06 Nisan 2009, Pazartesi 08:01:41

Kıbrıs'ta askeri üs karşıtı eylem yapıldı

Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum örgütleri dün Dikelya İngiliz Üsleri bölgesinde NATO karşıtı eylem düzenleyerek, “NATO’ya ve üslere hayır” dedi.

3–4 Nisan’da Almanya’nın Kehl ve Fransa’nın Strasburg kentlerinde NATO’nun 60. kuruluş yıldönümü nedeniyle zirve toplantısı ve törenler yapılırken, Eylül 2008’de Avrupa Sosyal Formu’nda ve Ocak 2009’da Dünya Sosyal Formunda alınan kararlar paralelinde Kehl, Baden Baden ve Strasburg kentlerinde büyük savaş karşıtı gösteriler de gerçekleşti. Bu kentler haricinde de eş güdümlü olarak, özellikle Avrupa’nın çeşitli yerlerinde de çeşitli savaş ve NATO karşıtı gösteriler yapıldı.

Yeni Kıbrıs Partisi’nden verilen bilgiye göre önceki gün Pile Köy Meydanı’nda buluşan savaş karşıtı Kıbrıslı Türk ve Rum sivil toplum örgütü temsilcileri, Dikelya İngiliz Üsleri içinde Kingsfield uçak pistinin olduğu yere gittiler ve burada basın açıklaması yaparak NATO’yu ve üsleri istemediklerini açıkladılar.

Sırasıyla Savaşa Hayır Koalisyonu–Kıbrıs’tan Phedon Vassiliadis ve Münür Rahvancıoğlu, Kıbrıs Barış Platformu Dönem Sözcüsü Tevfik Yoldaş ve Yeşiller Partisi Genel Sekreteri Ioanna Panagiotou üslerin, NATO savaş örgütü olduğu ve dünya barışı için dağıtılması gerektiği yönünde konuşmalar yaptılar.

Konuşmacılar Kıbrıs’ın ve Kıbrıslıların “NATO ve onun desteklediği yeraltı örgütlerini ve İngilizlerin böl ve yönet politikalarını da bildiklerini, buna karşı da geçmişte olduğu gibi mücadeleyi sürdüreceklerini” söylediler.

Konuşmacılar ayrıca “üslerin yalnızca Kıbrıs halkları için değil bölge halkları için de tehdit oluşturduğunu, bunun için de üslere karşı mücadelelerini sürdüreceklerini” belirttiler.

Konuşmaların ardından, yola sembolik olarak “NATO’ya hayır” yazıldı ve yürüyüşe geçildi. Yol boyunca savaş ve NATO karşıtı, barış ve askersizleştirme lehine Türkçe, Rumca ve İngilizce slogan atan eylemciler yürüyerek Pile Köy Meydanı’na döndü ve burada ortak açıklamayı Rumca ve Türkçe okuduktan sonra özellikle Kehl, Baden Baden ve Strasburg kentlerindeki eylemlere desteklerini belirterek eylemlerine son verdiler.

Çeşitli pankartların taşındığı yürüyüş sırasında “susma haykır, NATO’ya hayır”, “60 yıl yeter NATO dağıtılsın”, “son son, İşgallere son”, “bağımsız Kıbrıs, bütün halklar kardeştir” sloganları atıldı.

Savaşa Hayır Koalisyonu–Kıbrıs’ın çağrısıyla başlayan eylem sürecine, Savaşa Hayır Koalisyonu-Kıbrıs,
Kıbrıs Barış Platformu, YKP, Yeşiller Partisi, İşçi Demokrasisi, Baraka Kültür Merkezi, Hands Across The Divide, RoofTop Tiyatro Grubu, KTÖS, Larnaka Kültür Derneği İnisiyatifi, IKME Yeni Kıbrıs Derneği, KISA, “Ammochostos Return”, Milliyetçiliğe Karşı Gençlik, SYNASPISMOS Kıbrıs ve “Birleşik Kıbrıs” Kıbrıslı-Rum ve Kıbrıslı-Türk Öğretmenler Platformu destek verdi.

Kıbrıs'ta askeri üs karşıtı eylem yapıldı

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000