23 Mayıs 2008, Cuma 11:22:21

"Jet-Lag engellenebilir!"

Harvard Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre, uçakta yemek yememek, uzun yolculuk yapanların en büyük sıkıntısı olan jet lagı engelleyebilir.

Uzun bir uçak yolculuğundan sonra zaman farkından dolayı yolcular, uyku düzensizliği yaşabiliyor. Araştırmacılar, fareler üzerinde yaptıkları araştırmadan sonra beyinde yemek zamanlarını takip eden "beslenme vakti" olduğunu buldu. Araştırmaya göre, yemek az olduğu zamanlarda, hayvanlar yemek bulana kadar uyanık kalıyor. Bu gerekçeden hareket ederek uzmanlar, vardiyalı çalışanların ya da uzun yolculuk yapanların yemek yemeyerek uykusuzluk sorununu aşabileceklerini söyledi.

Araştırma grubunun başkanı Clifford Saper, vardiyalı çalışanların ya da uzun yolculuk yapanlar, zamana uymak için "beslenme vaktini" kullanabileceğini söyledi. Saper, "Diyelim ABD'den Japonya'ya gittiniz. 11 saatlik bir zaman farkına alışmanız lazım. Bedenin bu zaman farkına uyum sağlaması bir hafta alır ki bu zaman geçene kadar geri dönmüş bile olabilirsiniz. Ama yeni zaman farkına uyum sağlamak için 16 saat yemek yememeniz yeter. Yani, uçakta yemek yemeyeceksiniz ancak yere indiğinizde yemek yiyeceksiniz. Bu sayede zamana uyum sağlarsınız." dedi. Norwich Üniversitesi Hastanesi'nden Dr. Neil Stanley, yeni buluşun yolculuk yapanlara ve vardiyali çalışanlara "potansiyel olarak yararlı olabileceğini" söyledi. Stanley, "Sorunları tamamen çözmez. Ancak sorunu idare edebilecek düzeye indirebilir." şeklinde konuştu.

 

"Jet-Lag engellenebilir!"

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000