12 Ağustos 2011, Cuma 16:34:34

KENDİ UÇAĞIMIZI YAPTIK AMA...

Ankara'nın Polatlı ilçesinde makine ihracatçısı Elektronik Mühendisi Necip Ülkü, kendi imkanlarıyla iki kişilik 'ultralight' adlı bir uçak yaptı. Ancak uçuramadı. Nedeni ise ilginç...
  • Necip abi bizde senin gibi havacılığa meraklıyız.ama bi yol göstericiye çok ihtiyacımız var.sana ulaşabileceğğimiz bir tel yada msn adresi vb. bir şey var mı? bilgi ve birikimlerinden faydalanmak isteriz birer türk genci olarak..saygılarımla..
  • Necip bey, sizi tebrik ederim. Umarım bürokrasi sorunları yakın zamanda çözülür. saygılarımı sunarım...
  • yahu beyefendi üretmiş yapmış,ve görüyorum ki bazı mantarlar zıplamış yok demişler bu uçak degil yok uçamazsın ,yok bu kutudan çıktı????hadi sizde yapın kardeşim üretin,boş konuşmayın.ulan bilmiyorsanız susunda adam sanalım???bu uçak bugun kutudan çıkar yarın 100 % turkmalı fabrikadan çıkar...
  • Necip bey,bu çalışmanızdan dolayı sizi tebrik ederim.başarılarınızın devamını dilerim.
  • Ben tescilini alamadım diye bir şey söylemedim, uçağın tescili alınmadan uçamayacıgını söyledim ve müracat edip almaya çalışacağımızı ifade ettim,haberi farklı şekilde sansasyonel bir şekilde yayınlamışlar. Yaptığımız uçak abartılacak bir şey değil,Türkiyede yüzlerce kişi zaten yapmaktadır. Saygılarımla. Necip Ülkü
  • Sana mı kaldı?m Yapmışın işte geç karşısına seyret! Ne öyle uçmak filan? "İstikbak gökyüzünde" filan değil. ATAM onu gaz vermek için söylemiş. Bakmış bize ve bunlara gaz vermezsen birşey olacakları yok, demiş. "Asildir", "Çalışkandır", gibi, Kaç tane "kontrolsüz" hava alanın var ki, gidip uçak yapıyorsun. Onun altına "float" takıp göellere, barajlara inmeye kalkarsan, Jandarma ile de tanışırsın. Al sana "sivil havacılık". 1923 den beri geldiğimiz yer bu.
  • Nuri Demirağ hikayesini bilenler ve meydanlarda nuri demirağı kullanarak nutuk atan zihniyet hukumetı senin o zamnkı zihniyetten ne farkın var bana soyleyebılırmısın??? evet ben soyleyyeım barı o zamankı zıhnıyetten daha gaddarsın tek farkın bu onlardan daha zorbacısın baskıcısın fark bu...bırakta barı o ınsanlar yatagında rahat uyusun onların uzerınden sıyaset yapıp prım kazanmayın lutfen...(Maronit)
  • Bizde insanlar bu uçağı yapıp satarım, işletirim sonra bir tane daha yaparım gibi düşünmekte. Oysa bu uçaklarla ticaret yapılmaz. Deneysel uçak bireye tanınan bir haktır. Kişi uçağın tamamını veya en azından %51 ini kendisi yapmak zorundadır. Buna % 51 kuralı denir. Böylece tek sorumlu kendisi olur. Kit içinden % 49 çıkar. ABD de inşaa cemiyet (EAA) hocası gözetiminde yapılır ve yapana hata yapma imkanı tanımazlar. (FAA değil) Uçuş onayını da bu hoca (DAR) verir. Biz de de bu oluşum dernek seviyesinde mevcut. Deneysel Hava Araçları Derneği. Dernek çatısında inşa edilen ve devam eden 8 adet uçak vardır. Saygılar
  • Mevzuat olsa da izin vermezler ki...
  • Uçak yapmak şerefli bir iştir. Bütün ilgililer; bu şerefli işin bir parçası olun artık! Haydi iş başına, geleceğe güzel bir ülke bırakalım.
Ankara'nın Polatlı ilçesinde makine ihracatçısı bir firmanın sahibi olan Elektronik Mühendisi Necip Ülkü, kendi ürettiği parçalarla uçak imal etmeye başladı.

OSTİM'de bir atölyede 2008 yılında hobi olarak başladığı çalışmanın ardından iki kişilik 'ultralight' adlı bir uçak yaptı. Ülkü, uçağını tamamlamasına rağmen Türkiye'de uçak yapımı ve sivil havacılıkla ilgili mevzuat olmadığı için uçamadıklarını söyledi.

Elektronik Mühendisi Necip Ülkü, Amerika'da Uçak Yapımcılığı Derneği'ne üye olduğunu ve orada yılda bin adet uçağın tescil edildiğini belirtti. Ülkü, "Tescil, yaptığınız uçakla uçabilirsiniz anlamı geliyor. Uçağın belirli parçalarını satın alıyorum. OSTİM'deki kendi atölyemde montaj yapıyorum. Ancak uçağın tescilinin yapılması için bir yasal düzenleme yok. Tescil işlemleri sadece yurt dışından getirilen uçaklar için uygulanıyor.

Bunun için Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne müracaat ettim. Genel Müdürlük bana izin vermedi, yurt dışından uçağı getir izin verelim, ama uçuş izni veremeyiz' dediler. Türkiye'de uçak yapmak yasak, çünkü yasal mevzuat buna izin vermiyor. Diyelim ki her şeye rağmen yaptınız (ben yapıyorum) bu kez de uçurmanıza izin vermiyorlar. Türkiye'de bunun için şu şu evrakları getir diyecek bir yasal zemin yok maalesef. Aslında sadece Ankara'da bile o kadar çok yetenek var ki bu şekilde, bu yetenekler çareyi yurt dışına gitmekte buluyor." diye konuştu.

TÜRKİYE'DE 55 BİN DOLAR, YURT DIŞINDA 90 BİN EURO
Tek kişilik ve çift kişilik uçak imalatı yapan Necip Ülkü, yerli imkanlarla yapılan uçakları daha ucuza mal ettiklerini kaydetti. Ülkü, Mevzuat bizi uçak parçası temini için yurt dışına yönlendiriyor. Yurt dışından getirdiğimiz zaman uçağın maliyeti 90 bin euro'yu buluyor, fakat kendimiz imal ettiğimiz zaman 55 bin dolara mal oluyor. Burada paramızın yurt dışına gitmesi de söz konusu." dedi.

HAVACILIK OKULU AÇMAK İSTİYORUZ
Polatlı'ya bağlı Şabanözü Köyü sınırları içinde arazi satın alarak hangar yapan Necip Ülkü, 300 metrelik pistte inişlerin ve kalkışların rahatlıkla yapılabildiğini belirterek, "Bölgeyi tercih etmesindeki en büyük nedenin hava koridorunda yaklaşık 10 kilometrelik bölge olduğunu ve uçuşların rahatlıkla yapılabileceğini söyledi. Ülkü, "Burada uçak sayımızı artırıp havacılık okulu açmak istiyoruz. Ultralight tipi uçakların eğitimini vermek durumundayız. Öncelikle hava sahamızı almamız gerekiyor. Eğer askeriye uygun görürse problem çıkmaz. Bin 500 ila 2 bin fit yükseklikte uçacağız. Yavaş yavaş ekibimizi kuracağız." açıklamasını yaptı.

Ultralight tipi uçaklarda düşme riskinin olmadığını hatta paraşüt takılabildiğini ve motorun durması halinde bile süzülerek yere indiğini anlatan Necip Ülkü, bu konuda uçak korkusu olanları da rahatlattı. Ülkü, son olarak hükümetten sivil havacılık ve uçak yapımı konusunda bir yasal düzenleme yapmasını istedi.

(Haber365)
KENDİ UÇAĞIMIZI YAPTIK AMA...

Yorumlar Tüm Yorumlar (37)

Misafir ~ 13 yıl önce
Necip abi bizde senin gibi havacılığa meraklıyız.ama bi yol göstericiye çok ihtiyacımız var.sana ulaşabileceğğimiz bir tel yada msn adresi vb. bir şey var mı? bilgi ve birikimlerinden faydalanmak isteriz birer türk genci olarak..saygılarımla..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Necip bey, sizi tebrik ederim. Umarım bürokrasi sorunları yakın zamanda çözülür. saygılarımı sunarım...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
yahu beyefendi üretmiş yapmış,ve görüyorum ki bazı mantarlar zıplamış yok demişler bu uçak degil yok uçamazsın ,yok bu kutudan çıktı????hadi sizde yapın kardeşim üretin,boş konuşmayın.ulan bilmiyorsanız susunda adam sanalım???bu uçak bugun kutudan çıkar yarın 100 % turkmalı fabrikadan çıkar...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Necip bey,bu çalışmanızdan dolayı sizi tebrik ederim.başarılarınızın devamını dilerim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Ben tescilini alamadım diye bir şey söylemedim, uçağın tescili alınmadan uçamayacıgını söyledim ve müracat edip almaya çalışacağımızı ifade ettim,haberi farklı şekilde sansasyonel bir şekilde yayınlamışlar. Yaptığımız uçak abartılacak bir şey değil,Türkiyede yüzlerce kişi zaten yapmaktadır. Saygılarımla. Necip Ülkü

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Sana mı kaldı?m Yapmışın işte geç karşısına seyret! Ne öyle uçmak filan? "İstikbak gökyüzünde" filan değil. ATAM onu gaz vermek için söylemiş. Bakmış bize ve bunlara gaz vermezsen birşey olacakları yok, demiş. "Asildir", "Çalışkandır", gibi, Kaç tane "kontrolsüz" hava alanın var ki, gidip uçak yapıyorsun. Onun altına "float" takıp göellere, barajlara inmeye kalkarsan, Jandarma ile de tanışırsın. Al sana "sivil havacılık". 1923 den beri geldiğimiz yer bu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Nuri Demirağ hikayesini bilenler ve meydanlarda nuri demirağı kullanarak nutuk atan zihniyet hukumetı senin o zamnkı zihniyetten ne farkın var bana soyleyebılırmısın??? evet ben soyleyyeım barı o zamankı zıhnıyetten daha gaddarsın tek farkın bu onlardan daha zorbacısın baskıcısın fark bu...bırakta barı o ınsanlar yatagında rahat uyusun onların uzerınden sıyaset yapıp prım kazanmayın lutfen...(Maronit)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Bizde insanlar bu uçağı yapıp satarım, işletirim sonra bir tane daha yaparım gibi düşünmekte. Oysa bu uçaklarla ticaret yapılmaz. Deneysel uçak bireye tanınan bir haktır. Kişi uçağın tamamını veya en azından %51 ini kendisi yapmak zorundadır. Buna % 51 kuralı denir. Böylece tek sorumlu kendisi olur. Kit içinden % 49 çıkar. ABD de inşaa cemiyet (EAA) hocası gözetiminde yapılır ve yapana hata yapma imkanı tanımazlar. (FAA değil) Uçuş onayını da bu hoca (DAR) verir. Biz de de bu oluşum dernek seviyesinde mevcut. Deneysel Hava Araçları Derneği. Dernek çatısında inşa edilen ve devam eden 8 adet uçak vardır. Saygılar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Mevzuat olsa da izin vermezler ki...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Uçak yapmak şerefli bir iştir. Bütün ilgililer; bu şerefli işin bir parçası olun artık! Haydi iş başına, geleceğe güzel bir ülke bırakalım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000