01 Mayıs 2008, Perşembe 07:52:54

İzmir semaları renklenecek

Bu yıl 22- 31 Ağustos 2008 tarihleri arasında gerçekleşecek 77. İzmir Enternasyonal Fuarı'na Uluslararası İzmir Kültürpark Festivali ve festival kapsamındaki balon gösterilerine sahne olacak.

Festival kapsamında, Türkiye'de ilk kez geniş kapsamlı, uluslararası nitelikte bir balon gösterisi yapılacak. Balon festivali için dünyanın önde gelen balon pilotu Rysard Jan Walczak'la anlaşma yapıldı. Walczak, Mayıs ayının 12'sinde İzmir'e gelerek 23'üne kadar hazırlık çalışması yapacak. Son 40 yılın hava raporları Walczak için çıkarılıyor. 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun "Fuar kısa sürüyor eleştirileri var. Bu fuarın önünü arkasını nasıl giydiririz? Düşünün" talimatı üzerine harekete geçen İzmir Fuarcılık AŞ. (İZFAŞ) Genel Müdürü Doğan İşleyen, fuarın açılmasından 6 gün ve kapanmasından sonra 7-8 gün devam edecek bir dizi etkinlik için düğmeye bastı. Böylece fuarın açık kalacağı günlerde dahil olmak üzere 20-25 gün boyunca şehirde hareketlilik getirecek olan etkinliklerle balon festivali, folklör, bando, müzik grupları gibi organizasyonlar düzenlenecek. Bu yılki fuara damgasını vurması beklenen balon festivali için dünyanın önde gelen balon pilotu Rysard Jan Walczak'la anlaşma yapıldı. 40 balonun festivale katılması bekleniyor.

Eylül ayında gerçekleştirilmesi planlanan etkinliğe ilişkin hazırlıklar sürüyor. Çalışmalara Türk Balon Pilotları'nın yanısıra dünyanın en önemli balon pilotlarından biri kabul edilen Yeni Zelandalı balon pilotu Ryszard Jan Walczak da katılıyor. Yeni Zelandalı pilot, balonuyla bir deneme uçuşu gerçekleştirecek ve İnciraltı-Çiğli, Torbalı-Pamucak olmak üzere iki hatta yapılması düşünülen festival uçuşlarının rotasını çizecek. Uluslararası yarışmanın yanısıra basının havadan fotoğraf alması ve halkın balonlarla 20-30 metre uçması sağlanmaya çalışılacak. İZFAŞ Genel Müdürü Doğan İşleyen, özellikle gecekondu halkını şehrin merkezine indirip birlik beraberlik için kaynaştırmayı hedefleyen projelerini bando ve müzik gösterileri, folklör gösterileri, woswos ve harley davidson motorları ve bisiklet gösterileriyle devam ettireceklerini belirtti.

Düzenlenecek festival kapsamında, Türkiye'de ilk kez geniş kapsamlı bir bando gösterisi de gerçekleştirilecek. İEF kapsamında müzik, dans ve gösteri sanatlarına ilişkin çok sayıda organizasyonun düzenlenmesi planlanıyor. Fuar açılmadan başlayacak etkinliklerin, kapandıktan sonra da sürmesi hedefleniyor. Festivale ülkemiz bandolarının yanısıra yabancı ülkelerden de takımlar katılıyor. 24 ülkeyle temasa geçen İZFAŞ' katılım açısından Azerbaycan, Çin Endonezya, Güney Afrika, İtalya, Moldova ve Romanya'dan olumlu yanıt aldı. Azerbaycan'ın kültürel özelliklerini vurgulayan geniş katılımlı bir bando grubuyla katılacağı etkinliğe, Moldova Polis Bandosu, Çin ise 30 kişilik bir bando takımıyla katılacak. Rusya'nın meşhur Kızılordu Bandosu'nun da programını değiştirerek etkinliğe katılacağı duyuruldu.

Doğan İşleyen; yaklaşık bir aya yayılacak Uluslararası İzmir Kültürpark Festivali ile İzmir Enternasyonal Fuarı'nı ilk kez Kültürpark'ın dışına çıkarmayı, tüm şehre planlamayı amaçladıklarını ifade etti.

İzmir semaları renklenecek

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000