06 Nisan 2009, Pazartesi 08:05:52

Jet lag etkisi doğuya uçarken artıyor

Hürriyet Gazetesi yazarlarından Mesude Erşan, uçuş rahatsızlığı olarak da bilinen jet lag konusunu köşesine taşımış. İşte Erşan'ın kaleminden jet lag...

Uzun mesafeli uçuşlar jet lag sendromuna yol açabilir. Gidilen coğrafyayla aradaki saat farkından kaynaklanan sendrom, uyku bozukluğu, yorgunluk, isteksizlik, fiziksel ve zihinsel performansta azalma ve mide bağırsak sistemi sorunlarından oluşan bir dizi sorundan oluşuyor. Sendromun gelişmesini önlemek için bazı küçük önlemler almanızda yarar var. Batıdan doğuya yapılan uçuşlarda sendrom daha sık ortaya çıkıyor.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Uyku Bozuklukları Birimi Sorumlusu Prof. Dr. Hakan Kaynak’ın Uyku adlı kitabında yer alan bilgilere göre, batıya doğru yapılan yolculuklarda, sabah çoğunlukla erken uyanılır, öğleden sonra saatlerinde ise uykululuk hali artar. Batıdan doğuya doğru gerçekleştirilen seyahatler sonundaysa geceleri uykuya dalma güçlüğü çekilir. Doğudan batıya doğru uçuşlarda yeni şartlara uyum daha çabuk ve kolay gerçekleşir. Batıdan doğuya uçuşlardaysa uyum daha geç sağlanır. Her iki durumda da uyum için ortalama bir haftaya yakın zaman geçmesi gerekir.

KISA KONAKLAMADA TSİ’YE GÖRE UYUYUN

Seyahatin yönüne, varılan yerde kalma süresine ve uçuşun uzaklığına göre değişen tedbirlerle sendromun belirtilerini en aza indirmek mümkün. Eğer yolculuk kısa sürecekse hareket edilen ülkenin saatine uygun olarak yaşamak en etkili yöntem. Her bir saat dilimine uyumun yaklaşık bir günde olduğu göz önüne alınırsa, Türkiye’den yapılacak okyanus ötesi seyahatlede Amerika saatine uyum için bir hafta geçmesi gerekir. Dolasıyla bir haftadan kısa sürecek seyahatlerde en uygun yöntem gidilen ülkede Türkiye saatine (TSİ) göre davranmak. Ve uyku saatlerini değiştirmemek.

UZUN KALACAKSANIZ ÖNCEDEN ÖNLEM ALIN

Seyahatiniz uzun sürecekse, uyumun bir an önce sağlanabilmesi için seyahat öncesinden çaba göstermeye başlayın. Bunun için batıya doğru yolculuklarda her gün bir saat erken yatmak ve erken kalkmak gererir. Doğuya doğru yolculuklardaysa her gün bir saat geç yatmak ve geç kalkmak size yardımcı olabilir.

ERKEN GİDİN

Özellikle gidilecek ülkede daha verimli olmak amaçlandığında, örneğin sportif bir karşılaşmanız, yoğun toplantı ve görüşme gündeminiz varsa erken uyumu mutlaka uygulayın. Hatta bazı seyahatlere birkaç önce başlanması, varılan ülkeye uyum sağlandıktan sonra bu etkinliklerin yapılması daha uygun olabilir.
Özel aydınlatılmış odalarda yeni şartlara uyumun hızlandırılması özellikle uçuş ekibi gibi sık seyahat edenler için zaman zaman başvurulsa da karmaşık ve pahalı bir yöntem.

Tur ilanlarında vergi dahil fiyat

Türkiye’den yurtdışına tur düzenleyen 22 seyahat acentası bir araya gelerek tur fiyatlarıyla ilgili yeni bir karar aldı. Firmalar arasındaki sözlü protokole göre, 13 Nisan’dan itibaren açıklanacak tur fiyatları, uçak biletinin yanı sıra tur bedeli, havaalanı vergisi, seyahat sigortası ücretini de içerecek. 
Tur Operatörleri Birliği, konuyla ilgili yaptığı açıklamada geçmişte duyurulan fiyatlara, satın alma aşamasında yaklaşık aynı oranda vergi yansıtılmasının sektörün güvenilirliğini zedelediği belirtildi. Aynı zamanda haksız rekabete yol açan uygulamanın, firmalar arasındaki uzlaşmayla aşılacağı vurgulandı.   
ETS Tur ve Pronto’nun öncülüğünde başlatılan girişime katılacağı bildirilen firmalar şunlar: Ali Baba, Apex, Baracuda, Bamtur, Cafe Tour, Camino,
CNN Tur, Ciao Turizm, Fly Express, Fujitur, Hey Travel, Heysem Turizm, İntermed Turizm, Jolly Tour, Jokey Tur, Kappa Tur, Lady Travel, Metro Travel, Nat Turizm, Saltur, Transmed Turizm, Tuareg, Touristica

Mesude ERŞAN
HÜRRİYET

Jet lag etkisi doğuya uçarken artıyor

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000