18 Aralık 2012, Salı 12:21:47

KAZANIN SEBEBİ PİLOTAJ HATASI

Endonezya'da Mayıs ayında dağa çarparak 45 kişinin ölümüne yol açan Rus yapımı uçağın, "pilot hatası" nedeniyle düştüğü açıklandı...
  • TWAS : Terrain Awareness Warning System ve GPWS : GRound Proximity Warning System
  • Rapor burada: http://www.dephub.go.id/knkt/ntsc_aviation/baru/Final%20Report_97004_Release.pdf
  • Bu arada uçak yüzde yüz rus teknolojisi değil. Aviyonik altyapısı avrupalı ve amerikalı firmalardan firmalardan temin edilmiş modern sistemler. Ben uçak düştüğünde sebebini eski rus teknolojisine bağlamıştım.
  • Bu ucak kazasinin "pilotaj hatasi" degil "insan faktoru" olarak belirtilmistir. Yalniz pilotlar degil dispatcherlerin de hatalari mevcut. Onlardan bazilari: 1. Ucak askeri Su-30 oldugunu zanettiler. 2. Ucus dagli bolgede olmasina ragmen inis icin izin verdiler. 3. Ucagi dagru bir sekilde takip etmediler, kazasindan yalniz 24 dk sonra ucagin kaybolmasini fark ettiler vs...
  • Dağ'ın adı da enteresan; Salak dağı...
  • Bence de inandirici degil, peki TCAS yokmuydu bu ucakta? böyle raporlar malesef hep bence gelismemis ülkelerden geliyor, en basit pilotaj hattasi, hic zanetmiyorum , iki pilot un böyle bir uyariyi duymamasini.
  • İnandırıcı değil. Uçakta sadece 1 pilot yok, ayrıca bu denli önemli bir uyarı geldiğinde hiçbir pilot sohbete devam etmez. Bence klasik bir suçluyu bulma taktiği. Hata uçakta denilse veya trafik kontrolöründe denilse düşünün sonucu ne olur. Milyarlarca Dolar yatırım boşa gider, tazminatlar vs...en kolayı pilotu suçlu ilan etmek. Fakat büyük konuşmamakta fayda var, kara kutu eğer ses kaydı yamışsa (ki yapmıştır) ve pilot gerekeni yapmadığı somut olarak kayıt altındaysa, o zaman denilecek söz yok...

Endonezya Ulusal Ulaştırma Güvenliği Komisyonu Başkanı Tatang Kurniadi, Sukhoi Süperjet 100 tipi uçağın kara kutusundan elde edilen verilere göre, uçağın Salak Dağı'na çarpmasından kısa bir süre önce pilotun kokpitte bir yolcu ile sohbet ettiğinin belirlendiğini söyledi.

Çarpışmadan 38 saniye önce telsizden "uçağı yukarı kaldırın, karaya yaklaşıyorsunuz" ve daha sonra "karaya çarpmaktan kaçının" şeklinde 2 mesaj geldiğine değinen Kurniadi, pilotun bunları dikkate almadığını bildirdi.

Süperjetlerin, Sovyetler Birliği'nin yıkılmasının ardından Rusya'nın ürettiği modern tipte ilk yolcu jet uçağı olduğu belirtiliyor.

KAZANIN SEBEBİ PİLOTAJ HATASI

Yorumlar Tüm Yorumlar (13)

mnd68 ~ 11 yıl önce
TWAS : Terrain Awareness Warning System ve GPWS : GRound Proximity Warning System

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Rapor ~ 11 yıl önce
Rapor burada: http://www.dephub.go.id/knkt/ntsc_aviation/baru/Final%20Report_97004_Release.pdf

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 11 yıl önce
Bu arada uçak yüzde yüz rus teknolojisi değil. Aviyonik altyapısı avrupalı ve amerikalı firmalardan firmalardan temin edilmiş modern sistemler. Ben uçak düştüğünde sebebini eski rus teknolojisine bağlamıştım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Insan faktoru (dispatcherlerin de hatalari var) ~ 11 yıl önce
Bu ucak kazasinin "pilotaj hatasi" degil "insan faktoru" olarak belirtilmistir. Yalniz pilotlar degil dispatcherlerin de hatalari mevcut. Onlardan bazilari: 1. Ucak askeri Su-30 oldugunu zanettiler. 2. Ucus dagli bolgede olmasina ragmen inis icin izin verdiler. 3. Ucagi dagru bir sekilde takip etmediler, kazasindan yalniz 24 dk sonra ucagin kaybolmasini fark ettiler vs...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
salak dağı... ~ 11 yıl önce
Dağ'ın adı da enteresan; Salak dağı...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
TCAS ~ 11 yıl önce
Bence de inandirici degil, peki TCAS yokmuydu bu ucakta? böyle raporlar malesef hep bence gelismemis ülkelerden geliyor, en basit pilotaj hattasi, hic zanetmiyorum , iki pilot un böyle bir uyariyi duymamasini.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ne alaka? ~ 11 yıl önce
O cihazın adı TCAS değil. Kıllığına doğrusunu da yazmıyorum, aç, bak, çalış, öğren... Geliştirilmiş yer yaklaşma ikaz sisteminin İngilizcesi...
ahahahah ~ 11 yıl önce
karşıda dağ olunca TCAS mi uyarı veriyormuş o uçakta? sana yuksel verdi peki dağ'a ne uyarısı veriyor+ dağ verileni uygulayabiliyor mu?
Ne tuhaflaştık böyle.. ~ 11 yıl önce
TCAS bir şekilde yazmış da aşağıdaki kişiler " haha ? " yada döğrusu şu bu giibi çok bilmişlikler yazılıyor, lütfen önce yazılanı dikkatli okuyun ve algılayın sonra eğer çok mecbursanız yazın.
İsim / Rumuz ~ 11 yıl önce
Traffic alert and Collision Avoidance System değil mi bu arkadaşlar???????
İsim / Rumuz ~ 11 yıl önce
TCAS değil ama doğrusunu ben yazayım EGPW enhanced ground proximity warning
İsim / Rumuz ~ 11 yıl önce
İnandırıcı değil. Uçakta sadece 1 pilot yok, ayrıca bu denli önemli bir uyarı geldiğinde hiçbir pilot sohbete devam etmez. Bence klasik bir suçluyu bulma taktiği. Hata uçakta denilse veya trafik kontrolöründe denilse düşünün sonucu ne olur. Milyarlarca Dolar yatırım boşa gider, tazminatlar vs...en kolayı pilotu suçlu ilan etmek. Fakat büyük konuşmamakta fayda var, kara kutu eğer ses kaydı yamışsa (ki yapmıştır) ve pilot gerekeni yapmadığı somut olarak kayıt altındaysa, o zaman denilecek söz yok...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
SHGM ~ 11 yıl önce
Bizimkilere araştırmaya gitmişlerdir.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000