04 Mart 2009, Çarşamba 14:56:28

KAZANIN SEBEBİ PİLOTAJ MI?

Amsterdam kazası raporu az sonra açıklanacak. Ancak Boeing'in hazırladığı rapordan gelen ilk bilgilere göre kazanın nedeni pilotaj...
  • Turk pilotlarin yuzde 90 inin manuel okuyacak radio ile konusacak kadar ingilizcesi bulunmamaktadir.Avrupa atc lerinin en cok sikinti yasadigi arap ve turk pilotlardir,tum pilotlar Toefl sinavina alinmali Gecerli puan alamayanlarin lisanslari askiya alinmalidir.
  • iste itiraf ediyorsun ingilizce bilmedigini söylüyorsun.Tebrik ederim! Bu kadar yüsek maas aliyorsunuz.Peki kendini gelistirmek icin hangi ingilizce kursuna basvurdun?Birakin bu acinacak rol yapmayi.Bunlar anca eski türk filimlerinde olur.Gercekci olun artik!
  • Helal olsun be,şuradaki yorumları yapanlarla uçuyorsak vay halimize.Muhabbete bak Zurna kanalından chat yapan bebeler gibi verip veriştirin.yürüyün be bişey olmaz bizden.....
  • uçma kardeşim o zaman ..senin extra kanadınmı var herkes uçuyor işte.27 yılmış afferin..bari 27 yıla değer bir yorum yap..
  • 6-7 sn full performans süresi,o halde kimse kurtaramazdı
  • harvard mezunu olsan ne yazar birader..uçağı kullanamadıktan sonra.yazını şakşaklayanlarda bihaber .seni uçak diye kullanan ne lise mezunları var sevgili din kardeşim muhahaha.
  • 6_7 saniye oldukça abartılı. son 9 ayda cfm motorlarda 9 tane engine stall/surge olayı yaşanmış. sebep budur demiyorum ama ihtimal dahilinde olduğunu düşünüyorum.400 feetde stick shake yiyen bir uçağın stall sebebiyle düşmesini kabullenmekte zorlanıyorum...bu arada bu işi asker/sivil kavgasına dönüştürenler adına utanıyorum.
  • Tamam da olay 3-5 sn de cereyan ediyor,stick shaker maalesef Airbuslarda o şekilde retard oluyor,onlar düşünmüş..throttle tepki süresi 6-7 sn olduğundan zaman yetmemiş belki de 3-4 sn ve biraz daha irtifada olsalardı kurtulacaklardı.Gövde yere önce vurduğundan pallerin hasar görmemesi belki bununla açıklanabilir..THY bu arızaların farkında olup da Boeing siparişlerine devam ettiyse de bu ayrı bir skandal
  • Her asker kökenli pilot başarılı olacak ve herşeyi mükemmel yapacak diye bir kaide yok.Bu meslekte asker sivil ayrımı cok yanliş ama malesef "askerler" bu ayrimi ne yazikki yapiyor.Siz bikere "biz" diye kendinizi ayirmişşiniz bu da dünyada sadece türkiyede var.şimdi birsürü sacma sapan yorum gelir gene.Burası sivil havacılık, askeri havacılık değil....
  • stick shaker active olduğu zaman 2.pilot auto_throtle' ı advance etmiş. buna rağmen software sebebiyle gaz kolları retard oluyor. burda ciddi bir yazılım hatası olduğunu düşünüyorum.stick shaker active olduğu zaman en azından auto throttle ın ikaz vererek devre dışı kalması en basit designerın bile düşünebilceği bir şey olmalı. ayrıca kaptan ikinci kez gaz kollarını açtığı zaman motorlar istenen takatı sağlamışmıdır? üzerinde full takat olan bir motor yere çarptığı zaman fan blade lerin darmadağan olması gerekmezmi? fotoğraflarda pek de öyle gözükmüyor.cfm üreticisi ve yazılım sahibi firmalar ve hollanda yetkililerinin açıklamalarında manipülasyonlar olabilir.ilgili kişiler dfdr kayıtlarını özellikle motor değerlerini titizlikle incelemel

 

Hollandalı araştırmacılar geçen hafta Amsterdam’da meydana gelen THY’ye ait Boeing 737-800 uçak kazası ile ilgili bugün bir basın toplantısı düzenliyorlar. Toplantının ardından Boeing bir Güvenlik Bülteni yayınlayacak. Güvenilir bir kaynaktan alınan bilgiye göre; Boeing’in yayınlayacağı bülten aşağıdaki noktaları içeriyor:

 

Yakıt eksikliği, kuş çarpması, buzlanma, rüzgar değişimi, wake türbülans veya motor, sistem yada kontrolde herhangi bir aksama olduğuna dair bir kanıta rastlanmamıştır.

Kaza sırasında uçağa tecrübesiz olan yardımcı pilot (first officer) kumanda ediyordu. Otomatik pilot ve otomatik gaz ayarı sistemleri devredeydi.

 Uçak alana yaklaşma sırasında önceleri yüksek irtifada ve olması gerekenden hızlıydı. Yaklaşık 2,000ft yükseklikteydi ve motor rölantideydi. Otomatik gaz ayarı sistemi hız kesme moduna getirildi.

100 saniye kadar daha rölantide kaldı. Bu arada hız olması gerekenin 40kt altına inmişti. Uçak süzülüş meyilini aldı. Bu sırada kaptanla yardımcı kaptan iniş öncesi kontrolleri yapıyordu.

stick shaker yerden 400ft yükseklikteyken sinyal verdi. Yardımcı pilot gücü arttırdı.Kaptan kontrolü devraldı. Yardımcı kaptan pedalları bırakınca hız kesme modunda olunduğu için rölantiye geçildi.

 

6 saniye sonra gaza güç verilmişti ancak, motorlar buna cevap verdiğinde uçak yere burun kısmı kuyruktan biraz yukarıda konumda yere çarptı.Boeing uçuş ekiplerini uçağı uçurmak, hava hızını görüntülemek, uçuş yüksekliğini görüntülemek konularında bilgilendirecek ve telsiz irtifa göstergesi sorunları hakkında tavsiyeler verecek.

Basın toplantısı saat 15:00'ten itibaren Airport TV'den canlı olarak yayınlanacak.

KAZANIN SEBEBİ PİLOTAJ MI?

Yorumlar Tüm Yorumlar (66)

Misafir ~ 15 yıl önce
Turk pilotlarin yuzde 90 inin manuel okuyacak radio ile konusacak kadar ingilizcesi bulunmamaktadir.Avrupa atc lerinin en cok sikinti yasadigi arap ve turk pilotlardir,tum pilotlar Toefl sinavina alinmali Gecerli puan alamayanlarin lisanslari askiya alinmalidir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
iste itiraf ediyorsun ingilizce bilmedigini söylüyorsun.Tebrik ederim! Bu kadar yüsek maas aliyorsunuz.Peki kendini gelistirmek icin hangi ingilizce kursuna basvurdun?Birakin bu acinacak rol yapmayi.Bunlar anca eski türk filimlerinde olur.Gercekci olun artik!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Helal olsun be,şuradaki yorumları yapanlarla uçuyorsak vay halimize.Muhabbete bak Zurna kanalından chat yapan bebeler gibi verip veriştirin.yürüyün be bişey olmaz bizden.....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
uçma kardeşim o zaman ..senin extra kanadınmı var herkes uçuyor işte.27 yılmış afferin..bari 27 yıla değer bir yorum yap..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
6-7 sn full performans süresi,o halde kimse kurtaramazdı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
harvard mezunu olsan ne yazar birader..uçağı kullanamadıktan sonra.yazını şakşaklayanlarda bihaber .seni uçak diye kullanan ne lise mezunları var sevgili din kardeşim muhahaha.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
6_7 saniye oldukça abartılı. son 9 ayda cfm motorlarda 9 tane engine stall/surge olayı yaşanmış. sebep budur demiyorum ama ihtimal dahilinde olduğunu düşünüyorum.400 feetde stick shake yiyen bir uçağın stall sebebiyle düşmesini kabullenmekte zorlanıyorum...bu arada bu işi asker/sivil kavgasına dönüştürenler adına utanıyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Tamam da olay 3-5 sn de cereyan ediyor,stick shaker maalesef Airbuslarda o şekilde retard oluyor,onlar düşünmüş..throttle tepki süresi 6-7 sn olduğundan zaman yetmemiş belki de 3-4 sn ve biraz daha irtifada olsalardı kurtulacaklardı.Gövde yere önce vurduğundan pallerin hasar görmemesi belki bununla açıklanabilir..THY bu arızaların farkında olup da Boeing siparişlerine devam ettiyse de bu ayrı bir skandal

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Her asker kökenli pilot başarılı olacak ve herşeyi mükemmel yapacak diye bir kaide yok.Bu meslekte asker sivil ayrımı cok yanliş ama malesef "askerler" bu ayrimi ne yazikki yapiyor.Siz bikere "biz" diye kendinizi ayirmişşiniz bu da dünyada sadece türkiyede var.şimdi birsürü sacma sapan yorum gelir gene.Burası sivil havacılık, askeri havacılık değil....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
stick shaker active olduğu zaman 2.pilot auto_throtle' ı advance etmiş. buna rağmen software sebebiyle gaz kolları retard oluyor. burda ciddi bir yazılım hatası olduğunu düşünüyorum.stick shaker active olduğu zaman en azından auto throttle ın ikaz vererek devre dışı kalması en basit designerın bile düşünebilceği bir şey olmalı. ayrıca kaptan ikinci kez gaz kollarını açtığı zaman motorlar istenen takatı sağlamışmıdır? üzerinde full takat olan bir motor yere çarptığı zaman fan blade lerin darmadağan olması gerekmezmi? fotoğraflarda pek de öyle gözükmüyor.cfm üreticisi ve yazılım sahibi firmalar ve hollanda yetkililerinin açıklamalarında manipülasyonlar olabilir.ilgili kişiler dfdr kayıtlarını özellikle motor değerlerini titizlikle incelemel

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000