10 Ekim 2013, Perşembe 08:07:02

JETLAG'A "VASOPRESSIN" NEDEN OLUYOR

İnsanlar uzun uçak yolculuğundan sonra yorgun olmasına rağmen uyuyamıyor. Japon bilimadamları, belirli bir hormonla irtibatta olan insanın “iç saatinin” bu durumda önemli rol oynadığı kanaatinde. “Vasopressin” diye adlandırılan bu hormon Jetlag oluşmasına sebep oluyor.
  • cok seviyom şu japonları

İç saatin 24 saat ritminde çalıştığını belirten bilim adamları, bu ritmin ışık ve karanlıktan da etkilendiği görüşünde. Uzun uçak yolculuğu sonunda ritim, metabolizma veya kan dolaşımı bozukluğu meydana getiriyor.

Kyoto Üniversitesi'nden Hitoshi Okamura ve ekibi, fareler üzerinde denediği vasopressin hormonunun etkilerini araştırdı. Hormonun tansiyonu ve su dengesini etkilediğini ortaya çıkarken bilim adamları, genetiği değiştirilmiş aynı fare türünde de vasopressin’i denedi.

Aydınlık-Karanlık ritminin 8 saat ileri alındığında farelerin yeni şartlara alışması yaklaşık 8-10 gün sürdü. Genetiği değiştirilmiş farelerde ise 2 ila 4 gün arası sürdü.

Bilim adamları bu deneyin tedavi edici potansiyel bulundurduğunu belirterek, “Epidemiyolojik çalışmalar kronik Jetlag’ın ve vardiyalı çalışmaların, tansiyon, aşırı kilo ve değişik metabolik bozuklukların riskini artırabildiğini gösterdi.” sonucuna vardı. 

JETLAG'A "VASOPRESSIN" NEDEN OLUYOR

Yorumlar

iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
cok seviyom şu japonları

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000