30 Mayıs 2009, Cumartesi 08:15:15

İzmir, 5 Haziran'daki imzaya hazırlanıyor

İzmir'de kurulması için Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı ve ESBAŞ tarafından üzerinde çalışılan uzay havacılık kümelenmesi için 5 Haziran'da Almanlarla el sıkışılıyor
  • guzel ızmır

İzmir ekonomisine milyarlarca dolar gelir getirecek olan havacılık ve uzay sanayi yatırımları için bir eşik daha aşıldı. Atılacak işbirliği imzası ile İzmir bu alandaki yatırımların merkezi haline gelecek.

5 Haziran'da ESBAŞ tarafından düzenlenecek Alman Türk Dostluk ve İş Günleri kapsamında İzmir'e gelecek olan Almanya'nın 2 havacılık kümesinin başkanı, işbirliği anlaşmasını imzalayacak. Kaliteli işgücü ve düşük maliyetleri nedeniyle Airbus ve Boeing'e üretim yapan Alman firmaların imza ile İzmir'e yatırımlarının önü açılacak. Şu an 500 milyon dolara yakın iş hacmi yakalayan İzmir, yapılacak yatırım ve işbirliği ile bu alanda milyarlarca dolarlık gelire sahip olacak.

ÜRETİM MALİYETLERİ

Hanse Havacılık ve Uzay Kümelenmesi, bünyesindeki 160 firma ile 14 bin kişiye istihdam sağlarken, Airbus ve Boeing başta olmak havacılık ve uzay firmalarına yılda 11 milyar euro üretim yapıyor. Bavairia Havacılık ve Uzay Kümelenmesi'nde ise 135 firma çalışıyor ve  buradaki firmalar da Airbus'a üretim gerçekleştiriyor. Atılacak imzalarla kümelenme içinde yer alan firmalarla, üretim maliyetleri Almanya'ya göre daha düşük olan İzmir'deki firmalarla ortak yatırım imkanı sağlanacak.

2 YILDIR ÇALIŞILIYOR

Havacılık ve Uzay Kümelenmesi projesi için 2 yıldır EGEV ile birlikte çalıştıklarını belirten ESBAŞ Genel Koordinatörü Ertuğrul Işıksoy, 5 Haziran'da atılacak imza ile İzmir'in bu sektörde sınıf atlamak için önemli bir eşiği geçeceğini söyledi. Almanya'daki 2 küme içinde faaliyet gösteren firmaların dünya havacılık ve uzay firmalarına her yıl milyarlarca dolarlık üretim gerçekleştirdiğini belirten Işıksoy, işbirliği ile önce teknoloji transferi, sonrasında da yeni yatırımların gündeme geleceğini kaydetti.

5 Haziran tarihinde düzenleyecekleri Alman-Türk Dostluk ve İş Günleri toplantısına Hanse ve Bavairia Havacılık ve Uzay Kümelenmesi başkanlarının katılacağını belirten Işıksoy, Hanse Kümelenmesi Başkanı M. Uwe Gröning ile Bavairia Kümelenmesinin başkanı Martin Haunschild'in işbirliğinin detayları konusunda bilgi vereceğini söyledi.

İSTİHDAM ARTACAK

Şu anda bölgede havacılık ve uzay firmalarında 500'e yakın kişinin çalıştığını vurgulayan Işıksoy, yeni yatırımlarla bu istihdam rakamının da katlanacağını kaydetti. Bavairia Havacılık kümelenmesinin yılda 5 milyar dolarlık üretim yaptığına dikkat çeken Işıksoy, kümelenme içindeki 70 firmanın ise sadece Ar-Ge çalışması yaptığını ifade etti.

KALİTELİ İŞ GÜCÜ

İzmir'de kurmayı planladıkları Havacılık ve Uzay Kümelenmesi için bir aşamanın da tamamlandığını dile getiren EGEV Başkanı Yılmaz Temizocak, Almanlarla atılılacak işbirliği imzası ile yatırımların önünün açılacağını söyledi. Dünya havacılık devlerine üretim yapan 2 Alman kümelenmesi ile yapılacak işbirliği ile kaliteli işgücü ve Almanya'ya göre daha ucuz işgücüne sahip olan İzmir'e yeni yatırımların geleceğine işaret eden Temizocak, "İşbirliği ile İzmir'de bu alanda çalışan firmaların sayısı artacak. Türkiye'nin Airbus ve Boeing başta olmak üzere yurtdışından bu konudaki alımları nedeniyle bu sektörde alım yaptığı firmalara 5 milyar dolarlık satış yapma zorunluluğu var. Yatırımların İzmir'e çekilmesi ile bu pastadan alacağımız pay artacak" diye konuştu

İşbirliği yapılacak olan kümelenmeler

* Hanse'de 14 bin kişi çalışıyor

Hamburg'da faaliyet gösteren Hanse Havacılık ve Uzay Kümelenmesi içinde 160 firma faaliyet gösteriyor. Firmalar ağırlıklı olarak dünyanın dev uçak firması Airbus'a üretim yapıyor. 14 bin kişinin çalıştığı kümelenmenin yıllık üretim hacmi ise 11 milyar euro seviyesinde. Kümelenmenin başkanlığını ise M. Uwe Gröning yapıyor.

* Bavairia Galilio uydusuna üretim yapıyor
Münih'te faaliyet gösteren Bavairia Havacılık ve Uzay Kümelenmesi'nde ise 135 firma faaliyet gösteriyor. Yıllık 5 milyar dolar iş hacmine sahip olan kümelenme içinde yer alan firmalar Galilio Uydusu'nun uzaya fırlatılmasında kullanılan rampa ve platformları da üretiyor. 70 firmanın sadece ar-ge çalışması yaptığı kümelenmenin başkanlığını ise Dr. Martin Haunschild yapıyor.

ESBAŞ'taki havacılık firmaları
Firma adı               Ülkesi               Ne üretiyor?
PFW                      Almanya             Airbus'a yakıt tankı
Fokker Elmo          Hollanda             Boeing'e tüp
FTB-Lisi                Fransa                Bağlantı elemanları

Bir adım öne geçtik
İzmir'de havacılık ve uzay kümelenmesi kurulması için çalışmalar ESBAŞ, EGEV ve İzmir Kalkınma Ajansı tarafından yapılıyor. Yaklaşık 2 yıldır süren proje kapsamında önce ESBAŞ, havacılık sektörünün önde gelen kuruluşlarından biri olan AeroPortal'a üye oldu. Ankara ve Eskişehir de Havacılık ve Uzay Kümelenmesi projesi içinde yer almak için çalışıyor. 5 Haziran'da atılacak imza ile İzmir bu alanda bir adım öne geçecek. Havacılık ve Uzay Kümelenmesinin gerçekleşmesi halinde bu alanda faaliyet gösteren firmalar bir araya gelerek teknoloji transferi, ortak araştırma ve yatırımlar konusunda çalışacak. Katma değeri çok yüksek olan bu sektörde İzmir'in pastadan önemli bir pay alması hedefleniyor.

(Yeni Asır)

İzmir, 5 Haziran'daki imzaya hazırlanıyor

Yorumlar

Misafir ~ 15 yıl önce
guzel ızmır

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000