20 Temmuz 2015, Pazartesi 07:50:21

Kaçak uçak yakıtı vurgunu!

Maliye’yi milyarlarca liralık vergi kaybına uğratan akaryakıt kaçakçıları uyguladıkları yöntemlere yenisini ekledi.
  • AKP'nin yönettiği bir ülkede bunlara mı şaşıracağız mister...Durmak yok çalmaya devam...Hadi bakmıyoz hadi...Siz çaldıkça biz fakirler dört köşe oluyoz...
  • rıza nın kuryesi konuşmuş bakın neler anlatmış neler, anam anam:) uyan türkiyemmmm uyannnn

Maliye’yi milyarlarca liralık vergi kaybına uğratan akaryakıt kaçakçıları uyguladıkları yöntemlere yenisini ekledi. Kaçakçılar artık Türkiye’ye hiç uğramamış uçak ve gemilere de satış yaptığını beyan edip iç piyasaya veriyor.

Türkiye ekonomisini milyarlarca liralık vergi kaybına uğratan kaçak akaryakıtta dolandırıcıların kullandıkları yöntemlere bir yenisi daha eklendi. Son dönemde hayali uçak ve gemilere jet yakıtı ve motorin satışı yapıldığı tespit edildi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) denetimlerinde ortaya çıkan bir yönteme göre bir firma jet yakıtını Türkiye’den yakıt alarak yabancı bir uçağa satıyor. Ancak fatura düzenlenen uçak ise hayal. Bu yöntem şöyle işliyor. Örneğin Rusya’dan gelen ZK 700 nolu uçak için yakıt alınarak fatura düzenleniyor. Ancak Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’ndan alınan bilgilere göre böyle bir uçak Türkiye’ye havaalanına iniş yapmamış. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’ndan edinilen bilgilere göre bir başka kaçakçılık yöntemi ise hayali gemilere satış yapılması. Yabancı gemilere ÖTV’siz yakıt satmak için alınan akaryakıt iç piyasaya satışa sunuluyor.

Cezaların artması gündemde

EPDK’nın denetimde ortaya çıkardığı yönteme göre gemi için alınan yakıta ilişkin tarihi ile birlikte teslim edildiğine dair belge düzenleniyor. Ancak resmi kayıtlarda Türkiye’ye böyle bir geminin giriş yaptığı tespiti yok. Söz konusu firmaların lisansları iptal edilirken konuya yönelik denetim ve incelemeler da devam ediyor.

Akaryakıt kaçakçılarının her geçen gün farklı bir yönteme başvurduklarını söyleyen Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yetkilileri EPDK’nın dikkatli çalışmaları sebebiyle dolandırıcıların oyunlarının bozulduğunu aktarıyor. Üst düzey bir yetkili “Son önemde dolandırıcıların uçak ve gemilere hayali yakıt sattıkları bilgisi geliyor. Buna yönelik denetim faaliyetleri hem gümrüklerde hem de iç piyasada devam ediyor” dedi. Gümrüklerdeki kaçak geçişlerin önlenmesi için düzenlemeler yapılırken cezaların da artırılması gündemde. Akaryakıt taşıyan araçların da sıkı takip altına alınması planlanıyor.

AKARYAKITÇILARA 1.5 MİLYAR TL REKOR CEZA

Akaryakıt kaçakçılığından kaynaklanan vergi kaybının önlenmesi amacıyla geçen yıl tamamlanan incelemelerde 1 milyar 588 milyon liralık matrah farkı bulundu. 806 milyon liralık vergi farkı tespit edilirken, 1 milyar 571 milyon lira ceza kesilmesi öngörüldü.  Kayıt dışı olarak akaryakıt satışı yapabilecekleri konusunda tereddütler oluşan mükellefler hakkında ise 2014 yılsonu itibarıyla tamamlanan incelemelerde 10.8 milyon TL matrah farkı, 5,2 milyon TL vergi farkı tespit edildi. 11.2 milyon liralık ceza kesilmesi öngörüldü.

Kaçak uçak yakıtı vurgunu!

Yorumlar

Normal ki ~ 9 yıl önce
AKP'nin yönettiği bir ülkede bunlara mı şaşıracağız mister...Durmak yok çalmaya devam...Hadi bakmıyoz hadi...Siz çaldıkça biz fakirler dört köşe oluyoz...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kurye ~ 9 yıl önce
rıza nın kuryesi konuşmuş bakın neler anlatmış neler, anam anam:) uyan türkiyemmmm uyannnn

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000