15 Ağustos 2008, Cuma 12:41:09

Kimliksiz yolcular artık şüpheli sayılacak!

Amerikan Ulaşım Güvenliği Dairesi'nin (TSA), iki aydır uçaklara binişte herhangi bir kimlik ibraz edemeyen yolcuları, güvenlik nedeniyle şüpheliler listesine eklediği ortaya çıktı.
  • Türkiye'de Hüviyeti olmayan ucaga bindirilirmi?Alana girerken Hüviyet veya benzeri belgelerin bulunmasi sart ise bunu bulunduracaksin.Unuttum,bir bahane olursa,bunun önüne gecilirmi?Devleti tenkit eden,önce kendisini yargilamasi lazim.Ben ne kadar normal yasama yardimci oluyorum diye.Süpheliler listeside öyle olmali ki,hüviyetimi götürüp kendimi tanittigimda kayit otomatik olarak silinmelidir.

TSA'nın ülke genelinde bugüne kadar, 16 bin 500 kişiyi, "şüpheliler listesine" eklediği belirtildi. Liste, yakın zamana kadar sadece havaalanı güvenlik kontrol noktalarında suç işleyen ya da şüpheli hareketleri görülen kişileri ihtiva ediyordu. Ancak, Haziran ayından itibaren ehliyetini ya da geçerli kimliğini evinde unuttuğunu veya kaybettiğini belirtenler de, "her ihtimale binaen" şüpheli listesine eklenmeye başlandı. 

Sivil haklar dernekleri ise eleştirdikleri uygulamanın "yanlış bir şey yapmamış insanların hayatını zorlaştıracağını" savunuyor. TSA, ilk olarak 2 yıl önce güvenlik kontrol noktası suçu olarak kabul ettiği davranışlarda bulunanları listelemeye başladı. Bu suçu işleyenlerin büyük çoğunluğu ise, uçağa sokulması yasak tehlikeli maddelerle bilmemek isteyen yolculardan oluşuyor.

TSA daha sonra, havaalanı polisinin şüpheli gördüğü ve sorguladığı yolcuları listesine ekledi. Bu her iki durumdaki yolcuların isimleri, sosyal güvenlik numaraları, fiziki tarifleri gibi bazı detaylarla yaklaşık olarak 15 yıl listede kalıyor. Kimliği olmayan uçak yolcularının listeye eklenmesine ise Haziran ayında başlandı. TSA, Haziran ayından itibaren, kimlik ibraz edemeyenlerin uçaklara binmesini yasaklamıştı.

Daha önce, kimliksiz yolcuların, ek bazı araştırmalardan sonra uçmalarına izin veriliyordu. TSA yetkilileri, kimliksiz yolcuların, güvenliğe doğrudan tehdit oluşturmamaları sebebiyle her hangi bir soruşturmaya ve takibe konu olmadığını sadece, kayıtlarının tutulduğunu vurguladılar.

 

Kimliksiz yolcular artık şüpheli sayılacak!

Yorumlar

Neredeyiz ~ 16 yıl önce
Türkiye'de Hüviyeti olmayan ucaga bindirilirmi?Alana girerken Hüviyet veya benzeri belgelerin bulunmasi sart ise bunu bulunduracaksin.Unuttum,bir bahane olursa,bunun önüne gecilirmi?Devleti tenkit eden,önce kendisini yargilamasi lazim.Ben ne kadar normal yasama yardimci oluyorum diye.Süpheliler listeside öyle olmali ki,hüviyetimi götürüp kendimi tanittigimda kayit otomatik olarak silinmelidir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000