17 Aralık 2015, Perşembe 11:06:00

Kadın havacılardan hemcinslerine tavsiye

Havacılık sektöründe sayıları çok az olan ve “havacılığın göz bebekleri” olarak adlandırılan kadınlar, sektörde hemcinslerinin daha fazla rol almasını umut ediyor.
  • Ne kadar çok fesatlanan varmış öyle..neden karşınızdaki başarılı insanlara hemen karalama yapıyorsunuz? Bu kızlar bileğinin hakkıyla girmiş okula, üstelik çok genç yaşta THK ocağından geçmişler, havacılık ruhunu tatmışlar, ona göre karar verip bilinçli bir seçim yapmışlar. Ben bir bayan olarak, hatta aynen THK inönü kampında uzun zaman geçirmiş biri olatak gurur duydum bu kzılarla, gıpta ettim ! Yolunuz açık olsun bayanlar, aldırmayın siz, çekemeylenler her zaman olacaktır, bu demektir ki doğru yoldasınız! Onlar ağızlarını ayırıp konuşa dursunlar, siz binlerce feet yükseklerde onurlu bir mesleği icra edeceksiniz. Çatlasınlar diyorum artık, seviye bu kadat çünkü..Yazıklar olsun yahu, zor olan bir mesleğe adım atmışlar, yerden yere vuruyorsunuz helal olsun diyeceğinize! HELAL OLSUN KIZLAR, BAŞINIZI DİK TUTUN, BAKMAYIN YERDE DEBELELEN SÜRÜNGENLERE. :) Havacılık ruhuna gerçekten sahip olanlar sizi takdir ediyordur zaten, gerisi boş..
  • inadına pilot! !
  • Helal olsun öğrenciyken bile tavsiye verebiliyorlar:))
  • Güzelmişler hem de.
  • Ben senin yasindan daha cok ucucuym ve yurtdisindayim lutfen. Gercekleri konusalim bencilik yapma ,Sen hava kuvvetlerindeki bayan. Pilotlariyle kendini nasil mukayese edersin. Onlarin gordugu egitimle senin gordugun. Egitim birmidir. Onlar zamanla. Havada yaptiklari hareketleri sen bilirmisin . Sevyenize inmek istemiyorum ,menfaat icin. Agir cumle. Kulanmisiniz .sunu bilinki bebe de. THY. Nin bir ferdiyim ,cok ayip etmissiniz , beyinden filan bas etmissiniz ,bu yakismaz . Eger. Gercek. Pilot olmak istiyorsan . USA. Filorida. Nevadada ucus okulari var orda gercek pilot olabilirsin , oda senin. Kabiliyetine ve. Cesaretine, bagli ,
  • Kadınların genetiği uygun değil bence bu mesleğe yani yüzde On falan çıkar anca yetenekli kızların arasında, benim dönemimde çoğu kız ya kendi isteği ile yada okul tarafından uzaklastirilmisti.
  • Kadinlarimiza Allah hepsine saglikli yasam versin fakat. Her sey olabilirler. Kusura bakmayin Pilot olamazlar pilot cok soguk kanli olmak lazim cesaretli olmak lazim Taxi soforlugu degildir. Cokpitte oturmak cok guzel fakat. Sonrasini dusunmek lazim.
  • Tebrikler ve başarılar, iyi komforlu emniyetli keyifli uçuşlara inşallah.
  • Harika kızlar çalışkan kızlar cesur yürekler Sabiha Gökçenin torunları kızlar yolunuzda bahtınızda açık olsun..
  • Arkada oturan kıvırcık saçlı bana ulaş :))

Havacılık sektöründe sayıları çok az olan ve “havacılığın göz bebekleri” olarak adlandırılan kadınlar, sektörde hemcinslerinin daha fazla rol almasını umut ediyor.

Eskişehir Anadolu Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi’nde eğitim gören 3 kadın pilot adayı ve Hasan Polatkan Havalimanı’nda yıllardır görev yapan kadın hava trafik kontrolörü, havacılık sektöründe kadın olmanın avantaj ve dezavantajlarını İHA muhabirine anlattı. Çeşitli aşamaları aşarak Pilotaj Bölümü'ne girmeye hak kazanan öğrencilerin eğitimleri 5 yıl sürüyor. İlk olarak hazırlık sınıfında 1 yıllık İngilizce eğitimine tabi tutulan geleceğin pilotları, meteoroloji, fizik ve uçuş prensipleri gibi yer dersleri eğitimi alıyor. 2'nci sınıfın sonuna doğru Cessna 172s tipi uçakla uçuş eğitimlerine başlayan pilot adayları, 3'üncü sınıfta TB-20 ve 4'üncü sınıfta da Beechcraft C-90 GTİ tipi uçaklarla uçuşlarını tamamlayıp göreve başlamaya hazır hale geliyorlar. Bu zorlu eğitimleri gören Elif Özdemir, Burcu Karakaya ve Elif Nur Başer isimli öğrenciler, sektörde sayıları az olan kadın pilotların arasına katılmak için ise gün sayıyor.

“ÖNEMLİ OLANIN KİŞİNİN İŞİNİ SEVMESİ”

Anadolu Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Pilotaj Bölümü son sınıf öğrencisi Elif Özdemir, kadın olarak bakıldığında yaptıkları işin zorluklarının olduğuna değindi. Önemli olanın “kişinin işini sevmesi” olduğunu vurgulayan Özdemir, “Ortak olarak hepimizin amacı uçmak olduğu için kadın-erkek göz ardı etmeden işimizi yapıyoruz. Okula gelmeden önce Türk Hava Kurumu’nun İnönü Kampı’nda paraşütle planör yaptım. Orada havacılığı tattım. İlk uçtuğumda uçmanın benim için özel olduğunu düşündüm ve hayatımın sonuna kadar uçmayı istedim. Bu okulu öğrendim ve buraya geldim. Şu anda buradayım ve bitirmek üzereyiz” ifadelerini kullandı.

“HERKESE ERKEK MESLEĞİ OLMADIĞINI GÖSTERİYORUZ”

Anadolu Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Pilotaj Bölümü 3’üncü sınıf öğrencisi Burcu Karakaya, kendisinin Türk Hava Kurumu’nun Sportif Havacılık Kamplarında bu mesleği yapmak istediğine karar verdiğini aktardı. İlk uçuşunda çok heyecanlandığını söyleyen Karakaya, uçmanın değişik ve tarif edilemez bir duygu olduğuna da dikkat çekerek, “Bir yandan yapmanız gereken şeyler var, diğer yandan havada olmanın verdiği güzel bir his var. Anlatılmaz yaşanır yani çok hoştu. Genel olarak erkek mesleği olarak düşünülüyor. Zaten kadınların sayısı da oldukça az ama gün geçtikçe kadınların ilgisi artıyor. Herkese erkek mesleği olmadığını gösteriyoruz. Erkekler için de kadınlar için de eğitim aşamasında aynı zorluklara sahip. İlerideki meslek yaşantısında ise aile hayatından dolayı bazı zorlukları mevcut” dedi.

ÇOCUKLUK HAYALİNİ GERÇEKLEŞTİRİYOR

Pilotluğun çocukluk hayali olduğunu anlatan ve mezun olarak pilot olmasına sayılı günler kalan Anadolu Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Pilotaj Bölümü son sınıf öğrencisi Elif Nur Başer de, bu mesleği seçmesinde babasının büyük pay sahibi olduğunu kaydetti. Sürekli uçaklarla seyahat etmesinden dolayı hayatı boyunca bu mesleği yapmak istediğini belirten Başer, “Başlangıçta babam emin olamamıştı gerçekten isteyip istemediğimden. O yüzden bunu tartmak için İnönü’de sportif havacılık kampına gittim. Orada 1 sene planör uçuşlarımı, 1 sene de yamaç paraşütümü yaptım. Gerçekten bana çok uygun bir meslek olduğunu gördüm ve çok istiyordum. O yüzden burayı kazandım ve eğitimimi tamamlıyorum” diye konuştu.

“KADIN SAYISI BU MESLEKTE MAALESEF OLDUKÇA AZ”

“Kadın olarak muhakkak zorlukları var” diyen Başer, şöyle devam etti:

“Hem fizyolojik hem de psikolojik açıdan birçok zorluk çekiyoruz. Bir de kadın sayısı bu meslekte maalesef şu an oldukça az. Eskiye göre biraz arttı ama daha da artmasını temenni ediyoruz. İlk uçuşum İnönü’de oldu. Çok heyecanlanmıştım. Elim ayağıma dolanmıştı. Sadece etrafı izleyip zevk almaya çalışmıştım. Heyecanımı yendikten sonra da öğretmenimden istedim, rica ettim. Baktım güzel bir his, gerisi de geldi ve buralardayım. Gökyüzünde olmak eminim herkes için çok harika bir duygudur. Herkesin tatmasını temenni ediyorum. Sonuçta yukarıdan aşağıya baktığınızda her şey ayağınızın altında oluyor. Mavilikleri, yeşillikleri, insanları, arabaları ve evleri görüyorsunuz. Çok müthiş bir duygu oluyor. Kendinizi özgür hissediyorsunuz, güzel bir his.”

“MESLEĞİM EN STRESLİ 5 MESLEK ARASINDA YER ALIYOR”

Havada uçakların çarpışmasını engelleyen ve uçakları yönlendiren hava trafik kontrolör mesleği ise, dünyanın en stresli 5 mesleği arasında yer alıyor. Böyle bir meslekte zorluklara ve strese göğüs geren Hasan Polatkan Havalimanı’nda görev yapan 7 yıllık Hava Trafik Kontrolörü Yeliz Takıl, havacılıkta olmanın çok güzel bir duygu olduğunu ifade etti. Kadın olarak çalıştığı işin artılarının yanında çok sayıda eksileri de olduğunu kaydeden Takıl, şöyle konuştu:

“Mesaide bazen gece saatlerinde çalışmamız gerekiyor. Fakat her meslekte olduğu gibi mesleğimi sevdiğim için çalışmaya devam ediyorum. İkinci bir eksisi de stresli bir meslek. En stresli 5 meslek arasında yer alıyor. Fakat aynı zamanda bana çok fazla artıları olduğunu da düşünüyorum. Hava trafik kontrol mesleği çoğu kesim tarafından bilinmemekte. Daha çok marşel olarak sanılmaktayız. Fakat hava trafik kontrol mesleği havadaki uçakların çarpışmasını önlemek ve emniyetli bir uçuş için onlara hizmet veren bir meslektir.”







Kadın havacılardan hemcinslerine tavsiye

Yorumlar Tüm Yorumlar (87)

ayıp yahu ~ 8 yıl önce
Ne kadar çok fesatlanan varmış öyle..neden karşınızdaki başarılı insanlara hemen karalama yapıyorsunuz? Bu kızlar bileğinin hakkıyla girmiş okula, üstelik çok genç yaşta THK ocağından geçmişler, havacılık ruhunu tatmışlar, ona göre karar verip bilinçli bir seçim yapmışlar. Ben bir bayan olarak, hatta aynen THK inönü kampında uzun zaman geçirmiş biri olatak gurur duydum bu kzılarla, gıpta ettim ! Yolunuz açık olsun bayanlar, aldırmayın siz, çekemeylenler her zaman olacaktır, bu demektir ki doğru yoldasınız! Onlar ağızlarını ayırıp konuşa dursunlar, siz binlerce feet yükseklerde onurlu bir mesleği icra edeceksiniz. Çatlasınlar diyorum artık, seviye bu kadat çünkü..Yazıklar olsun yahu, zor olan bir mesleğe adım atmışlar, yerden yere vuruyorsunuz helal olsun diyeceğinize! HELAL OLSUN KIZLAR, BAŞINIZI DİK TUTUN, BAKMAYIN YERDE DEBELELEN SÜRÜNGENLERE. :) Havacılık ruhuna gerçekten sahip olanlar sizi takdir ediyordur zaten, gerisi boş..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
P. ~ 8 yıl önce
inadına pilot! !

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hayaller Van Persie , ya gerçekler??? ~ 8 yıl önce
Helal olsun öğrenciyken bile tavsiye verebiliyorlar:))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Maşaallah ~ 8 yıl önce
Güzelmişler hem de.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hawaii ~ 8 yıl önce
Ben senin yasindan daha cok ucucuym ve yurtdisindayim lutfen. Gercekleri konusalim bencilik yapma ,Sen hava kuvvetlerindeki bayan. Pilotlariyle kendini nasil mukayese edersin. Onlarin gordugu egitimle senin gordugun. Egitim birmidir. Onlar zamanla. Havada yaptiklari hareketleri sen bilirmisin . Sevyenize inmek istemiyorum ,menfaat icin. Agir cumle. Kulanmisiniz .sunu bilinki bebe de. THY. Nin bir ferdiyim ,cok ayip etmissiniz , beyinden filan bas etmissiniz ,bu yakismaz . Eger. Gercek. Pilot olmak istiyorsan . USA. Filorida. Nevadada ucus okulari var orda gercek pilot olabilirsin , oda senin. Kabiliyetine ve. Cesaretine, bagli ,

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Havai Adama ~ 8 yıl önce
Uzun yazmışsın, güzel de, bir de ne demek istediğini tam anlatabilseydin de anlasaydık. Ona göre davransaydık. Beyninin kıvrımları düzleşmeye başlamış sanırım. Bayılıyorsun değil mi Amerikanyalılara, illa Florida diyorsun. Memlekete dön de kelle-paça çorbası iç. Sana biraz yarayabilir.
Ps ~ 8 yıl önce
Kadınların genetiği uygun değil bence bu mesleğe yani yüzde On falan çıkar anca yetenekli kızların arasında, benim dönemimde çoğu kız ya kendi isteği ile yada okul tarafından uzaklastirilmisti.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hawaii ~ 8 yıl önce
Kadinlarimiza Allah hepsine saglikli yasam versin fakat. Her sey olabilirler. Kusura bakmayin Pilot olamazlar pilot cok soguk kanli olmak lazim cesaretli olmak lazim Taxi soforlugu degildir. Cokpitte oturmak cok guzel fakat. Sonrasini dusunmek lazim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Önce Araştır ~ 8 yıl önce
Önce bir araştırır insan, hangi havayolunda kaç kadın pilot var? Hava Kuvvetlerinde kaç kadın pilot var? Tüm dünya havayollarında kaç kadın pilot var? İnternet bir tıkla her bilgiyi veriyor günümüzde. Ama herhalde beyin kıvrımları yeterli değil ki, sadece bu kadarı elinden geliyor. Hak etmeyenler zaten o kokpitte olmuyor/kalamıyor.
Bayan F/O ~ 8 yıl önce
Hayir bide begeni cikmis.. Saka gibi yaa siz gercekten o at gozluklerinizi ne zaman cikaricaksiniz cok merak ediyorum!! Ben bir bayanim ve ozel havayolunda first officer olarak gorev yapiyorum bir cok kaptanimizda var bayan ve emin olun islerinde iyi olmasalar bu yerlere gelemezler!!!
gurbetçi ~ 8 yıl önce
Tebrikler ve başarılar, iyi komforlu emniyetli keyifli uçuşlara inşallah.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kamanlı ~ 8 yıl önce
Harika kızlar çalışkan kızlar cesur yürekler Sabiha Gökçenin torunları kızlar yolunuzda bahtınızda açık olsun..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yolunuz Açık Olsun ~ 8 yıl önce
Değerli pilot adayları, sizden önce bu ocaktan mezun olmuş, şu anda havayollarında uçan 300 den fazla abi ve ablalarınız gibi çok başarılı olup, Üniversitenin bayrağını en yüksekte dalagalandıracağınızdan eminiz.
FO (age 27) ~ 8 yıl önce
Arkada oturan kıvırcık saçlı bana ulaş :))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
LO ~ 8 yıl önce
Sen de kimsin ki Looooo? Kasap önünde ciğer bekle, biraz sonra atacak bir parça..
Kıvırcık saçlı kız ~ 8 yıl önce
Burası çöpçatan sitesi mi? Çok istiyorsan sen ulaş. Arayan bulur.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000