22 Şubat 2010, Pazartesi 08:54:56

"Kardeşleri kesildi, o hala uçuyor..."

Saga Havayolları Yönetim Kurulu Başkanvekili Musa Alioğlu, komşu ülke İran'a dikkat çekiyor... İşte Alioğlu'nun o yazısı...
  • Devrim muhafızları hem polis,hem savcı,hemde hakim.İran halkı bunlardan çok korkuyor.İran havacılığına gelince Ambargo nedeni ile İran havacılığı çökmüş durumda.Allah göstermesin olabilecek ve birçok insanın ölümü ile sonuçlanabilecek bir kazanın sorumluluğu bu ülkeye ambargo uygulayan ülkelerin olacaktır.İran halkı gerçekten güzel şeylere layık bir halktır.İnşallah özledikleri günleri yaşarlar.
  • Sayın yazarın İran hakkında ki görüşlerinin tamamına katılmam mümkün değil.Evet insanları,bilhassa İran azerileri Türkleri çok seviyor ve Türkiye ye gelmeyi çok arzu ediyorlar.Şehirleri bilhassa Tahran,İsfehan,Meşhed ve Tebriz çok güzel şehirler.Ama sosyal yaşam adına hiçbir şey yok.Bir bayan başını açamaz,mayo ile denize giremez ,arkadaşının elini tutamaz.
  • Bu uçaklar Islam devriminden evvel Sah zamani alindi. Ilk 727-100 1967 de geldi. Su an IRAN-AIR de 4 adet 727-200 uçuyor. EP-IRP EP-IRR EP-IRS EP-IRT. Avrupada yasak olan bu uçaklar Orta dogu, Moskova ve iç hatlarda uçuyor. BUSH dan va Airbusten yeni uçak alamadiklari için bu uçaklar daha uçuyor. Pilotlara BRAVO.
  • Sayın Alioğlu'na göre İran'da her şey yolunda. Ama birkaç noktaya değinmek istiyorum. Benim İran Azeri'si arkadaşlarım var ve söylediklerine göre İran'da dışlanıyorlarmış. Bu da sizin dediğinizle taban tabana zıt düşüyor. İkinci konuda övdüğünüz eski uçaklar. İran'lılar bu uçaklara "uçan tabut" diyorlar.
  • Musa Bey'in Tahran izlenimlerine katiliyorum, paylasimi icin tesekkurler. Fakat bir karsilastirmayi kendisine yakistiramadim ve celiskili buldum.Irandaki ucaklarin eski ve yaslarindan bahsediyor ve Turkiyedeki bu konudaki elestirilere katilmiyor.Olmadi bence.Örnek eger katki saglarsa ve iyi ise gercek Örnektir. Iran'in eski yasli ucaklarlar ucmasi Turkiyede Saga degil bazi firmalarin yaslanmis ucaklari kiralayip ucmayi hakli kilarmi ? Bu ucuz oldu bence. Ulkemde ticari taksiler bile artik 7 yas siniri var. Bence sekotorde bir yas normu belirlemeli ve bunu tartisabilmeli olgunlukla.
  • yorumlariniz ve dusunceleriniz icin cok tesekkur ederim...bir mukabele...maalesef ''Azeri'' ve ''Azerice'' yanlışı ülkemizde çok sıklıkla yapılmaktadır..Hele de bunları gazeteciler yaptığı zaman insanların yanlış anlamasına daha da sebep olmakta...Kars'ta aynı film oynardı diye yazan sevgili ağabeyime ilave olarak Kars'ın yakın bir zamana kadar ülkemizin okuma yazma oranının en yüksek 2 ilinden (diğeri Tunceli) biri ve şehir planlaması yapılarak imara açılmış ilk şehir olduğunu ifade etmek isterim..İnanmayanlar Kars'ı ziyaret edip, kaz eti ,çeçil,eski kaşar,bal eşliğinde kendi gözleri ile görebilirler...(biraz reklam oldu ama)ülkemizin,milletimizin ve dilimizin daha iyi tanıtılması dileği ile herkese sevgi,saygı ve hürmetle
  • Bilse yazmaz zaten. Laf olsun torba dolsun. Tahran ile İsfahan ı görmüş, İran ı gördüm diye yazıyor. Dünya nın en büyük petrol üreticilerinden biri ile bizi karşılaştırıyor.Utanmadan bir de bizim Karslı lar gibiydi diyor. Kars'ı görmüş mü acaba. 1960 lı yıllarda İstanbul'da hangi filim oynuyorsa, Kars'ta da aynı filim oynardı. Hey gidi Türkiye kimlere kalsın sen?
  • Türklüğüyle ve Türkçesiyle gurur duyan sevgili Kars'lı dostumuzu kucaklıyor ve alnından öpmek istiyorum. Ayrımcılığın bu kadar güncel olduğu bir zamanda düşüncelerini ve duygularını bu kadar açık ve bu kadar güzel yazmasından dolayı gönülden selam ve sevgilerimizi gönderiyorum. Hasret kaldığımız güzel sözler bunlar... Whiteheart
  • Yorumunuz uygunsuz ve hakaret içeren unsurlara yer verdiğinden dolayı yayımlanmamaktadır.
  • Yorumuna katılıyorum. Aynı ailenin ikiz kardeşiyiz. Soyadımız aynı.Öz be öz Türküz.

Hemen yanı başımızda bir ülke var. Dost ve kardeş diye nitelendirdiklerimizden. En az yüz yıldır savaşmadığımız bir ülke. Bu ülke bu günlerde çok karışık bir durumda. Siyasal kavgalar sokaklara kadar taşmış, ama yarın ne olur bilinmez. Bu ülkenin adı İran. Resmi adıyla İran İslam Cumhuriyeti. Ben geçen haftanın tamamını bu ülkede geçirdim diyebilirim. Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ertuğrul Günay'in başkanlığındaki resmi heyete Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği'ni temsilen ben katıldım. Orada ne gördüm, ne yaptım bunları anlatmadan önce İran hakkında çarpıcı bazı bilgiler vermekte yarar var. Haritada çok da yer kaplamamış gibi görünen bu ülkenin yüzölçümü 1 milyon 648 bin 195 metre kare. Yani Türkiye'nin iki katından da büyük. Ama bu kadar geniş alanların önemli bir bölümü ne yazık ki çöllerle kaplı. Ama bizden büyük olması bir gerçek. Nüfusunun bizden az olduğunu biliriz ama,  66 milyon 500 bin kişinin yaşadığı bu ülkenin bizden sadece 10 milyon kadar az olduğunu da bilmemiz gerek. Kişi başına düşen milli gelir ise  bizde 11 bin 200 dolar iken, onlarda bu rakam 12 bin 990 dolar. İhracatı ve ithalatı bizim yarımız kadar. Ama lütfen bu yazacağımı iyi okuyunuz, bizim dış borcumuz 253 milyar dolar iken onların ki sadece  18 milyar dolar. Bunun ne demek olduğunu bilenler iyi bilir. Türkiye'den İran'a yapılan ihracat miktarı 6.5 milyar dolar iken, İran'dan Türkiye'ye yapılan ihracat ise 3.5 milyar dolar.

Bu kadar rakam kalabalığından sonra gelelim konumuza. Acaba bu ülke ile bizim turizm ilişkilerimiz nedir veya ne olabilir. Bu konuda yapılan resmi teknik heyet toplantısına katılan birisi olarak bir şeyler söyleyebilirim. Birincisi bizden İran'a çeşitli maksatlarla gidenlerle, oradan bize gelenleri karşılaştırdığımız zaman bu sayı bizim lehimize bir fazlalık  göstermektedir. İran halkı bizim ülkemizi ve halkımızı seviyor. Bize gelip tatil yapmaya can atıyorlar. Özellikle Antalya en çok gelmek istedikleri bir yer. Ama yönetim halkının Antalya'da tatil yapmasını istemiyor. Öyle ki, oradaki turizm acenteleri duyurularında Antalya adını kullanamıyor, onun yerine bu kelimeye benzer farklı kelimeler kullanıyorlar. İnsanlar buraya gelirlerse ahlak ve maneviyatları bozulacak korkusu taşıyan İran yönetiminin bürokratları bir yandan da, ülkeye nasıl turist getiririzin hesabını yapıyorlar.

Bana göre İran görülecek bir yer. Tahran gündüzleri 15 milyona ulaşan nüfusuyla tipik bir İstanbul. Ama görmeye değer. Ülkenin en büyük turizm çekecek yeri ise İsfahan. Dünyanın bir yarısı diye tanımladıkları bu kenti gerçekten görmek gerek. Sabah erken saatlerde Mehrabat Havalimanı'na vardığımızda, bineceğimiz uçak beni korkutmadı dersem yalan olur. Dünyada kardeşleri kesilip jilet yapılan  Boeing'in 727-200 tipi uçağını tam 32 yaşında olduğunu bilmenizi istiyorum. Devrimden sonra ambargo ile karşı karşıya kalan bu ülkenin bu uçağı satın aldığı tarih kendiliğinden ortaya çıkar. Ülkemizde uçaklar eski diyenlere bu uçağı örnek göstermek isterim. Dönüşte ise Fokker-100 ile döndük ve bizler hala yaşıyoruz.  Demek ki korkacak bir şey yok. İsfahan'ı çok iyi tanıtamıyorlar bence. Çin'deki Tianenmen Meydanı'ndan sonra, dünyanın en büyük ikinci meydanı bu kentte. Onlar Kish Adası'nı tanıtmayı düşüne dursun, İsfahan orada keşfedilmeyi bekliyor. Ama Batılı turist İran'a gelmez. Çünkü, kadınsa başını kapatacak, erkekse içki içmeyecek. Geçmişte İntercontiental Oteli olarak kullanılan ve yeni adı Laleh Oteli olan en büyük tesisin yüzme havuzu kum doluydu.

Ama ben İran halkını sevdim. Çünkü sokaklarda Azerice konuşanlar sanki bizim Karslılar gibiydi. Ülkenin yüzde 30'u Azeri. Uçakta yanıma düşen genç kız " Men Türk'em " derken,  bundan acaip bir keyif aldım. İran böyle bir ülke. Dışa kapalı olmayı israrla ve inatla sürdürüyorlar. Ama bilmiyor ki, kendilerine yazık ediyorlar. 3 bin yıllık Pers İmparatorluğu'nun mirasına sahip çıksalar ve dünyaya ayak uydursalar çok şey kazanacaklar. İran dost bir ülkedir ve İranlılar bizim gerçekten kardeşimizdir. O nedenle onların bize geldiği kadar biz de onlara gitmeliyiz. Hele ki İsfahan'i mutlaka görmeliyiz diyorum...

Musa ALİOĞLU

"Kardeşleri kesildi, o hala uçuyor..."

Yorumlar Tüm Yorumlar (11)

Misafir ~ 14 yıl önce
Devrim muhafızları hem polis,hem savcı,hemde hakim.İran halkı bunlardan çok korkuyor.İran havacılığına gelince Ambargo nedeni ile İran havacılığı çökmüş durumda.Allah göstermesin olabilecek ve birçok insanın ölümü ile sonuçlanabilecek bir kazanın sorumluluğu bu ülkeye ambargo uygulayan ülkelerin olacaktır.İran halkı gerçekten güzel şeylere layık bir halktır.İnşallah özledikleri günleri yaşarlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Sayın yazarın İran hakkında ki görüşlerinin tamamına katılmam mümkün değil.Evet insanları,bilhassa İran azerileri Türkleri çok seviyor ve Türkiye ye gelmeyi çok arzu ediyorlar.Şehirleri bilhassa Tahran,İsfehan,Meşhed ve Tebriz çok güzel şehirler.Ama sosyal yaşam adına hiçbir şey yok.Bir bayan başını açamaz,mayo ile denize giremez ,arkadaşının elini tutamaz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Bu uçaklar Islam devriminden evvel Sah zamani alindi. Ilk 727-100 1967 de geldi. Su an IRAN-AIR de 4 adet 727-200 uçuyor. EP-IRP EP-IRR EP-IRS EP-IRT. Avrupada yasak olan bu uçaklar Orta dogu, Moskova ve iç hatlarda uçuyor. BUSH dan va Airbusten yeni uçak alamadiklari için bu uçaklar daha uçuyor. Pilotlara BRAVO.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Sayın Alioğlu'na göre İran'da her şey yolunda. Ama birkaç noktaya değinmek istiyorum. Benim İran Azeri'si arkadaşlarım var ve söylediklerine göre İran'da dışlanıyorlarmış. Bu da sizin dediğinizle taban tabana zıt düşüyor. İkinci konuda övdüğünüz eski uçaklar. İran'lılar bu uçaklara "uçan tabut" diyorlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Musa Bey'in Tahran izlenimlerine katiliyorum, paylasimi icin tesekkurler. Fakat bir karsilastirmayi kendisine yakistiramadim ve celiskili buldum.Irandaki ucaklarin eski ve yaslarindan bahsediyor ve Turkiyedeki bu konudaki elestirilere katilmiyor.Olmadi bence.Örnek eger katki saglarsa ve iyi ise gercek Örnektir. Iran'in eski yasli ucaklarlar ucmasi Turkiyede Saga degil bazi firmalarin yaslanmis ucaklari kiralayip ucmayi hakli kilarmi ? Bu ucuz oldu bence. Ulkemde ticari taksiler bile artik 7 yas siniri var. Bence sekotorde bir yas normu belirlemeli ve bunu tartisabilmeli olgunlukla.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
yorumlariniz ve dusunceleriniz icin cok tesekkur ederim...bir mukabele...maalesef ''Azeri'' ve ''Azerice'' yanlışı ülkemizde çok sıklıkla yapılmaktadır..Hele de bunları gazeteciler yaptığı zaman insanların yanlış anlamasına daha da sebep olmakta...Kars'ta aynı film oynardı diye yazan sevgili ağabeyime ilave olarak Kars'ın yakın bir zamana kadar ülkemizin okuma yazma oranının en yüksek 2 ilinden (diğeri Tunceli) biri ve şehir planlaması yapılarak imara açılmış ilk şehir olduğunu ifade etmek isterim..İnanmayanlar Kars'ı ziyaret edip, kaz eti ,çeçil,eski kaşar,bal eşliğinde kendi gözleri ile görebilirler...(biraz reklam oldu ama)ülkemizin,milletimizin ve dilimizin daha iyi tanıtılması dileği ile herkese sevgi,saygı ve hürmetle

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Bilse yazmaz zaten. Laf olsun torba dolsun. Tahran ile İsfahan ı görmüş, İran ı gördüm diye yazıyor. Dünya nın en büyük petrol üreticilerinden biri ile bizi karşılaştırıyor.Utanmadan bir de bizim Karslı lar gibiydi diyor. Kars'ı görmüş mü acaba. 1960 lı yıllarda İstanbul'da hangi filim oynuyorsa, Kars'ta da aynı filim oynardı. Hey gidi Türkiye kimlere kalsın sen?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Türklüğüyle ve Türkçesiyle gurur duyan sevgili Kars'lı dostumuzu kucaklıyor ve alnından öpmek istiyorum. Ayrımcılığın bu kadar güncel olduğu bir zamanda düşüncelerini ve duygularını bu kadar açık ve bu kadar güzel yazmasından dolayı gönülden selam ve sevgilerimizi gönderiyorum. Hasret kaldığımız güzel sözler bunlar... Whiteheart

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Yorumunuz uygunsuz ve hakaret içeren unsurlara yer verdiğinden dolayı yayımlanmamaktadır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Yorumuna katılıyorum. Aynı ailenin ikiz kardeşiyiz. Soyadımız aynı.Öz be öz Türküz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000