13 Mayıs 2008, Salı 08:12:05

Kara mı kara bir uçuş hikâyesi

Vatan Gazetesi yazarlarından Ebru Drew geçtiğimiz günlerde Antalya'ya yaptığı seyahatte uçakta yaşadığı ilginç bir olayı köşesine taşımış... İşte Drew'in o yazısı...
  • yolcular aile olarak geliyorlar..4 ya da 5 kişilik bir aile..bayanlar kapalı..a-b-c-d-e-f koltuk sırasındaki a-b-c-d ya da c-d-e-f koltuklar kendisinin oluyor..yanında iki bayan olan adam kadınları erkeklerin yanına oturtmak istemiyor..bir yandan onları sıra aralarına sokmaya çalışmak diğer yolculara geçişleri için yer açmaya çalışmak..diğer yandan adamın ben yan yana istedim erkek yanına mı oturacaklar vs demesi..kadınların erkeklerden öcü gibi kaçmaya çalışmaları...kabinin derdi bitmez...her zaman da kabin ekibi suçlu olur...yandakine rica edersin arkadakine öndekine kabul etmezler adam ters ters konuşur laf yersin hakaret duyarsın..ama yolcu memnuniyeti..herşeyi çözmek ve olan problemleri gidermek bize kalıyor..
  • Ne dini bee. Geri kafalı bir dengesiz işte. Neymiş erkeğin yanına oturamazmış. Yahu hangi çağda yaşıyorsun. Birde aklılının biri yerini veriyor. Saçma. O çağ dışı dininize küfrediyor. adam yer veriyor ona. Kendini ne sanıyormuş bu kadın. Eminim çarşafının altında kıyafet bile yoktur. Niçin uçaktan indirilmedi bu anlamış değilim. Birde beklenmiş bunlar. O kadaın direk o uçaktan indirilmesi gerekiyordu. Uçağın içinde huzuru bozarak güvenliği tehlikeye attı. Ben olsam o uçakta o kadını önce bir temiz tekme tokat döver sonrada uçaktan indirirdim.

Sezonu açtım, başladı benim hafta sonu kaçamaklarım... Bu kez ‘emeklilik kentim Antalya’daydım. Nerede ne yaptım kısmı sonra. Önce, sıcağı sıcağına bir tartışma. Daha doğrusu ‘Ülkeyi ne hale getirdiler, halkı ikiye böldüler’ yakınmalarını haklı çıkaran bir vaka: Antalya’dan İstanbul’a dönüş uçağındayız... Kalkış saati geçmiş. Niye bekliyoruz diye homurdanırken bir grup giriyor içeri. Kadınlar kara çarşaflı, erkekler Humeyni sakallı. Çabuk yerleşiyorlar neyse ki. Biri hariç!.. Kara çarşaflı kadınlardan biri kıvrım kıvrım kıvranıyor koltuğunun başında.

Hostesin de dikkatini çekiyor doğal olarak.

‘Hanımefendi lütfen oturur musunuz?’ diye geliyor yanına.

‘Aa!’ diyor kara kadın. Herkes kafaları kaldırıp bakıyor. Koltuğunda yapışkan mı var, arızalı mı derken anlaşılıyor niyesi. Tam yan koltukta bir erkek var. Erkeğin yanına oturmamakta kararlı ‘kara kadın.’ Hostes tatlı diliyle ne yapsa ikna edemiyor:

‘Hanımefendi uçağın kapıları kapandı, yapabileceğim bir şey yok.’ Yine olmayınca, ‘O zaman lütfen inin uçaktan’ demek zorunda kalıyor. Uçak dolu, boş yer yok. Yerini veren olmadığı sürece ya oturacak ya inecek.

Hemen herkes inmesini diler ve bekler iken... Bir kadının yanında oturan delikanlılardan biri kalkıp yerini veriyor. Ne olduysa o an oluyor. Neredeyse bütün uçak sözleşmişcesine bağırıyor:

‘Niye veriyorsun kardeşim yerini! Verme, insin!’

Kara kadın, hemcinsinin yanındaki yerine geçerken işaret parmağını kaldırıp kalabalığa doğru dönüyor: ‘Biz Müslümanız.’ O da kesmiyor, ‘Açın da Kuran okuyun’ deyiveriyor. Bu kez söz sırası kalabalığa geçiyor: ‘Biz Müslüman değil miyiz?’

‘Özel uçak tutun o zaman’ diyen de çıkıyor; yan taraftaki uçağı işaret edip, ‘Bakın Başbakanlık uçağı var, ona binin’ diyen de...

Hostes araya girmese, ‘Lütfen uçuş güvenliği için bu tartışmayı uzatmayalım’ diye kalabalığı susmaya ikna etmese ne olurdu bilemiyorum. Bilmediğim başka şeyler de var, beynimi kemiren sorular:

Örtünmenin Kuran’daki yeri din alimlerinin bile uzlaşmaya varamadığı konular. Var ya da yok, diyelim ki tercih o yönde. Peki madalyonun paslanmaya yüz tutmuş öteki yüzü?

‘Kara kadın’ın yanında oturmayı redettiği erkek, ‘Bu hatun bana sapık muamelesi yapıyor, ben bu şartlar altında uçamam’ dese ne olacak? Hem örtünmeyen kadının, tepeden tırnağa karalara bürünmüş bir hemcinsiyle yanyana oturmak isteyeceği ne malum?

Herkes ‘Benim demokrasim’ derse çözümü kim bulacak?

...

Ebru DREW
VATAN

Kara mı kara bir uçuş hikâyesi

Yorumlar

cbncrew ~ 15 yıl önce
yolcular aile olarak geliyorlar..4 ya da 5 kişilik bir aile..bayanlar kapalı..a-b-c-d-e-f koltuk sırasındaki a-b-c-d ya da c-d-e-f koltuklar kendisinin oluyor..yanında iki bayan olan adam kadınları erkeklerin yanına oturtmak istemiyor..bir yandan onları sıra aralarına sokmaya çalışmak diğer yolculara geçişleri için yer açmaya çalışmak..diğer yandan adamın ben yan yana istedim erkek yanına mı oturacaklar vs demesi..kadınların erkeklerden öcü gibi kaçmaya çalışmaları...kabinin derdi bitmez...her zaman da kabin ekibi suçlu olur...yandakine rica edersin arkadakine öndekine kabul etmezler adam ters ters konuşur laf yersin hakaret duyarsın..ama yolcu memnuniyeti..herşeyi çözmek ve olan problemleri gidermek bize kalıyor..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Flughafen ~ 16 yıl önce
Ne dini bee. Geri kafalı bir dengesiz işte. Neymiş erkeğin yanına oturamazmış. Yahu hangi çağda yaşıyorsun. Birde aklılının biri yerini veriyor. Saçma. O çağ dışı dininize küfrediyor. adam yer veriyor ona. Kendini ne sanıyormuş bu kadın. Eminim çarşafının altında kıyafet bile yoktur. Niçin uçaktan indirilmedi bu anlamış değilim. Birde beklenmiş bunlar. O kadaın direk o uçaktan indirilmesi gerekiyordu. Uçağın içinde huzuru bozarak güvenliği tehlikeye attı. Ben olsam o uçakta o kadını önce bir temiz tekme tokat döver sonrada uçaktan indirirdim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000