01 Aralık 2014, Pazartesi 09:20:20

JET YAKITI KAÇAKÇILIĞINDA FLAŞ GELİŞME

ÖTV’siz jet yakıtını Tüpraş’tan alıp havalimanlarına dağıtım için kurulan ‘Süper Akaryakıt Dağıtım’ şirketinin sahibi üç genç değeri 25 milyon lirayı bulan jet yakıtını piyasaya sürmekle suçlanıyor.

ÖTV’siz jet yakıtını Tüpraş’tan alıp havalimanlarına dağıtım için kurulan ‘Süper Akaryakıt Dağıtım’ şirketinin sahibi üç genç değeri 25 milyon lirayı bulan jet yakıtını piyasaya sürmekle suçlanıyor. Savcılık tarafından 3 gencin de aralarında bulunduğu 14 kişi hakkında soruşturma başlatılırken, Gümrük Bakanlığı’nın fezlekesinde şirketin perde arkasından yönetildiği ileri sürülüyor.

Yaş ortalamaları 27 olan üç genç iki yıl önce’ Süper Akaryakıt Dağıtım A.Ş.’ isimli şirketi kurdu ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’ndan (EPDK) dağıtım izni aldılar. Ancak gençler esas işi bu yılın haziran-ağustos döneminde yaptılar. İşi TÜPRAŞ’tan aldıkları ve uçaklarda kullanılan jet yakıtını havalimanlarına teslim etmek olan dağıtım şirketi 25 milyon lirayı bulunan ÖTV’siz jet yakıtını piyasaya sürdü. Şirketin 3 yetkilisinin de aralarında bulunduğu 14 kişi hakkında savcılık soruşturma başlattı. Gümrük Bakanlığı’nın hazırladığı fezlekede ise, şirketi perde arkasında başka kişilerin yönettiği belirtildi.

7 DEĞİL 1 SEVKİYAT

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın geçtiğimiz hafta açıkladığı Jet yakıtı soruşturmasına ilişkin fezlekeye Hürriyet ulaştı. İzmir Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürü Tahir Demir'in imzası ile  27 Kasım’da Aliağa Cumhuriyet Başsavcılığı’na sunulan fezlekede, yapılan işlemlerin detaylarına yer verildi. Gümrük Muhafaza Müdürlüğü’nün tespitlerine göre İstanbul Kadıköy’de kurulu Süper Akaryakıt Dağıtım A.Ş. isimli şirket Jet yakıtını Tüpraş’a ait, İzmir, İzmit ve Kırıkkale’deki rafinerilerden aldı.

Hazırlanan evraklara göre alınan yakıt Trabzon ve Milas Havalimanları’na teslim edildi. Ancak, Gümrük Muhafaza aldığı istihbarata dayanarak 1 Temmuz 2014’te başladığı soruşturmada bir yandan yakıtı taşıyan tanker sürücülerinin ifadesi alındı, bir yandan da Milas ve Trabzon’daki Gümrük birimleri ile temasa geçildi. Şirketin beyanında Trabzon’a 7 kez jet yakıtı teslimatı yapıldığı belirtilirken, Trabzon Havalimanı Gümrüğü, 7 değil 1 kez teslimatın yapıldığını ortaya çıkardı. Yine Milas Havalimanı’na 17 kez sevk yapıldığı belirtilse de sadece 2 tankerin havalimanına girdiği belirlendi.

DOLU ALIP BOŞ VERDİLER

Gümrük Muhafaza’ya ifade veren tanker şoförlerinden bazıları, kaçakçılık işleminin nasıl yapıldığını da ortaya koydu. 16 Eylül’de ifadesi alınan tanker sürücüsü Halil G. ifadesine özetle “Yükü Tüpraş Aliağa’da aldım. Yüke ilişkin evrakları da Aliağa’daki Ege Nakliyat’tan aldım. Yakıtı Trabzon Havalimanı’na götürmek üzere yola çıktım. Yola beni aradılar. Bana ‘adres değişti’ denilerek Bozüyük’te beklemem istendi. Bozüyük’te beklerken, iki kişi binek araçla geldi. Benden tankeri aldılar. Yükü boşaltıp tankeri bana boş olarak verdiler. Tüm yüklerle ilgili işlem böyle yapıldı” dedi. Bir diğer tanker sürücüsü Ersoy Ş. De benzer bir ifade verdi.

Genç patronlar sürekli değişti

Fezlekeye göre, 2 aylık süreçte 25 milyon liralık ÖTV’siz alınan jet yakıtı piyasaya süren ‘Süper Akaryakıt Dağıtım’ şirketi  Erdem A. Eylül 2012’de 24 yaşındayken kurdu. Mart 2013’de ise şirketin yönetim kurulu başkanı 26 yaşındaki Büşra G. oldu.  Bu iki ismin şirket ile bağı Ocak 2014’te kalmamasına rağmen bankacılık işlemlerini yapmaya yetkili olmaya devam ettikleri belirlendi.  Erdem A. şirketi kurduktan 5 ay sonra Ulaş K.’ya sattığını söyledi. Büşra G. ise alınan ifadesinde, şirket ile bağının kalmadığını, kendisinin başka bir işte çalıştığını söyledi.

Perde arkasında başkaları var

Fezlekede, şirketin yönetiminde bulunan 3 kişinin de yaşlarının küçük olduğu, yüklü alımlar yapan şirketin bu kişilerce yönetilmesinin şüpheli olduğu belirtilerek “Süper Akaryakıt Dağıtım unvanlı firmanın paravan olarak kullanıldığı, perde arkasında şirketin asıl yönlendiricilerinin farklı kişiler olduğu düşünülmektedir” denildi. Fezlekede ayrıca şirket sahibi Ulaş K.’nın uyuşturucu satmaktan kaydının bulunduğu bilgisi de yer aldı. Savcılığın yürüteceği soruşturma sonrası, şirketi yönlendiren esas kişilere ulaşılabileceği kaydedildi. Fezlekede, kaçak olarak piyasa sürülen malın değeri olan 25 milyon liralık mal varlığına tedbir konulması istendi. (Hürriyet)

JET YAKITI KAÇAKÇILIĞINDA FLAŞ GELİŞME

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000