15 Temmuz 2009, Çarşamba 07:53:01

Jet-Lag deyip geçmeyin!

International Hospital Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü'nden Dr. Hande Aygün, Jet-lag olarak bilinen rahatsızlığın, uzun süreli okyanus aşırı uçak yolculuklarında ortaya çıkan, rahatsız edici bir hastalık hali olduğunu belirtti,
  • Ben de Pakista seyahatim sırasında mikrop kaptım ve ayak parmaklarımın arası hayatımda ilk defa yara olup kanadı.Artık dönüş yolunda parmaklarımın arasına pamuk koymaktan yoruldum.Türkiyeye gelince10-15 gün de ancak iyileşti ayaklarım.Aman sizde dikkatli olun.İğne vs.yaptırmadan uzun seyahatlere çıkmayın.Hele de gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelere gidecekseniz.

"Bu hastalık uçakla dünyanın zaman dilimleri geçilirken insan vücudunun bu hızlı zaman değişimine adapte olamamasıdır. Aşırı yorgunluk, uykusuzluk, mide ve baş ağrıları, oryantasyon bozukluğu, iştahsızlık gibi belirtileri vardır" dedi.

Aygün, "Jet-lag'ı hafif atlatabilmek için yolculuk öncesi iyice dinlenmiş olmak, yolculuk öncesi ve sırasında bol sıvı almak ve yağsız hafif yiyecekler tüketmek, alkol tüketimini azaltmak gerekir. Bu arada Jet-lag'ın batıdan doğuya giderken daha çok görüldüğü unutulmamalı" dedi.

UZAKDOĞUYA GİDİYORSANIZ İSHALE DİKKAT

Uzakdoğu ülkelerinde sıklıkla karşılaşılan sağlık probleminin turist ishalleri olduğunu vurgulayan Aygün, bu hastalığın iyi yıkanmamış ve kirli sularla yıkanmış, açıkta satılan yiyeceklerden bulaştığını söyledi. Afrika, Hindistan ve Güneydoğu Asya ülkelerinde sıtmanın yaygın olduğuna dikkat çeken Aygün, bu hastalığın sivrisineklerle bulaştığını vurguladı. Gelişmekte olan ülkelerden birine seyahat etmeyi planlayan kişinin gideceği yerde karşılaşabileceği risklere göre aşılar yaptırması gerektiğini ifade eden Aygün, tetanoz-difteri, sarıhumma, hepatit A, B, grip ve zatürre aşılarını seyahate çıkacaklara sıklıkla önerdiklerini kaydetti.

Jet-Lag deyip geçmeyin!

Yorumlar

Misafir ~ 15 yıl önce
Ben de Pakista seyahatim sırasında mikrop kaptım ve ayak parmaklarımın arası hayatımda ilk defa yara olup kanadı.Artık dönüş yolunda parmaklarımın arasına pamuk koymaktan yoruldum.Türkiyeye gelince10-15 gün de ancak iyileşti ayaklarım.Aman sizde dikkatli olun.İğne vs.yaptırmadan uzun seyahatlere çıkmayın.Hele de gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelere gidecekseniz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000