28 Ekim 2015, Çarşamba 08:02:58

Kayıp bagaj tarihe karışıyor

T-Systems’ın Airbus ve Rimowa işbirliğinde geliştirdiği “Bag2Go” uygulaması kayıp bagaj sorununu ortadan kaldırıyor.
  • Thy nin hostesleri ve pilotlari bu cantayi kullansa klas olurdu... Neden olmasin. Ileriye donuk kar bile edebilir bence 10bin hostes oldugunu dusunursek..
  • Valla iyiymiş, tostumu yedim bekliyorum der gibi. :D almak lazim bir tane. ;)
  • cep telefonuna 4000tl verirken guzel valiz olunca cok pahalı... tam turkiye işte... bunlarida aşıcaz... seyahatten zevk almayı öğrendiğimiz zaman...
  • Ahmet Bey, Yorumunuza bayıldım. Bayağı bir güldüm. :-) Umarım, bu İnovatif gelişmenin sekteye uğramasına izin verilmez. Kayıp bagaj maliyetleri ve itibar kaybı düşünüldüğünde uygulama gerçekten mükemmel. Selamlar YT
  • bu bagajı alabilcek türkiye ortalamasını yazıyorum;10 kişiden 2 kişi,bu uygulamanın ise tamamen ülkemizde hatasız yaygınlaşması için en az 6 yıl geçmelidir.Ki sen ucuz iş gücü çok iş istersen bırak çipli bagajı,çelik kasa göndersen o kasa hurdaya çıkar...
  • Devir low-cost devriyken, bu sistemi belki bayrak tasiyicilar kullanacaktir. Ki o bile supheli... Piyasada tutunmasi zor bir yenilik.
  • Oncelikle bu bavulu kim alacak hadi almadi diyelim bavulu icine kim koyacak hadi van diyarbakir bagajlarini bi koysunlar ancak bavula takilabilecek bi barkot sistemi sinyal gonderen o daha iyi olurdu nereye gittigini sinyalden takip edebilirdik
  • hakikaten cok iyi bir marka ama fiyatini bilen var mi :) cogu zaman cantanin kendisi icindekilerden degerli oluyor.
  • Bu bavul TGS nin elinden geçtikten sonra "Parçalandım, ikiye bölündüm" mesajı gelir
  • havayolu şirketleri artık kuruş hesabı yapıyor. bu uygulama ilave it maliyetinden başka bişey değil. istatistiklerin iki katı bagaj bile kaybetsen bu yazılıma daha çok vereceksin. iş gücü artık çok ucuz, takip edecek fazladan 3-4 yer işletme elemanı bile alabilirsin. insanlığa bir faydan olur. uçakta su içmem yeterki ucuz olsun diyen yolcu bagaj takibini kafaya takmaz. şirketler için artık motto şudur: en kötü ne kaybederim, olasılık nedir? maliyet analizi artık bu şekilde yapılıyor. bundan ötesi zengin arap ve amerikalılarda olur.

T-Systems’ın Airbus ve Rimowa işbirliğinde geliştirdiği “Bag2Go” uygulaması kayıp bagaj sorununu ortadan kaldırıyor.

Sonbahar ile birlikte iş seyahatleri de yeniden başladı. İster turistik amaçlı isterse konu iş olsun, bir seyahatte başınıza gelebilecek en kötü durumlardan biri şüphesiz “kaybolan bagaj” olacak. Üstelik yapılan araştırmalar, bunun hiç de nadir yaşanan bir durum olmadığını gözler önüne seriyor. Öyle ki sektör uzmanı SITA’nın verilerine göre dünya üzerinde her yüz bagajdan biri kayboluyor veya varış noktasına ancak günler sonra ulaşabiliyor. Bu veri her yıl yaklaşık 26 milyon kayıp bavul anlamına geliyor.

Peki, seyahatleri kabusa çeviren bu duruma teknolojinin desteğiyle dur demek mümkün mü?

KAYIP BAGAJIN MALİYETİ 2.5 MİLYAR DOLAR

Sorunun yanıtı, sadece seyahat tutkunlarını değil, havayolu şirketlerini de çok sevindirecek. Dünyanın lider telekom ve IT şirketlerinden T-Systems’ın Airbus ve Rimowa işbirliğinde geliştirdiği “Bag2Go” uygulaması, müşteriye bu konuda sunulan hizmetleri iyileştirmekle kalmıyor; aynı zamanda kayıp bagajlardan dolayı oluşan şikayetlerin sayısını azaltıyor ve yakıt maliyetlerini düşürüyor. Çünkü Bag2Go ile bavullar, iki nokta arasında bağımsız olarak seyahat ederken, kendi yolunu bulabiliyor.

T-Systems Türkiye Genel Müdürü Sinan Kılıçoğlu, “Kayıp bavulların havayolu şirketlerine yıllık maliyeti 2.5 milyar dolar seviyesinde. Havayolu şirketinin itibarına olumsuz etkisi ise paha biçilemez. Bu nedenle Bag2Go uygulaması, kayıp bavulların sayısını en aza indirmeyi ve bagaj taşıma maliyetlerini azaltmak amacıyla tasarlandı” diyor. Uygulamanın bir diğer önemli hedefi yolcuların el bagajı ağırlığını azaltmak. Bu da uçağın ağırlığını azaltıyor ve yakıt tüketimiyle karbon emisyonlarını da düşürüyor.

“BU TEKNOLOJİ HAVACILIK SANAYİNİN GELECEĞİNİ BELİRLEYECEK”

Airbus İnovasyon Müdürü Jan Reh de uygulamanın avantajlarını şu şekilde özetliyor: “Uçaktaki üst bagajların ortadan kalkmasıyla ağırlıktan bir ton kadar tasarruf edilebiliyor. Filonun tamamındaki her uçakta sadece bir kilogram tasarruf edilmesi bile, kerosen tüketimini yılda 30 ton kadar düşürüyor. Bu da yıllık 40 bin dolar tasarruf anlamına gelir. Bag2Go, uçağa biniş ve inişleri de hızlandırıyor. Şu anda, uçağa binip inme süresi ortalama 40 dakika civarında iken, hedefimiz bu süreyi 20 dakikaya indirmek; uçak yolculuğunun stresini ve sorunlarını hafifletmek. Böylece uçmak daha cazip hale gelecek, havayolu şirketlerinin yolcu sayıları artacak ve aynı zamanda yakıt tüketimleri azalacak. Bütün bu gelişmeler, uzun vadede havacılık sektörüne önemli bir rekabet gücü kazandıracak ve kayda değer mali avantajlar da yaratabilecek.”

Bag2Go ile bavulunuz dile geldi

Havacılık sektörünü derinden etkiletecek bu uygulamayı kullanmak da oldukça basit.

Akıllı telefonunuz aracılığıyla Bag2Go uygulamasını açtığınızda, bavulun ekranı da açılıyor. Böylece bavul içinde kaç kilo eşya taşıdığınızı ve ağırlık sınırının dahilinde olup olmadığını kolayca görebiliyorsunuz.

En son uçuş bilgilerini, kalkıştan 5 saat önce uygulamaya girmek yeterli. Ayrıntılar, havayolu şirketinin sistemi ile senkronize olan T-Systems bulutu aracılığıyla Bag2Go sunucusuna doğru yola çıkıyor.

Bavulun üzerindeki ekranda check-in’in başarılı olduğu onayı görülüyor. Havayolu şirketi verileri işliyor ve bir barkod oluşturuyor. Yolcuyu tanımlayan bu barkod, bavulun hareketlerini izlemek için kullanılıyor. Tüm bu işlemler sayesinde sahibi olmadan bavul havaalanına gitmeye hazır duruma geliyor.

Check-in işlemini gerçekleştirdikten sadece on dakika sonra, kapıya Bag2Go şoförü bavulu almak için geliyor. Kalkıştan 3 saat önce terminalin hareketli olması Bag2Go yolcusunu etkilemiyor; çünkü bavulu Bag2Go şeridine yerleştirilmiş oluyor.

Kalkıştan 30 dakika önce akıllı telefonunuza bavulunuzdan mesaj geliyor: “Airbus uçağına doğru yola çıktım”. Bavul on metre aşağıda uçağın bagaj bölümüne yükleniyor. Bir başka mesaj daha geliyor: “Uçakta, koltuğunun sadece birkaç metre aşağısındayım.” Yolcular telefonlarını uçuş moduna alırken, bavulun modülü de otomatik olarak kendini kapatıyor.

Uçak yere indikten sonra telefonunuzu açtığınız anda bavul uykusundan uyanıyor ve “indim” mesajı geliyor. Eşyalarının gelip gelmediğini merak ederek bagaj şeridine doğru hızla ilerleyen diğer yolcuların aksine Bag2Go kullanan yolcuların endişelenmesi için hiçbir neden yok. Cep telefonuna: “Otele doğru yola çıktım” mesajını aldı bile. Yolcu, yanına aldığı hafif evrak çantası ile terminalden ayrılmaya hazır oluyor. Kısa bir süre sonra başka bir mesaj alıyor: “Yerime ulaştım. 213 numaralı odada seni bekliyorum.”

Kayıp bagaj tarihe karışıyor

Yorumlar Tüm Yorumlar (16)

Bayildim ~ 8 yıl önce
Thy nin hostesleri ve pilotlari bu cantayi kullansa klas olurdu... Neden olmasin. Ileriye donuk kar bile edebilir bence 10bin hostes oldugunu dusunursek..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iyiymis ~ 8 yıl önce
Valla iyiymiş, tostumu yedim bekliyorum der gibi. :D almak lazim bir tane. ;)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Rimowaci ~ 8 yıl önce
cep telefonuna 4000tl verirken guzel valiz olunca cok pahalı... tam turkiye işte... bunlarida aşıcaz... seyahatten zevk almayı öğrendiğimiz zaman...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İkiye Bölündüm ~ 8 yıl önce
Ahmet Bey, Yorumunuza bayıldım. Bayağı bir güldüm. :-) Umarım, bu İnovatif gelişmenin sekteye uğramasına izin verilmez. Kayıp bagaj maliyetleri ve itibar kaybı düşünüldüğünde uygulama gerçekten mükemmel. Selamlar YT

Yanıtla

Kalan karakter 1000
esbli ~ 8 yıl önce
bu bagajı alabilcek türkiye ortalamasını yazıyorum;10 kişiden 2 kişi,bu uygulamanın ise tamamen ülkemizde hatasız yaygınlaşması için en az 6 yıl geçmelidir.Ki sen ucuz iş gücü çok iş istersen bırak çipli bagajı,çelik kasa göndersen o kasa hurdaya çıkar...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
M. ~ 8 yıl önce
Devir low-cost devriyken, bu sistemi belki bayrak tasiyicilar kullanacaktir. Ki o bile supheli... Piyasada tutunmasi zor bir yenilik.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
GM ~ 8 yıl önce
Bence aksine gerekli hesaplamalar ve araştırmalar yapıldıktan sonra kayıp bagaj maliyetini düşürürse daha çok karlı bir yatırım olabilir. Özellikle büyük şirketler için
ayt aykut senekci ~ 8 yıl önce
Oncelikle bu bavulu kim alacak hadi almadi diyelim bavulu icine kim koyacak hadi van diyarbakir bagajlarini bi koysunlar ancak bavula takilabilecek bi barkot sistemi sinyal gonderen o daha iyi olurdu nereye gittigini sinyalden takip edebilirdik

Yanıtla

Kalan karakter 1000
rimowa ~ 8 yıl önce
hakikaten cok iyi bir marka ama fiyatini bilen var mi :) cogu zaman cantanin kendisi icindekilerden degerli oluyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ahmet ~ 8 yıl önce
Bu bavul TGS nin elinden geçtikten sonra "Parçalandım, ikiye bölündüm" mesajı gelir

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yeni masraf kalemi ~ 8 yıl önce
havayolu şirketleri artık kuruş hesabı yapıyor. bu uygulama ilave it maliyetinden başka bişey değil. istatistiklerin iki katı bagaj bile kaybetsen bu yazılıma daha çok vereceksin. iş gücü artık çok ucuz, takip edecek fazladan 3-4 yer işletme elemanı bile alabilirsin. insanlığa bir faydan olur. uçakta su içmem yeterki ucuz olsun diyen yolcu bagaj takibini kafaya takmaz. şirketler için artık motto şudur: en kötü ne kaybederim, olasılık nedir? maliyet analizi artık bu şekilde yapılıyor. bundan ötesi zengin arap ve amerikalılarda olur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000