14 Temmuz 2008, Pazartesi 08:07:12

İŞTE İNSANSIZ UÇAK TEKNOLOJİSİ

İnsansız uçak teknolojisinde her geçen gün yeni gelişmeler yaşanıyor. Ülkemizde, İnsansız Hava Taşıtları (İHA) ile adlandırılan bu yeni teknoloji çeşitli ülkelerin savunma projelerinde önemli yer alıyor.

Amerikan Hava Kuvvetleri; Unmanned Aerial Vehicle - İnsansız Hava Taşıtları(UAV) ile Uninhabited Combat Air Vehicle - İnsansız Savaş Hava Taşıtları (UCAV) isimli iki önemli program yürütüyor. Bu iki önemli program yakında insansız uçakların çok rağbet göreceğini vurguluyor. Amerikan Hava Kuvvetleri yetkilileri tarafından yapılan açıklamada; insansız uçakların çok büyük avantajları olduğu belirtilmişr.

Yerden kumanda edilebilen aynı zamanda da daha önceden programlanılarak kullanılabilen araçların avantajları şöyle sıralanıyor:

• İnsan hayatı riske atılmıyor. Herhangi bir kayıp verilmeden istihbarat elde etmek ve savaşmak mümkün oluyor.

• İnsansız uçaklar daha küçük boyutlarda olduğu için yapım maliyeti daha az oluyor.

• Boyutları ve sahip oldukları teknoloji nedeniyle düşman radarları tarafından tespit edilebilme ihtimalleri daha az oluyor. Örneğin NASA'da yürütülen X-36 programı, 5-6 metre uzunluğunda ve yaklaşık 600 kilogram ağırlığında uçaklar üretmeyi hedefliyor. Bu uçaklar kumanda merkezinde simülatörle çalışan bir pilotla yönetiliyor. Saldırılara karşı izlenecek yöntem de araçtaki kameralardan ulaşan görüntülere göre yerdeki pilot tarafından yönlendiriliyor.

• Boyutları ve pilotsuz olmaları nedeniyle yüksek manevra kabiliyetine sahipler.

• Sahip oldukları renkli ve enfraruj kameralar sayesinde en ulaşılamayacak bölgelerde dahi istihbarata yönelik kayıt yapabiliyorlar. Bu kayıt uydu aracılığıyla anında kumanda merkezine ulaşabiliyor.

• Yapılan araştırmalara göre pilotlu bir uçakta uçuş saatlerinin yüzde 80'i pilotun eğitimi için geçip, yüzde 20'si görev amaçlı olurken, insansız uçaklar yüzde yüz görev amaçlı kullanılıyor. Bu hem zaman hem de maddi açıdan büyük bir avantaj sağlıyor.

İŞTE İNSANSIZ UÇAK TEKNOLOJİSİ

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000