıtlamalar getirilecek.
  • Gunaydin!iste biz bundan kaybediyoruz.sevmediginiz elin adami bu tekonolojinin ilerleyecegini onceden gorup kural koyuyor.biz dogrudan yasaklayip sonra isin icinden cikamayinca kurala sariliyoruz.yapin bastan sunu.bu cihazlarin gelisimi durmayacak.duzenleme yapmazsaniz daha cok sorun yasarsiniz.

Hava Alanları (Değişiklik) Yasa Tasarısı, Cumhuriyet Meclisi İdari Komitesi’nde görüşülmeye başlandı. Yasada yapılacak düzenleme ile ‘drone’ların uçuş mesafesi ve alanlarına belirli kısıtlamalar getirilecek.

Böylece yayınlanacak bir emirname ile tüm KKTC hava sahasında ‘drone’ uçuşlarıyla ilgili faaliyetleri askeri bölge ve havalimanı yakınlarında kısıtlama ve yasaklayabilme yetkisi verilecek.

Sivil Havacılık Dairesi Müdürü Mustafa Sofi, yasa değişikliği yürürlüğe girdikten sonra yasaya aykırı faaliyet gösteren ‘drone’ sahiplerinin tespit edilmeleri halinde lisanslarının iptal edileceğini ve ayrıca ceza yasasının ilgili maddesine göre hakkında yasal işlem başlatılacağını vurguladı.

Yasa değişikliğinin yürürlüğe girmesiyle irtifası (yüksekliği) ne olursa olsun bir ‘drone’un askeri yasak bölgelere 9 kilometre mesafeden daha yakın uçması, yine irtifası ne olursa olsun bir ‘drone’un’ havalimanları, heliportlar, helikopter iniş kalkış alanları, deniz/gemi iniş kalkış alanları ve hava trafik kontrol kulelerine 9 kilometre mesafeden daha yakın uçuş yapması yasaklanabilecek.

Ülkemizde kullanımı giderek yaygınlaşan insansız hava aracı (İHA) olarak da bilinen ‘drone’ların uçuş alanlarına kısıtlama getirilmesi amacıyla Hava Alanları (Değişiklik) Yasa Tasarısı, Cumhuriyet Meclisi İdari Komitesi’nde görüşülmeye başlandı. Yasada yapılacak düzenleme ile ‘drone’ların uçuş mesafesi ve alanlarına belirli kısıtlamalar getirilecek.

SOFİ: “YASAYA UYMAYANLARIN LİSANSI İPTAL EDİLECEK”
Hava Alanları (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nı Kıbrıs Postası’na değerlendiren Sivil Havacılık Dairesi Müdürü Mustafa Sofi, Sivil Havacılık Dairesi’nde ‘drone’ların uçuş faaliyetlerini takip edecek teknik imkan olmadığını ifade etti. Yasada yapılacak değişiklik ile askeri bölge, meskun mahal ve havalimanı gibi bölgelerde ‘drone’ uçuşlarının yasaklanacağını belirten Mustafa Sofi; “Ülkeye ithal edilen tüm ‘drone’lar Sivil Havacılık Dairesi tarafından kayıt altına alınıyor ve sahiplerine lisans veriliyor” dedi. Sofi, yasa değişikliği yürürlüğe girdikten sonra yasaya aykırı faaliyet gösteren ‘drone’ sahiplerinin tespit edilmeleri halinde lisanslarının iptal edileceğini ve ayrıca ceza yasasının ilgili maddesine göre hakkında yasal işlem başlatılacağını vurguladı.

ASKERİ BÖLGELERE 9 KİLOMETREDEN DAHA FAZLA YAKLAŞAMAYACAK
Yasada yapılacak değişiklik ile Bakanlar Kurulu’na, yayınlanacak bir emirname ile tüm KKTC hava sahasında ‘drone’ uçuşlarıyla ilgili faaliyetleri askeri bölge ve havalimanı yakınlarında kısıtlama ve yasaklayabilme yetkisi verilecek.

HAVAALANLARINA 9 KİLOMETREDEN DAHA FAZLA YAKLAŞAMAYACAK

Yasa değişikliğinin yürürlüğe girmesiyle, irtifası (yüksekliği) ne olursa olsun bir ‘drone’un askeri yasak bölgelere 9 kilometre mesafeden daha yakın uçması, yine irtifası ne olursa olsun bir ‘drone’un’ havalimanları, heliportlar, helikopter iniş kalkış alanları, deniz/gemi iniş kalkış alanları ve hava trafik kontrol kulelerine 9 kilometre mesafeden daha yakın uçuş yapması yasaklanabilecek.

‘DRONE’LAR YERDEN 50 METRE YÜKSEĞE ÇIKARILAMAYACAK

Yasa değişikliğinde yer alan 2. maddenin bir diğer fıkrasına göre KKTC toprakları, karasuları ve hava sahasında yerin yüz elli feet (50 metre) üzerinde bir ‘drone’ un uçuş yapması yasaklanabilecek. İnsansız hava araçlarının, askeri binalar ve tesisler, cezaevi, akaryakıt depoları ve istasyonları, silah/fişek fabrika ve depoları gibi kritik olarak adlandırılan yapılar ve tesislere 9 kilometre mesafeden daha fazla yaklaşması da yine yasada yapılacak değişiklik ile yasaklanabilecek. (Kıbrıs Postası)

KKTC'de İHA'lara hava sahası sınırlaması

Yorumlar

Gunaydin ~ 7 yıl önce
Gunaydin!iste biz bundan kaybediyoruz.sevmediginiz elin adami bu tekonolojinin ilerleyecegini onceden gorup kural koyuyor.biz dogrudan yasaklayip sonra isin icinden cikamayinca kurala sariliyoruz.yapin bastan sunu.bu cihazlarin gelisimi durmayacak.duzenleme yapmazsaniz daha cok sorun yasarsiniz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Katılıyorum ~ 7 yıl önce
Ne olduğunu anlamayalım, hele bir yasaklayalım. Ama uçuyor, ama görüntü alıyor. Teleobjektifi de dürbünü de yasaklayın. Teknolojiden uzak kalın önce bir.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000