05 Şubat 2009, Perşembe 10:21:10

Kırgızistan, ABD hava üssünü kapatıyor

Moskova'da temaslarda bulunan Kırgızistan Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev'in, Bişkek'te bulunan ve Afganistan operasyonlarında ABD ile NATO birliklerinin kullandığı askeri üssün kapatılacağını açıklaması, ülkesinde olumlu karşılandı.
  • Yakındır,Amerika kırgızlara göstereceği kırmızı kart sonrasında IMF Kırgızlara 5 yıl vadeli paranın kredisini erken tahsil etmek isteyince ve de ülkede vergi dilimleri ile oynayınca Kırgızlardan duyarsınız,halk ayaklanması sonrası Rusya duruma el koymuş,ve kırgızlar sadece kitaplarda okuduğumuz bir ırk olarak kalmışlar.Bu arada Kırgızlardan boşalan üs nereye kuralacak dersiniz?Ufak bir ipucu... Arsus! find it!
  • kırgız kardeşlerimizi tebrik ediyorum kanlarına kötülük bulaşmadan kurtuluyorlar biz başaramadık

Yerel televizyonlar, Amerikan üssünün kapanmasını tüm gün son dakika gelişmesi olarak duyururken, kamuoyu da kararı olumlu buldu.

İktidar yanlısı Ak-Jol Halk Partisi Milletvekili Tabıldı Orozaliyev, üssün kapanmasıyla ilgili olarak yaptığı değerlendirmede, Amerikan askeri üssünün misyonun sona erdiğini belirterek, Orta Asya'da güvenliğin sağlanmasında Amerikan üssünün rolünün olmadığını, "Ortak Güvenlik Antlaşması Örgütü" ile "Şanghay İşbirliği Örgütü"nün daha çok katkısı olduğunu söyledi.

Ak-Jol Halk Partisi Milletvekili Aynura Kenjebayeva da Devlet Başkanı Bakiyev'in halkın talebini yerine getirdiğini belirterek, söz konusu kararın tam zamanında alındığını belirtti.

Kenjebayeva, "Dünyada mali krizin yaşandığı bir dönemde, Rusya'nın stratejik partneri Kırgızistan'a yüklü miktarda yardım sağlamasının gerçek dostluğun göstergesi olduğunu" ifade etti. Aynı partiden milletvekili Arapbay Tolonov da Kırgızistan halkının, devlet başkanına destek verdiğini kaydetti.

Komünist Parti lideri ve milletvekili İshak Masaliyev de üssün kapatılması için uzun zamandan beri çaba harcadıklarını belirterek bu kararın parti mensuplarını memnun ettiğini söyledi.

Kararı olumsuz karşılayanlar da var

Sosyal Demokrat Partisi lideri ve milletvekili Bakıt Beşimov ise Kırgızistan heyetinin Moskova ziyaretinden önce üssün kapanmayacağını bildirdiğini anımsatarak, Moskova'da üssün kapanması kararı alındığının açıklanmasını şaşkınlıkla karşıladığını belirtti.

Eski Güvenlik Konseyi Başkanı muhalif Miroslav Niyazov da Kırgızistan'ın Batı ve Doğu'nun tehlikeli oyununa alet edildiğini savunarak, üssün kapanmasına karşı olduğunu bildirdi.

Üssün kapanmasını, "acele alınmış karar" olarak nitelendiren Niyazov, üssün ülkede, batılı yatırımcılar için güvence niteliği taşıdığını ve ülke ekonomisine büyük katkı sağladığını ifade etti.

Bakiyev, Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ile dün yaptığı ikili görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında, Kırgızistan hükümetinin Bişkek'teki askeri üssün boşaltılmasını kararlaştırdığını söylemişti.

Kararın üç nedenle alındığını belirten Bakiyev, "Afganistan'da uluslararası terörle mücadeleye destek sağlamak amacıyla Bişkek, bugüne kadar üssü kapatmadı. Son iki yıldır bu konuyu Amerikan tarafıyla görüştük. Üssün kira bedelinin yükseltilmesini talep ettik. Ancak taleplerimiz sonuç vermedi" dedi.

Amerikan hava üssü 2001 yılında kurulmuştu. Bişkek'te bulunan üssü, Afganistan operasyonlarında ABD ile NATO birlikleri kullanıyordu.

Kırgızistan, ABD hava üssünü kapatıyor

Yorumlar

Misafir ~ 15 yıl önce
Yakındır,Amerika kırgızlara göstereceği kırmızı kart sonrasında IMF Kırgızlara 5 yıl vadeli paranın kredisini erken tahsil etmek isteyince ve de ülkede vergi dilimleri ile oynayınca Kırgızlardan duyarsınız,halk ayaklanması sonrası Rusya duruma el koymuş,ve kırgızlar sadece kitaplarda okuduğumuz bir ırk olarak kalmışlar.Bu arada Kırgızlardan boşalan üs nereye kuralacak dersiniz?Ufak bir ipucu... Arsus! find it!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
kırgız kardeşlerimizi tebrik ediyorum kanlarına kötülük bulaşmadan kurtuluyorlar biz başaramadık

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000