10 Eylül 2013, Salı 07:17:19

KIBRIS SEMALARI GERGİN... HAVA ÜSLERİ HAREKETLİ!

Suriye'ye müdahale hazırlıkları devam ederken, Kıbrıs semalarında da gerginlik artıyor. Üslerde yoğun hareketlilik gözlemleniyor.

Doğu Akdeniz’de bir süredir varlığını sürdüren üç Fransız firkateyninden biri Cumartesi günü Larnaka Limanı ile Dikelya üssü arasındaki bölgeye demir atarken bölgedeki İngiliz üslerinde de hareketlilik gözleniyor.

Kıbrıs Rum Kesiminde yayınlanan gazetelerden Fileleftheros “Fransız Firkateyni Dikelya’da... Savaş Gemisi Suriye’yi Vurmaya Hazır... İngiliz Üslerinde Hareketlilik” başlıklı haberinde Fransız firkateyninin Cumartesi günü sabahın erken saatleri itibarıyla Larnaka Limanı’nın güneybatı açıklarında, Dikelya deniz bölgesinde demirli bulunduğunu yazdı.

Fransız savaş gemisinde 200 mürettebat bulunduğunu ve bunlardan bir kısmının kısa süreliğine Larnaka’daki otellerde istirahat ettiğini belirten gazete, firkateynin bölgede oluşunun Suriye’yle ilgili gelişmelerle alakalı olduğuna dikkat çekti. Gazeteye göre, Rum Savunma Bakanı Fotis Fotiu birçok ülkeden gelen savaş gemilerinin Doğu Akdeniz havzasında yoğun varlık gösterdiğini doğruladı. Bu durumu, Suriye’deki durum nedeniyle “doğal” diye niteleyen Fotiu, Rum Yönetimi’nin, Güney Kıbrıs’ın füze saldırılarının mevzisi olarak kullanılmayacağı yönünde teyit aldığını da söyledi. Gerektiği durumda Güney Kıbrıs’ın, konunun insanî boyutuyla ilgili yükümlülüklerini yerine getirmeye hazır olduğunu da belirten Fotiu, turizm açısından paniğe gerek olmadığını, Güney Kıbrıs’ın “güvenli bir perspektif olduğunu” iddia etti.

AĞROTUR ÜSSÜNDE HAREKETLİLİK

Dikelya İngiliz üssünde, İngiliz ordusu mensuplarının, atış, yürüyüş ve benzeri hareketliliğinin dikkat çektiğine vurgu yapan gazete, Suriye’ye yapılması beklenen saldırıya daha aktif katılması beklenen Ağrotur üssüne (Dikelya’dan) personel ve malzeme sevkiyatı yapıldığını yazdı.

FRANSIZ FİRKATEYNİ LARNAKA-DİKELYA AÇIKLARINDA, ÜSLERDE İNGİLİZ VE AMERİKAN SAVAŞ UÇAKLARI

Alithia “Fransız Firkateyni Larnaka’da” başlıklı haberinde Fransız savaş gemisinin iki gündür Pile deniz bölgesinde demirli olduğunu yazdı ve Doğu Akdeniz’de seyreden Fransız Deniz Kuvvetleri firkateynlerinin zaman zaman Larnaka Limanı’nı ziyaret ettiklerini hatırlattı. Gazete, Güney Kıbrıs’ın 2006’dan beri Fransız savaş gemilerinin, ikmal ve personelini dinlendirmek maksadıyla Limasol Limanı’na demirlemesine ilişkin bir sözleşmesi bulunduğunu yazdı.

İNGİLİZ VE SURİYE SAVAŞ UÇAKLARININ KIBRIS ÜZERİNDEKİ İT DALAŞI

Fileleftheros, İngiliz Mirror gazetesinin dünkü haberinde İngiliz ve Suriye savaş uçaklarının Kıbrıs üzerinde “it dalaşına” girdiklerine dair haber yapıldığına işaret ederek, şunları yazdı:“İngiliz Mirror gazetesi dün İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri’ne ait (RAF) Tyhoon’ların Kıbrıs’taki üslere doğru uçan iki Suriye savaş uçağıyla it dalaşını kazandığını yazdı. Gazeteye göre, dramatik it dalaşı Beşar Esad’ın Rus yapımı iki Sukhoi Su-24 tipi savaş uçağını İngiliz hava savunmasını sınamak için göndermesi üzerine gerçekleşti. Suriyeli pilotlar, Ağrotur’daki kontrol kulesinin ısrarlı çağrılarına karşın iletişim kurmayı reddetti. RAF pilotları, Sukhois’lerin İngiliz hava yasak bölgesine girmelerine 14 mil kala it dalaşına karıştılar. İki Türk F-16’sının da İncirlik Üssü’nden kalktığını ancak olay yerine İngiliz Typhoon’lardan çok geç geldikleri belirtildi. İngiltere Savunma Bakanlığı sözcüsü, ‘Typhoon savunma uçağı Pazartesi günü Kıbrıs’ın doğusundaki kimliği belirsiz uçağı araştırmak için Ağrotur’daki üsten kalktı’ açıklaması yaptı. Gazete ayrıca İngiliz Ağrotur Üssü’nde ABD ve Fransa’dan savaş uçakları bulunduğunu ve Başkan Obama yeşil ışık yaktığında Suriye’yi vurmaya hazır olduklarını ekledi.”

SURİYE UÇAKLARI İNGİLİZ YASAK BÖLGESİNE GİRSEYDİ DÜŞÜRÜLECEKTİ

Politis “Barack Obama’dan İşaret Bekliyorlar... Kıbrıs’ın Hava ve Deniz Sahasında Savaş Sahnesi” başlığıyla manşete çektiği haberinde, ABD’nin Suriye’ye yapması beklenen askeri operasyonla ilgili uluslararası medyaya yansıyan haberlerden yaptığı alıntıları aktardı. Haberde İngiliz ve Suriye savaş uçaklarının it dalaşına da yer verildi.

Politis, Mirror gazetesinin dünkü yayınında Ağrotur Üssü’nde halen Suriye’yi vurmak için hazır bekleyen ABD ve Fransız savaş uçakları bulunduğu bilgisine ek olarak şunların da kaydedildiğini yazdı: “Gazete, askeri bir kaynağın açıklamasına atıfta bulunarak ‘istihbarat birimlerinin son raporlarında, Ağrutor üssüne olası bir saldırı uyarısı bulunduğunu’ yazdı. Habere göre, üslere İngilizler tarafından 6 uçak (aralarında, Suriye savaş uçaklarıyla it dalaşına giren iki Typhoon da var) ve İngiliz Kraliyet Donanması’nın, Kıbrıs’a atılması muhtemel Suriye füzeleri ve savaş uçakları konusunda erken uyarıda bulunan bir adet Type 45 sınıfı muhribi var. Fransız donanmasının iki casus uçağı da Ağrotur’a nakledilirken, Amerikan özel kuvvet uçak ve helikopterleri teyakkuzda bulunuyor.”

Alithia, İngiliz ve Suriye savaş uçaklarının Kıbrıs üzerinde it dalaşına girdiğine ilişkin Mirror gazetesinin haberine atıfta bulunarak, sözkonusu gazetenin askeri gözlemcilere dayanarak kullandığı “Suriye uçakları İngiliz yasak bölgesine girmiş olsalardı düşürüleceklerdi” ifadesini aktardı.

Haravgi “Batılılar Kıbrıs’ı Savaş Mevzisine Çevirdi... Mirror Ada Üzerinde İt Dalaşlarını Açıkladı, Fransız Deniz Kuvvetleri Firkateyni Pile’de Demirli, Akdeniz Uçak Gemisi Doldu” başlıklı haberinde Mirror’un haberini “Batılılar, devletlik yapısını ihlal ederek, ülkenin ve halkın güvenliğini tehlikeye atarak Kıbrıs’ı savaş mevzisine çevirdi” yorumuyla aktardı.

DOĞU AKDENİZ’DE FÜZE ATIŞLARI İÇİN 13 DENİZ MİLİ KARELİK ALAN KAPATILDI

Politis “Doğu Akdeniz’de Füze Atışları... Savunma Bakanlığı’nda Toplantı... Gaz da Gündemde” başlıklı haberinde, Rum Savunma Bakanlığı’nda bugün, Suriye’yle ilgili gelişmelerin ele alınacağı bir toplantı düzenleneceğini haber verdi. Gazete, Güney Kıbrıs’a “bu sabahtan önümüzdeki Cumartesi gününe kadar Doğu Akdeniz bölgesinde 13 deniz mili karelik alanın uluslar arası kurallar temelinde füze atışları için kapatıldığı bilgisi” iletildiğini yazdı. Gazete, şunları ekledi: “Hükümete, bölgenin kim tarafından kapatıldığı bildirilmedi. Savunma Bakanlığı bu konuyu, özellikle bu durumun Kıbrıs MEB’indeki doğal gaz aramalarını etkileyip etkilemeyeceğini ele alacak.”

ABD BÜYÜKELÇİLİĞİ ÖNÜNDE SAVAŞ KARŞITI PROTESTO MİTİNGİ

Politis “Savaş Karşıtı Yürüyüş Bugün... AKEL’den Vatandaşlara Suriye’de Savaşa Karşı Savaşı Protesto Etmeleri Çağrısı” başlıklı haberinde, AKEL’in, “Tüm Kıbrıs Barış Konseyi” tarafından bugün düzenlenecek savaş karşıtı mitinge destek belirttiğini ve Rumlara protestoya katılma çağrısında bulunduğunu yazdı. Gazeteye göre AKEL’in konuyla ilgili açıklamasında, Rum Yönetimi’nden Güney Kıbrıs’ın Suriye’ye yapılacak saldırıya katılacak ülkelere hiçbir kolaylık göstermemesi ve Kıbrıs’taki İngiliz üslerinin bu müdahalede hiçbir şekilde kullanılmaması talebi öne çıkartıldı.

Protestocular, “Solomu Meydanı”ndan başlayıp ABD Büyükelçiliği binası önüne kadar yürüdü ve protestolarına büyükelçilik önündeki mitingle devam etti. Haravgi, Suriye’ye müdahale karşıtı protesto eylemi ile ilgili haberini “Suriye’ye Saldırıya Karşı Savaş Karşıtı Hareketlilik" başlığıyla okurlarına aktardı.

KIBRIS SEMALARI GERGİN... HAVA ÜSLERİ HAREKETLİ!

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000