11 Ekim 2008, Cumartesi 07:43:59

Kaza raporu açıklandı!

İspanya’nın başkenti Madrid’de meydana gelen ve 154 kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan uçak kazasının ardından hazırlanan ön rapora göre kazanın sebebi açılmayan flaplar...
  • Hiç bir pilot ver gazı gidelim kazım demez.Sivil havacılık kuralları vardır ve herkes önce kendi yaşamı için bunları uygulamak zorundadır.Benim burada düşüncem maksimum kalkış ağırlığıdır.Acaba uçakta kaptanın bildiğinden fazla bir yük varmıydı.Ya da stablızer da bir kilitlenme mi olmuştur.Zaman gösterecek.
  • Flap slat indikatörünün arızalı olabilme şansı 0 dır.Çünkü kaptanların uçuşa başlamadan önce yaptıkları check list lerinde bunların kontrolleri de vardır.Eğer bu check list e uymuşlarsa ki mutlaka uymuşlardır o halde flap slat ind.nün arızalı olma şansı 0 dır.Kaldıki şartlar yerine getirildiğinde uçak flapsız da kalkabilir.O şartları da pilotlar bilir.
  • Flaplar açılmadan göstergelerin flap açık bilgisi verme olasılığı vardır 'raptor' adlı kardeşim.Herşeyin küçük de olsa bir ihtimali vardır.Hatırlarsan birkaç ay önce de Onur Air'in MD88 tipi uçağınında bagaj kapısı açık kalmıştı ancak göstergelerin bunu belirtmediği görülmüştü.Yani gösterge de şaşırabilir.
  • flaplar açılmadan göstergelerde açılmış olarak görülme ihtimali % 0 dır...Göstergede Flapların açıldığını göremeyince,''boş ver açılmıştır ,sanırım indicatorde problem var,ve gazı gidelim kazım'' olayı olmuş olamaz mı ?
  • Uzman ya da pilot değilim ama tayyare daha taxiye başlamadan önce flapların 5-15 dereceye getirildiğini biliyorum. Acaba pilotların göstergesi açıldığını belirtirken gerçekte açılmamış olabilir mi? Bilenlerden bilgi rica ederim...

Spanair Havayolları’na ait MD-82 tipi yolcu uçağı geçtiğimiz ağustos ayında Madrid’de kalkışa geçtiği anda düşmüş, olayda uçakta bulunan 154 kişi hayatını kaybetmişti. Bunun üzerine başlatılan soruşturma kapsamında hazırlanan ön raporda, kazanın sebebi olarak flapların açılmamış olması gösterildi.

Kaza raporu açıklandı!

Yorumlar Tüm Yorumlar (5)

fly ~ 15 yıl önce
Hiç bir pilot ver gazı gidelim kazım demez.Sivil havacılık kuralları vardır ve herkes önce kendi yaşamı için bunları uygulamak zorundadır.Benim burada düşüncem maksimum kalkış ağırlığıdır.Acaba uçakta kaptanın bildiğinden fazla bir yük varmıydı.Ya da stablızer da bir kilitlenme mi olmuştur.Zaman gösterecek.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
FLY ~ 15 yıl önce
Flap slat indikatörünün arızalı olabilme şansı 0 dır.Çünkü kaptanların uçuşa başlamadan önce yaptıkları check list lerinde bunların kontrolleri de vardır.Eğer bu check list e uymuşlarsa ki mutlaka uymuşlardır o halde flap slat ind.nün arızalı olma şansı 0 dır.Kaldıki şartlar yerine getirildiğinde uçak flapsız da kalkabilir.O şartları da pilotlar bilir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
efe737 ~ 15 yıl önce
Flaplar açılmadan göstergelerin flap açık bilgisi verme olasılığı vardır 'raptor' adlı kardeşim.Herşeyin küçük de olsa bir ihtimali vardır.Hatırlarsan birkaç ay önce de Onur Air'in MD88 tipi uçağınında bagaj kapısı açık kalmıştı ancak göstergelerin bunu belirtmediği görülmüştü.Yani gösterge de şaşırabilir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
raptor ~ 15 yıl önce
flaplar açılmadan göstergelerde açılmış olarak görülme ihtimali % 0 dır...Göstergede Flapların açıldığını göremeyince,''boş ver açılmıştır ,sanırım indicatorde problem var,ve gazı gidelim kazım'' olayı olmuş olamaz mı ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
simmer ~ 15 yıl önce
Uzman ya da pilot değilim ama tayyare daha taxiye başlamadan önce flapların 5-15 dereceye getirildiğini biliyorum. Acaba pilotların göstergesi açıldığını belirtirken gerçekte açılmamış olabilir mi? Bilenlerden bilgi rica ederim...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000