19 Aralık 2012, Çarşamba 15:25:08

KASTAMONU'DA HASRET SON BULACAK

Tarihi ve doğal güzellikleriyle dolu Kastamonu'nun, 53 yıllık havalimanı hasreti yakında sona erecek...
  • PİST VE APRON EBATLARI NE KADAR?

İlk kez 1959 yılında yapılan ve ancak uçuşlara açılamayan havalimanı, zamanla amacı dışında çeşitli faaliyetler için kullanıldı.

Havalimanının olduğu yerde, kimi zaman düğünler yapıldı kimi zaman da hayvanlar otlatıldı. Araba -arışlarından maket uçak gösterilerine kadar farklı birçok etkinlik için kullanılan havalimanı, geçen zaman içinde birçok habere konu oldu.


Bölge turizmi ve ekonomisinin geliştirilmesi amacıyla havalimanının yeniden faaliyete geçirilmesi için alınan karar üzerine harekete geçildi.

Kastamonu İl Özel İdaresi ve Devlet Hava Meydanları'nın öncülüğünde hazırlanan proje çerçevesinde, havalimanının ihale süreci tamamlanarak 2010 yılında yeniden yapılmaya başlandı.

Yeni yılın ilk ayında inşaat çalışmalarının bitirilip Devlet Hava Meydanları'na teslim edilmesi planlanan havalimanı, büyüklüğü ve sahip olduğu özellikleri açısından bölgesel bir havalimanı olacak.

Kastamonu Uzunyazı Havalimanı, Türkiye'nin önemli turistik mekanlarına sahip Kastamonu'daki tarihi evlere, ormanlara, inanç turizmi mekanlarına ve Ilgaz kayak tesislerine ulaşmada kolaylık sağlayacak.

Maliyeti 100 milyon lirayı aşan havalimanında, ilk etapta Kastamonu-İstanbul arası seferlerin yapılması planlanıyor.

-Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş-

Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş, yaptığı açıklamada, Kastamonu Uzunyazı Havalimanı pistlerinin modern standartlara uygun şekilde yapıldığını belirterek,Kastamonu'nun ciddi bir yatırımla Türkiye'de benzeri olmayan bir havalimanına sahip olacağını dile getirdi.

Eski havalimanının çeşitli unsurlardan dolayı bir türlü açılamadığına değinen Bektaş, "Havalimanı kusurlu, manalı olarak açıldı ama hep manalı olarak akıllarda kaldı. Şimdi o manaların hepsi bertaraf edildi" diye konuştu.

Türk halkının yeni uçmaya başladığını vurgulayan Bektaş, şöyle devam etti:

"Kastamonu, dışarısıyla çok fazla ilgisi olan bir şehir. Her gittiğim yerde, Kastamonulular'la karşılaşıyorum. Herkesle konuştuğumda ilk sorulan soru, Kastamonu Havalimanı ne zaman bitecek, ne zaman uçacağız oluyor."

-İlk seferler Kastamonu-İstanbul arası olacak-

Havalimanının yakın zamanda bölgeye hizmet etmeye başlayacağını ifade eden Bektaş, "Bölgeye hizmet eden, bölgeyi ayaklandıran, gerek turizmin gerek sanayi gerekse diğer faaliyetlerimize güç veren, katkı sunan bir havalimanı olacağını umut ediyoruz" ifadesini kullandı.

Havalimanını Sinop, Çankırı ve Karabük'ün bazı ilçelerinin de kullanacağını kaydeden Bektaş, "İlk seferler, İstanbul-Kastamonu arasında yapılacak. Daha sonra da diğer alternatifler değerlendirilecektir" diye konuştu.

-Ilgaz dağına ulaşım kolaylaşacak-

Türkiye'deki turistik mekanlara ya sadece kışın ya da sadece yazın gidildiğini belirten Bektaş, Kastamonu'da ise 4 mevsimin de ayrı güzelliği bulunduğunu söyledi.

Bektaş, havalimanının yapılmasıyla turistlerin Ilgaz kayak tesislerine gelmesinin de kolaylaşacağını belirterek, şunları kaydetti:

"Hemen karşıda Ilgaz dağı var. Orada devasa, her çeşit ihtiyacın karşılanacağı çeşitlilikte kayak merkezi doğuyor. Onu da önümüzdeki kayak sezonuna yetiştireceğiz. Kastamonu turizm için 4 mevsim önemli bir yer. İlkbaharı, sonbaharı, kışı ve yaz mevsimi ayrı özellikleriyle öne çıkan bir şehir. Üstelik Ankara'nın bir arka bahçesi gibi. Yeni kayak tesislerimizi hazırladığımızda, Ankara'nın bir ayağın burası olacağını düşünüyoruz. "

-Uçaktan inen ormanı görecek-

Kastamonu'ya gelen ziyaretçilerin ormanlarıyla meşhur Kastamonu'yu havadan izleyebileceklerini belirten Bektaş, "Havalimanının bir güzelliği de, uçaktan inenlerin ilk karşılaştığı manzara olacak. Orman ve yeşillikler içerisinde güzel, modern bir havalimanı olacak" diye konuştu.

Havalimanının hizmete girmesiyle ticari ve turistik işlerin kolaylaşacağını kaydeden Bektaş, "Kastamonu eskiden bölgesinin merkez şehriydi. Havalimanının yapılmasıyla yeniden aksların içine girmiş olacak. Kastamonu ulaşılabilir, gidilebilir bir durum haline gelecek" diye konuştu.

KASTAMONU'DA HASRET SON BULACAK

Yorumlar

LTBQ ~ 11 yıl önce
PİST VE APRON EBATLARI NE KADAR?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
öztürk ~ 11 yıl önce
Pist boyutları: 45x2210 apron hakkında bilgim yok ama 2 uçak kapasiteli sanırım.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000