07 Nisan 2009, Salı 09:30:04

KAZANIN RAPORU TAMAMLANDI

Yazıcıoğlu ile birlikte 6 kişinin hayatını kaybettiği kazanın ön raporuna göre, kazaya pilotaj hatası, kötü hava ve bozuk cihazlar neden oldu.
  • Havacılıkta"Önce Emniyet"(Safety First) en önemli kuraldır.Benim bu kazada gördüğüm en büyük eksiklik ,Helikopterde ELT cihazının yanında olmazsa olmaz bir sistem olan Radar Altimetre ikaz sisteminin bu helikopterlerde neden bulunmadığıdır?.Var idi ise neden pilotu "Altitude Level Low konusunda "uyarmamış" olduğudur. Şinasi Akay
  • Degerli arkadaşlarım.JAR kurallarına göre Pİlot gerekli kriteryaları karşılıyorsa IFR uçuşlarda bile tek pilot uçuş yapabilir.Ancak bir konuda size katılıyorum;Hava Taksi yapan (Ticari Uçuş)şirketlere SHGM tarafından çift pilot uçma mecburiyetinin getirilmesinin uygun olacağını değerlendiriyorum.Neticede böyle kazalarda PİLOTAJ yüzdesi fazla olarak değerlendirilir.Ancak rapor yayınlanmadan yazılan varsayımların uygun olmadığını değerlendiriyorum.Saygılar.Fokker-27
  • Düşen helikopterler türevindeki helikopterlerde "Çift pilot gerekliliği yoktur" yorumunda bulunan arkadaşım.Basit bir araba yarışında bile kılavuz olarak " co pilot" uygulaması varken yolcu taşıyan hava aracına zorunluluk olmamasına anlam veremiyorum.Bu helikopter kendi başına yolcusuz uçuyorsa istediği gibi tek pilotla hatta pilotsuz bile uçsun ama içine 5-6 yolcu aldığında "ağırlıktan azami tasarruf"niyetinde bir uçuş anlayışı yada pilot yanındaki koltuğun amacı VIP yolcu için midir?.Bu anlayış Uçuş Emniyetinin en basit kuralı olan "Önce Emniyet" kuralına ne derece uyar?.
  • Bu hava aracı üretici firma tarafından tek pilota sertifikalı hava aracıdır.Çift pilot gerekliliği yoktur.
  • Yedek anten diye bahsettiğiniz anten;bu cihazın portatif kullanımı gerektiğinde kullanılan antendir.Helikoptere monte sabit anten soketi ELT cihazına irtibatlı iken diğer anten ELT cihazının yanındaki yuvasında işlevsiz olarak durur.Kaza sonrası Pilot kurtulursa ELT cihazını helikopterden ayırarak portatif anteni irtibatlayarak kaza mahallinden ayrılabilir.Sinyal gönderen cihaz Pilotun yerini tesbitde yardımcı olur.İlgilenenlerin bilgilerine..
  • Hayır suçlu tabi ki tek başına pilot değil.Havacılıkta kazaların meydana gelişinde hiç bir zaman tek değil bir çok faktör etkili olmuştur.Hata kimdeyse teknik mi pilot mu yönetim mi hava trafik hizmeti mi belirlenip önlemler alınmalıdır.Ben biraz önceki bilgiyi pilotu suçlamak için değil yanlış bilinenleri yada bilinmeyenleri düzeltmek için yazdım..saygılar
  • tamammm . suçlu bulundu."Pilot" her zaman ki gibi......... nasılsa vefat etti .Kendini savunamaz.Yıkın gitsin.Ne güzel çözüm....bundan iyisi olmaz. Kolay gelsin.Ya hayatını o helikopterde kaybedenlere,ailelerine,yakınlarına nasıl yutturacaklar.İnsanları yaşamdankoparmak bu kadar basit demekki.
  • Arkadaşlar her zamanki gibi vurun kuleye seyrüsefer hizmetlerine.Ama yine bilip bilmeden.Helikopter uçuşlarının çoğu VFR uçuşlardır.Bu planda da belirtilir.Bunlara ülkemiz hava sahasında IFR radar hizmeti değil hava trafik ünitesi tarafından sadece tavsiye hizmeti verilir.Bu tavsiye hizmeti ise genelde düşük seviyelerde uçan bu trafiklerle muhabere sağlanabildiği ölçüde verilir.Bunlar ise daha çok ilgili trafik yada son meteorolojik bilgidir.Verirsiniz pilota hava durumunu yada kendisi alır ancak son karar pilotundur.Siz hava kötü uçamazsın diyemezsiniz.Her şey sonuçta pilot sorumluluğundadır.Manialarla ayırma dahil olmak üzere.Bu konuda isteyene daha geniş bilgi de verebilirim.Ancak lütfen artık bilip bilmeden yorumlar yazmayalım.
  • Yukarıdaki raporda açıklanan hatalara/kusurlara bakıldığında helikopterin" öylesine" uçurulduğu izlenimi edindim.Helikopterde olsa,bu helikopterde bulunan elektronik sistemlerin bakımından ve faaliyetinden sorumlu "Elektronik Borda aletleri uzmanı" yok mudur?.Yada bir makinist temin edip hem uçurulmasından hemde bu gibi uzmanlık gerektiren sistemlerin bakım ve onarımıda mı makiniste havale edilmiştir?.Helikopter de olsa,uçan bir hava taşıtında Radar/Radio Altimetresi olmaz mı?. Şinasi Akay-Uçak Elektronik Aletler Uzmanı
  • Eğer ön rapor bu bilgilerden ibaretse bunların tamamı laf salatası. Meterolojik durum pilota verilmesi gereken hava durumu raporu ve seyrüsefer hizmetlerinin detaylı araştırılması gerekir.

KAZA RAPORU HAZIR

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ile birlikte altı kişinin hayatına mal olan helikopter kazasının ön raporu tamamlandı. Üç kişilik uzmandan oluşan kaza kırım ekibinin ön raporun bu hafta içinde açıklaması bekleniyor. Nihai rapor ise, incelemenin tam olarak sonuçlandırılmasının ardından hazırlanacak. Alınan ilk bilgilere göre Ali Sabancı’nın da ortakları arasında bulunduğu Medair firmasına ait helikopter kazasına, pilotaj hatası, kötü hava şartları ve helikopterdeki teknik eksiklikler etkili oldu.

YEDEK ANTEN ÇIKTI

Kazadan sonra tartışma konusu olan Acil Yer Bulma Cihazı ELT’nin anteninin kırık olduğu ancak düşük düzeyde sinyal verdiği saptandı. Ayrıca cihazın yanında bir adet de sağlam anten bulundu. Sağlam antenin cihaza takılmasının ardından, ELT cihazı normal ölçülerde sinyal vermeye başladı. Bu durum, ELT cihazının helikopter düşmeden önce de bozuk olduğunun bilindiğini ve bu nedenle yedek anten alındığına ilişkin şüphenin oluşmasına neden oldu.

Kötü hava koşulları

Kötü hava şartları kazada büyük rol oynadı. Sis nedeniyle, görüş mesafesinin düşmesi, pilotun dağa çarpmasında etkili oldu. Sarp ve yüksek kayaların dağların yarattığı türbülans ile hava aracı arasındaki mesafe en az 2 bin feet olması gerekirken, hava şartları nedeniyle bu mesafe korunamadı.

Pilotaj hatası

Pilotun da kötü hava şartlarına rağmen uçuşuna devam etmesi, kazada büyük rol oynadı. Her uçuşta kuleye verilmesi gereken uçuş rotası ve irtifa raporu verilmedi. Helikopterde, çift pilot bulunması gerekirken tek pilot kullanıldı.

Helikopterdeki cihazlar bakımsız

İncelemede helikopterde bulunan cihazların bakımlarının zamanında yaptırılmadığı, değişmesi gereken bazı cihazların da değiştirilmediğine ilişkin bulgulara ulaşıldı. Ancak cihazlarla ilgili net bilgi ise, cihazların ayrıntılı incelemesinin ardından ortaya çıkacak. Uzmanlar, kazalarda parçalanmaması gereken veya çalışır durumda olması gereken cihazların, bozulmasından yola çıkarak, cihazlarla ilgili bakımların tam olarak yerine getirilmediği kanaatinde birleşti.

Star

KAZANIN RAPORU TAMAMLANDI

Yorumlar Tüm Yorumlar (17)

Misafir ~ 15 yıl önce
Havacılıkta"Önce Emniyet"(Safety First) en önemli kuraldır.Benim bu kazada gördüğüm en büyük eksiklik ,Helikopterde ELT cihazının yanında olmazsa olmaz bir sistem olan Radar Altimetre ikaz sisteminin bu helikopterlerde neden bulunmadığıdır?.Var idi ise neden pilotu "Altitude Level Low konusunda "uyarmamış" olduğudur. Şinasi Akay

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Degerli arkadaşlarım.JAR kurallarına göre Pİlot gerekli kriteryaları karşılıyorsa IFR uçuşlarda bile tek pilot uçuş yapabilir.Ancak bir konuda size katılıyorum;Hava Taksi yapan (Ticari Uçuş)şirketlere SHGM tarafından çift pilot uçma mecburiyetinin getirilmesinin uygun olacağını değerlendiriyorum.Neticede böyle kazalarda PİLOTAJ yüzdesi fazla olarak değerlendirilir.Ancak rapor yayınlanmadan yazılan varsayımların uygun olmadığını değerlendiriyorum.Saygılar.Fokker-27

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Düşen helikopterler türevindeki helikopterlerde "Çift pilot gerekliliği yoktur" yorumunda bulunan arkadaşım.Basit bir araba yarışında bile kılavuz olarak " co pilot" uygulaması varken yolcu taşıyan hava aracına zorunluluk olmamasına anlam veremiyorum.Bu helikopter kendi başına yolcusuz uçuyorsa istediği gibi tek pilotla hatta pilotsuz bile uçsun ama içine 5-6 yolcu aldığında "ağırlıktan azami tasarruf"niyetinde bir uçuş anlayışı yada pilot yanındaki koltuğun amacı VIP yolcu için midir?.Bu anlayış Uçuş Emniyetinin en basit kuralı olan "Önce Emniyet" kuralına ne derece uyar?.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Bu hava aracı üretici firma tarafından tek pilota sertifikalı hava aracıdır.Çift pilot gerekliliği yoktur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Yedek anten diye bahsettiğiniz anten;bu cihazın portatif kullanımı gerektiğinde kullanılan antendir.Helikoptere monte sabit anten soketi ELT cihazına irtibatlı iken diğer anten ELT cihazının yanındaki yuvasında işlevsiz olarak durur.Kaza sonrası Pilot kurtulursa ELT cihazını helikopterden ayırarak portatif anteni irtibatlayarak kaza mahallinden ayrılabilir.Sinyal gönderen cihaz Pilotun yerini tesbitde yardımcı olur.İlgilenenlerin bilgilerine..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Hayır suçlu tabi ki tek başına pilot değil.Havacılıkta kazaların meydana gelişinde hiç bir zaman tek değil bir çok faktör etkili olmuştur.Hata kimdeyse teknik mi pilot mu yönetim mi hava trafik hizmeti mi belirlenip önlemler alınmalıdır.Ben biraz önceki bilgiyi pilotu suçlamak için değil yanlış bilinenleri yada bilinmeyenleri düzeltmek için yazdım..saygılar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
tamammm . suçlu bulundu."Pilot" her zaman ki gibi......... nasılsa vefat etti .Kendini savunamaz.Yıkın gitsin.Ne güzel çözüm....bundan iyisi olmaz. Kolay gelsin.Ya hayatını o helikopterde kaybedenlere,ailelerine,yakınlarına nasıl yutturacaklar.İnsanları yaşamdankoparmak bu kadar basit demekki.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Arkadaşlar her zamanki gibi vurun kuleye seyrüsefer hizmetlerine.Ama yine bilip bilmeden.Helikopter uçuşlarının çoğu VFR uçuşlardır.Bu planda da belirtilir.Bunlara ülkemiz hava sahasında IFR radar hizmeti değil hava trafik ünitesi tarafından sadece tavsiye hizmeti verilir.Bu tavsiye hizmeti ise genelde düşük seviyelerde uçan bu trafiklerle muhabere sağlanabildiği ölçüde verilir.Bunlar ise daha çok ilgili trafik yada son meteorolojik bilgidir.Verirsiniz pilota hava durumunu yada kendisi alır ancak son karar pilotundur.Siz hava kötü uçamazsın diyemezsiniz.Her şey sonuçta pilot sorumluluğundadır.Manialarla ayırma dahil olmak üzere.Bu konuda isteyene daha geniş bilgi de verebilirim.Ancak lütfen artık bilip bilmeden yorumlar yazmayalım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Yukarıdaki raporda açıklanan hatalara/kusurlara bakıldığında helikopterin" öylesine" uçurulduğu izlenimi edindim.Helikopterde olsa,bu helikopterde bulunan elektronik sistemlerin bakımından ve faaliyetinden sorumlu "Elektronik Borda aletleri uzmanı" yok mudur?.Yada bir makinist temin edip hem uçurulmasından hemde bu gibi uzmanlık gerektiren sistemlerin bakım ve onarımıda mı makiniste havale edilmiştir?.Helikopter de olsa,uçan bir hava taşıtında Radar/Radio Altimetresi olmaz mı?. Şinasi Akay-Uçak Elektronik Aletler Uzmanı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Eğer ön rapor bu bilgilerden ibaretse bunların tamamı laf salatası. Meterolojik durum pilota verilmesi gereken hava durumu raporu ve seyrüsefer hizmetlerinin detaylı araştırılması gerekir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000