07 Nisan 2009, Salı 19:00:48

İŞTE KAZANIN ÖN RAPORU

Kahramanmaraş'ta düşen helikopterin ön raporu açıklandı.
  • Yazınızda helikopterin nerden kalktığını yazmızşınız Kayseri ancak 2.bölümde kahramanmaraş diyorsunuz hava aracı kayseriden yozgat yer köye gidiyor diyorsunuz rota ile ne ilgisi var Kahramanmaraşın anlıyamadım doğrusu?
  • 1.Merak ettim Kahramanmaraş ile Kayseri arasında VFR yol metorolojik rapor alınabilecek bir kaynak varmı. 2.Klasik bir vertigo ,sırtlar hattını geçemeyeceğini anlayınca dönmeye karar vermiş ve yüklü helikopter süratide düşüremediği için buluta yada yoğun sise girince VFR 'dan IFR 'a geçme ve vertigo.Ben bu hataya düşmem demeyin her pilotun başına gelir. 3.Birbirimizi kandımayalım bu klasik bir hlk.kazasıdır ve yine olcaktır.Nasılmı azaltıllır. a.Patronlar ne derse desin hlk.ler tek pilota sertifiyeli bile olsa iki pilot mecburiyeti getirmek . b.Helikopter performansına uygun olarak IFR,RADAR KAPSAMASI VE TELSİZ HABERLEŞMESİ SAĞLAYAN ROUTLARLA HELİKOPTER TRAFİĞİNE IFR UÇUŞA HAZIRLAMAK VE BÖYLE HAVALARDA IFR PERF.OLMAYANA UÇUŞ VERMEM

İşte kazanın ön raporu;

T.C.
ULAŞTIRMA BAKANLIĞI
Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği

BASIN AÇIKLAMASI
7 Nisan 2009


25 Mart 2009 tarihinde Kahramanmaraş/Göksun/Kızılöz Köyü yakınlarında düşen helikopterle ilgili;

25 Mart 2009 tarihli Bakanlık Oluru’yla üç kişiden oluşan Kaza Araştırma İnceleme Kurulu, aynı gün Adana üzerinden olay mahalline intikal etmiş; enkaz yerinin tespitinden sonra behemehâl çalışmalarına başlamıştır.

Kaza İnceleme Kurulu’nun ilk tespitleri aşağıdaki gibidir;

1- Esas Hava Taşımacılık ve Turizm A.Ş.’ye ait, TC-HEK tescilli, Bell 206-L4 tipi helikopter, Kahramanmaraş ili Çağlayancerit ilçesinden 25.3.2009 günü saat 14.35’te, pilot Mustafa Kaya İstektepe yönetiminde, beş yolcusuyla birlikte, Kayseri/Erkilet Hava Meydanından yakıt almak ve devamında Yozgat ili Yerköy ilçesine gitmek üzere havalanmıştır.

2- Helikopter kaza günü Kahramanmaraş meydanından 230 litre yakıt almış ve aynı meydan otoritesinin vermiş olduğu uçuş planına göre 2 saat 20 dakika havada kalabilecek yakıtı olduğu tespit edilmiştir. Kayseri/Erkilet uçuş süresi uçuş planında 1 saat 20 dakikadır.

3- Kalkışına müteakip yaklaşık 25 dakika sonra, kalkış yerinden 65 kilometre uzaklıktaki Kızılöz Köyü yakınlarındaki dağlık alana; Kara Yakup Tepesi’nin kuzey yamacına çarpma suretiyle düşmüştür.

4- Yapılan tespitte, hava aracı gidiş yönüne göre rotası üzerinde ilerlerken pervanesi sola doğru 60 derece meyilli karla kaplı dağlık alana çarpmış; müteakiben alt kızaklar ve gövde burun istikametinde yere çarparak kaza oluşmuştur.

5- Helikopter enkazı yaklaşık 100 metrekarelik alana dağılmış olup, alanın 2 metre civarında karla kaplı olması nedeniyle elde edilen parçalar üzerinde inceleme yapılmış,  küçük parçaların dağılım mesafesi tam olarak tespit edilememiştir.

6- Yapılan incelemelerde kaza bölgesi hava koşullarının görerek uçuşa elverişli olmadığı; görüş mesafesinin 2 kilometrenin altında  (350–400 metre) bulunduğu; bulut alt tavanının 450’metreden düşük olduğu; havanın 8/7 oranında yoğun bulut tabakasıyla kaplı olduğu tespit edilmiştir. Pilotun yalnızca Kahramanmaraş meydanına ait meteoroloji bilgilerini aldığı ses kayıtlarından tespit edilmiştir. Ancak uçuş rotasına ait ayrıntılı meteoroloji raporlarını aldığına dair herhangi bir kayda rastlanmamıştır.


7- Enkaz alanında yapılan incelemede helikopter enkazı üzerinde ELT cihazı görülmüş; cihazın orijinal bağlantı yerinde olduğu, gövde üzerindeki antenin bağlantı yerinden çarpmanın tesiriyle kırılarak koptuğu tespit edilmiştir. Cihaz enkazdan alınarak Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığına tutanakla teslim edilmiştir. Akabinde ek bir tutanakla incelenmek üzere Kurul tarafından Savcılıktan alınmıştır. Cihazın neden sinyal göndermediği ile ilgili kesin hükümler yapılacak testlerden sonra kamuoyuyla paylaşılacaktır.

8- Helikopterin gövde ve diğer parçaları enkaz alanından taşınarak teknik incelemeye tabi tutulacak, alınan sonuçlar nihai kaza raporuna işlenecektir. Teknik İnceleme, test ve müteakip çalışmalar; Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü’nün “Ek–13 Dokumanı” çerçevesinde ABD/NTSB, Kanada/TSB ve Almanya/BFU teşkilatlarıyla birlikte yapılacaktır.

Kamuoyuna duyurulur.

İŞTE KAZANIN ÖN RAPORU

Yorumlar

Misafir ~ 15 yıl önce
Yazınızda helikopterin nerden kalktığını yazmızşınız Kayseri ancak 2.bölümde kahramanmaraş diyorsunuz hava aracı kayseriden yozgat yer köye gidiyor diyorsunuz rota ile ne ilgisi var Kahramanmaraşın anlıyamadım doğrusu?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
1.Merak ettim Kahramanmaraş ile Kayseri arasında VFR yol metorolojik rapor alınabilecek bir kaynak varmı. 2.Klasik bir vertigo ,sırtlar hattını geçemeyeceğini anlayınca dönmeye karar vermiş ve yüklü helikopter süratide düşüremediği için buluta yada yoğun sise girince VFR 'dan IFR 'a geçme ve vertigo.Ben bu hataya düşmem demeyin her pilotun başına gelir. 3.Birbirimizi kandımayalım bu klasik bir hlk.kazasıdır ve yine olcaktır.Nasılmı azaltıllır. a.Patronlar ne derse desin hlk.ler tek pilota sertifiyeli bile olsa iki pilot mecburiyeti getirmek . b.Helikopter performansına uygun olarak IFR,RADAR KAPSAMASI VE TELSİZ HABERLEŞMESİ SAĞLAYAN ROUTLARLA HELİKOPTER TRAFİĞİNE IFR UÇUŞA HAZIRLAMAK VE BÖYLE HAVALARDA IFR PERF.OLMAYANA UÇUŞ VERMEM

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000