19 Eylül 2016, Pazartesi 09:20:50

Kayıtlı İHA sayısı 7 bin sınırına dayandı

İHA Sistemleri Talimatı’nın yürürlüğe girmesiyle ülkedeki tüm İHA’lar şubat ayından beri kayıt altına alınıyor.
  • Kisitlaniyorlarmis. Dingonun ahirimi memleket? Herhes her canı istediğini yapsın. Bir de şunlara pilot demeyin nerdeyse herkes pilot oldu elini sallasan pilota değiyor artık.
  • Ülkede iha sınırı 7000 mi, 7000den sonra izin verilmeyecek mi
  • Şehirde bir arabanın üstüne İHA düşüp zarar verdiğinde, böyle denetimsizlik mi olur, nerde devlet? diyecekler, bazı kısıtlamalardan şikayet etmemeli. Bu söylediğim en zararsız ihtimal. Daha kötüsünü düşünmek istemiyorum.

İHA Sistemleri Talimatı’nın yürürlüğe girmesiyle ülkedeki tüm İHA’lar şubat ayından beri kayıt altına alınıyor. Kayıtlı İHA sayısı 6 bin 767’ye ulaşırken, İHA’ları ticari faaliyetlerde kullanacak kişiler; uçuş eğitimi ve uçuş izni almak zorunda.

İHA Sistemleri Talimatı’nın yürürlüğe girmesiyle insansız hava aracı sistemlerinin ithal, satış, kayıt ve tescili düzenlendi. Talimatın ardından Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), İHA’lar (İnsansız Hava Aracı) için şubat ayından beri internet üzerinden kullanıcı ve araç kaydı almaya başladı. 6 ay sonunda 9 bin 189 İHA kullanıcı kaydına ulaşırken araç sayısında ise 6 bin 767 rakamına erişildi. 

Eğitim almak gerek

İHA Kayıt Sistemi’ne 0.5 kilo ile 25 kilo aralığında olan tüm İHA’ların ve bu araçları kullanacak olan pilotların kaydolması gerekiyor. Ticari maksatla reklam, düğün, haber ve film çekimi gibi faaliyetlerde kullanılan İHA’lar ise ağırlık gözetilmeksizin sisteme kaydettirilmek zorunda. Türkiye’de İHA’ları ticari faaliyetlerde kullanmak isteyenler, İHA eğitimi almak durumunda. İHA eğitimini ülke genelinde genel müdürlüğün yetkilendirdiği 5 farklı kurum veriyor. Kullanıcılar, eğitimi başarıyla tamamladıkları takdirde uçuş lisansı almaya hakkı kazanıyor. 25 kilo altı hobi amaçlı faaliyetlerde kullanılacak İHA’lar için ise kullanıcılar, İHA eğitimi almak zorunda değil.

Uçuş için izin

Yasak ve tehlikeli sahalarda uçuş yapmak için de uçuş izin başvuru formuyle SHGM’den izin alınması gerekiyor. Başvuru; kullanıcı ve araç bilgisi, sigorta, kayıt durumu, uçulacak bölge, uçuş zamanı gibi kriterlere bakılarak değerlendiriliyor.
Flycam Akademi bünyesinde 45 gündür İHA uçuş eğitimi verdiklerini belirten Ahmet Özkaya, “SGHM tarafından eğitim için yetkilendirilen ilk okuluz. Türkiye’nin 3 farklı şehrinde 4 ayrı merkezimizde İHA’lar için pilotluk eğitimi veriyoruz.

Kapadokya Meslek Yüksekokulu ile işbirliği içerisinde 1.5 ay sonunda 47 kişi eğitimlerimizi başarıyla bitirerek uçuş lisanslarını alma hakkı kazandı. Akademide verdiğimiz eğitimler İHA’ların kullanım amacına göre değişiyor. İHA’yı ticari amaçla kullanacak olan kişilere İHA0 ve İHA1 eğitimi sonrası uçuş yapabileceğine dair lisans veriyoruz. İHA0 için verdiğimiz uçuş eğitimi iki gün boyunca 12 saatten oluşuyor. İHA1 için ise 36 saatten oluşan 6 günlük bir programımız var” dedi.

‘Uçuş alanı istiyoruz’

5 yıllık İHA kullancısı olan reklamcı Adem Tanyıldızı (36) ise, “Hobi amacıyla İHA uçuruyorum. Uçuş kısıtlamaları bizim İHA kullanımımıza engel oluşturuyor. Hobimizi daha rahat gerçekleştirebilmek için şehir içinde uçuş alanı ayrılmasını yetkililerden istiyoruz. İHA için Türkiye’de bazı parçaları bulmakta zorlanıyorum bu yüzden yurt dışından ithal olarak getirdiğim parçaları birleştirerek İHA’yı kendim topluyorum. İHA’yı kumanda ve cihaza taktığım kamerayla anlık görüntü sağlayarak kontrol ediyorum” dedi.

‘3D yazıcıda yapıyorum’

17 yaşından beri İHA’larla ilgilendiğini belirten uçak mühendisliği yüksek lisans öğrencisi Ersin Gürel de İHA’lar hakkında şunları söyledi: “İHA ile her gün yarış antrenmanı yapıyorum. Yarışlarda kullandığım İHA’yı 700 lira gibi bir maliyetle iki haftada 3 boyutlu yazıcıda kendim ürettim. Aracın kumandası ve video gözlüğü de 2 bin lira civarında. İHA’yı kendimden 2 kilometre uzak mesafeye kadar kontrol edebiliyorum. Yaptığım İHA, 6 ay sonra eskidiğinden ben de İHA’yı satıp daha güncel versiyonunu yapıyorum” (Milliyet)

Kayıtlı İHA sayısı 7 bin sınırına dayandı

Yorumlar

killanan adam ~ 8 yıl önce
Kisitlaniyorlarmis. Dingonun ahirimi memleket? Herhes her canı istediğini yapsın. Bir de şunlara pilot demeyin nerdeyse herkes pilot oldu elini sallasan pilota değiyor artık.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sınır? ~ 8 yıl önce
Ülkede iha sınırı 7000 mi, 7000den sonra izin verilmeyecek mi

Yanıtla

Kalan karakter 1000
güvenlik ~ 8 yıl önce
Şehirde bir arabanın üstüne İHA düşüp zarar verdiğinde, böyle denetimsizlik mi olur, nerde devlet? diyecekler, bazı kısıtlamalardan şikayet etmemeli. Bu söylediğim en zararsız ihtimal. Daha kötüsünü düşünmek istemiyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000